Розсада в горщиках… Без горщиків

Перевага розсади в горщиках — в збереженій до висадки в полі кореневої системи розсади.

Розсаду деяких овочевих культур масової висадки пізніх термінів ще нерідко вирощують на розсадних грядах і висаджують в поле після викопування з гряд її вирощування. Під такий спосіб вирощування частіше за інших потрапляє розсада помідорів більш пізніх строків висаджування та пізня капуста. Не є винятком і розсада солодкого перцю та баклажанів.

Але якщо у помідор можна стимулювати утворення зачатків нових коренів, які після посадки на постійне місце досить швидко відновлять обірвану при викопуванні основну кореневу систему, то з іншими культурами ця проблема вирішується складніше і процес надійного вкорінення розтягується не на один тиждень, відповідно відтягуючи терміни отримання врожаю.

Це не випадково, бо в точних дослідах встановлено, що навіть при акуратному викопуванні розсади з розсадних гряд, мимоволі обривається до 90% найбільш дієздатної кореневої системи розсади. Тому над вирішенням цієї проблеми є сенс попрацювати.

Найбільш очевидний варіант — застосування касет, широко практикується зараз. Ну а якщо їх з будь — якої причини поки немає в наявності, а якісну розсаду мати все одно потрібно!?

В цьому випадку виручить досить старий, але мало відомий, спосіб вирощування такої розсади. Він полягає в наступному:

— На вологопроникному майданчику або майданчику з невеликим ухилом, попередньо вирівняним від дрібних нерівностей, розстеляється в 1-2 шари вживану поліетиленову плівку. Для попередження застою води від поливу або дощів розстелена плівка перфорується проколюванням вилами. На рівній поверхні — густіше; на поверхні з ухилом — рідше.

На застелених майданчиках насипаються гряди з суміші грунту, шаром в 8-10 сантиметрів. Чим нижче буде об’ємна вага цієї суміші — тим краще. Ширина цих гряд повинна забезпечувати вільний доступ у догляді за посадками розсади з двох сторін гряд.

Під контактний маркер з відстанню між посадковими місцями від 8 х 8 до 10 х 10 сантиметрів висіваються попередньо підготовлені насіння культури. Посадочні місця-ямки від маркера, засипаються суміші грунту, ретельно загладжуються і поливаються.

Далі вологість гряд підтримується на оптимальному рівні, не допускаючи як пересихання, так і перезволоження. Прополюють від бур’янів гряди з моменту появи сходів культури. В цьому випадку велику допомогу в догляді може надати застосування плоскорізу самого малого типорозміру. Залишиться ручна прополка тільки в самій безпосередній близькості від сходів розсади.

Стрижневі корені розсади швидко досягають дна гряди і, впираючись в плівку, починають посилено розгалужуватись на всьому протязі вище, в шарі грунту. З цього моменту слід відстежувати, коли бічні коріння освоять відведений для кожної рослини простір і стануть виходити на територію сусіднього рослини. Коли це явище буде масовим, весь шар суміші грунту, до підстильної плівки, по осі міжрядь, прорізають в діагональному напрямку дисковими ножами або тонкими прямими ножами з затупленим кінчиком, щоб не прорізати плівку.

Через 3-4 діб міжряддя так само прорізають в перпендикулярному напрямку. В результаті коренева система кожної рослини буде обмежена розмірами призначеної схеми посадки і усі, хто виходив за її межі корінці будуть відрізані. Подібний проріз слід повторити ще раз через півтори — два тижні.

До моменту вибірки розсади з гряд для посадки в полі, у розсади утворюється коротка і сильно гілляста мочка коренів у кожної рослини. При акуратному поводженні з такою розсадою і при легкій по вазі суміші грунту гряд, така коренева система утримує не розсипається і весь ком грунту, немов горщик — кубик, що є оптимальним варіантом вирощування. Якщо ж грунтосуміш і обсипається в різному ступені з коренів, то після цього при розсаді все одно залишається багато компактної і досить густої кореневої системи, здатної після посадки в поле забезпечити швидке укорінення розсади.

При такій технології не тільки економиться 70-80% дорогого насіння для посіву, в порівнянні з прямим посівом в поле, а й багато ручної праці на прополці в 10 разів меншої площі розсадних гряд. В цей же час є можливість за час вирощування розсади набагато краще звільнити від бур’янів і поле, призначене для висадки цієї розсади. Це теж заощадить наступні витрати з прополки і культивації. Загальний підсумок такого вирощування — безсумнівний і очевидний, варто спробувати тільки один сезон.

Бураков Іван Іванович

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply