Правила озимого посіву овочів і квітів

Для того щоб зменшити навантаження, що припадає на гарячу весняну пору, а також отримати більш ранній урожай овочів і раніше цвітіння декоративних культур, багато садівників вдаються до хитрощів — висівають насіння тих чи інших рослин під зиму.

Підзимовий посів допомагає овочевим і квітковим культурам максимально ефективно використовувати навесні вологу від танення снігу, а також домогтися від них більш рівномірних і дружних сходів. Цей захід дає незаперечну перевагу також в разі пізньої весни, коли відсуваються строки сівби всіх культур через неможливість працювати на дуже вологій і непрогрітій землі. Однак щоб була можливість з радістю пожинати плоди своєї праці в майбутньому дачному сезоні, слід дотриматися всіх тонкощів цього процесу.

Якщо для початківця садівника-городника дачні справи закінчуються вже в першому осінньому місяці — після збору врожаю, то досвідчений дачник і в кінці жовтня — початку листопада ще продовжує працювати на своїй ділянці. Саме цей період вважається сприятливим для посіву на зиму однорічних і багаторічних овочевих і квіткових культур.

Рік на рік не припадає, і цей період може зрушуватися в ту чи іншу сторону в залежності від погодних умов. Важливо знати, що до даної процедури необхідно приступати тільки коли температура за вікном буде стабільно триматися на рівні нуля або невеликих мінусових показниках, а грунт на ділянці трохи підмерзне. Сіяти на зиму можна протягом наступних декількох тижнів аж до того, як з’явиться постійний сніговий покрив. З посівом краще запізнитися, ніж поквапитися, оскільки з настанням потепління насіння можуть прорости, а при подальшому похолоданні паростки деяких рослин можуть вимерзнути.

Так як працювати з мерзлим грунтом вкрай складно, грядки для сівби на зиму необхідно готувати заздалегідь — за кілька днів або тижнів (якщо не очікується істотних дощів, здатних їх розмити) до настання стійких похолодань. Вони повинні бути розташовані в тих місцях, де не спостерігається застій води від танення снігу або затяжних опадів у весняні місяці, добре освітлюватися сонцем і мають захист від холодних північних вітрів.

Альтернативою можуть стати підняті грядки, що розташовані вище над рівнем землі на 10-15 см, що дозволить їм навесні швидше прогрітися і буде сприяти появі більш ранніх сходів.

На запланованій ділянці видаляють всі бур’яни і рослинні залишки, що залишилися після попередньої культури, по поверхні грунту рівномірним шаром розкладають необхідні дози органічних і мінеральних добрив та перекопують грунт на глибину лопати, розбиваючи великі грудки землі, а потім розрівнюють поверхню граблями. Потім на грядці роблять поперечні борозни завглибшки 1-5 см залежно від розміру насіння тієї культури, яка буде на ній посіяна.

Щоб прискорити навесні прогрівання ділянки, призначеної для сівби на зиму, і відповідно отримати більш ранні сходи, можна спорудити теплі грядки. Для цього на обраному місці необхідно викопати траншею глибиною 30-40 см, скласти в неї спочатку невеликі гілки, кору дерев, подрібнені рослини з товстими стеблами (кукурудза, соняшник, топінамбур і т.п.), пересипати родючим грунтом, а потім укласти м’які рослинні залишки і листя і зверху знову засипати грядку землею. Кожен шар, який необхідно ретельно утрамбувати, повинен становити 10-15 см. З настанням весни органіка на такий грядці почне активно розкладатися і виділяти тепло, що сприятиме більш ранньому пробудженню насіння, посіяних на ній під зиму.

Крім підготовки грядок потрібно запастися рихлим родючим грунтом або компостом і залишити його в теплому місці, наприклад, на веранді дачного будиночка або в сараї. Він стане в нагоді для засипки підготовлених борозенок після того, як в них буде проведений посів запланованих культур.

Насіння овочів і квітів при сівбі на зиму не варто піддавати ніяким обробкам і висіваються сухими. Однак сіяти їх необхідно більш густо, збільшуючи норми на 25-30% в порівнянні з нормами при весняній посадці. При появі навесні сильно загущених сходів потрібно провести своєчасне їх проріджування, щоб рослини не гнітили одна іншу.

Цвітіння декоративних культур і плодоношення овочів, посіяних восени, настає на 2-3 тижні раніше в порівнянні з тими, що були посаджені навесні. Такі рослини отримують забіг у розвитку, що істотно знижує ризик їх пошкодження шкідниками і хворобами. Вони стають більш витривалими і стійкими як до похолодань, так і до посухи. До того ж насінню деяких культур життєво важлива стратифікація протягом холодної пори року, інакше можна зовсім не дочекатися від них сходів в майбутньому році. Тому правильно розрахувавши терміни сівби на зиму і здійснивши його восени, в наступному дачному сезоні можна не тільки звільнити масу часу, але і отримати вітамінні овочі і гарне цвітіння декоративних культур в найбільш ранні терміни.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply