Вертикальне формування дозволить отримати великий урожай з маленької ділянки

Кожному городнику-аматору хочеться виростити добрий врожай на своїй присадибній ділянці, дачі або городі. Що ж робити, якщо маєте в своєму розпорядженні зовсім невелику ділянку для городництва? Найкращий вихід — вертикальне формування кущів, наприклад, помідорів та огірків на виноградній шпалері. Таким чином і площу зекономите, і збільшите врожай цих культур.

ПОМІДОРИ
Для промислового вирощування помідорів потрібно брати сорти, які б не полягали під вагою плодів і достигали одночасно. А на присадибних і дачних ділянках можна вирощувати цілі колекції помідорів, серед них і ліаноподібні сорти. Обов’язково слід зауважити, що для вирощування на шпалері необхідно брати високорослі сорти, їх ще називають індетермінантними, тобто такими, що не мають обмежень у рості.
Високоврожайні, великоплідні та ліаноподібні сорти необхідно підв’язувати до опори, адже під вагою плодів кущ може полягти. Це ускладнить догляд за рослинами, значна кількість плодів ляже на землю, а якщо вчасно не зібрати їх, помідори загнивають.
Як свідчить практика, підв’язування до кілочків малоефективне. Якщо ж садити низькорослі сорти, втратимо 70-80% врожаю. Ось тут нам у пригоді стане виноградна шпалера. Спочатку слід розпланувати грядку, тобто визначити кількість рядків. З обох кінців грядки закопують стовпчики. На них натягують дріт (приблизно 5-7 рядів). Вздовж шпалери висаджують розсаду помідорів. Коли рослини підростуть, їх підв’язують до дроту.
Висота вашої шпалери залежить від сорту. Скажімо, для дуже популярного серед аматорів сорту Де Барао найкраща висота — 1,5-2 м, а помідорів типу лимон-ліана Чудо світу та помідорів-черрі сорту Світі — 3 м. Підв’язувати треба обережно, щоб не поламати й не пошкодити стебла та плодові грона. Всі способи підв’язування правильні, якщо вони не травмують рослини.
Ось так робимо зелену овочеву стінку, яка добре освітлюється з обох боків (за умови, що шпалери протягнуті з півночі на південь).
Також роблять шпалери, які мають лише верхній ряд дроту. З нього спускають мотузки, на яких заздалегідь в’яжуть петлі і пришпилюють їх біля рослин. Потім на спеціальних гачках до петель чіпляють стебла і плодові грона. Влітку, коли помідори достигають, шпалери з червоними плодами дуже гарно виглядають. Великоплідні помідори краще вирощувати на шпалері, а дрібноплідні -на тригранній піраміді.
Щоб зробити піраміду, на верхівці жердини висотою 1,5-3 м закріплюємо дроти-відтяжки. Розтягуємо їх і закріплюємо опорами. Біля кожної опори висаджуємо помідори. Потім по дротах «пускаємо» рослини вгору. Піраміди слід розташовувати на відстані 1,2 м одну від одної, відстань між рядками — 1 м.
Помідори менш вибагливі, ніж інші овочеві культури, однак найкращий урожай вони дають на родючих ґрунтах, які добре прогріваються. Високі врожаї можна ви-
ростити й на супіщаних та суглинкових ґрунтах, своєчасно вносячи добрива і розпушуючи міжряддя.

ОГІРКИ
На відміну від помідорів, огірки мають велике листя, а огудина, яка утворюється в період вегетації, далеко не завжди росте у потрібних напрямках, часто переплітається і самозатінюється. Це ускладнює догляд за рослинами і збирання врожаю. А на початку достигання плоди збирають через 2-3 дні, у період масового плодоношення — через день, а потім щодня. Хто вирощує огірки, той знає, скільки доводиться ходити по грядках. Від цього страждає огудина. Хоч як обережно намагатимемося йти, а все ж десь та й наступимо на рослину. Пошкоджена огудина відмирає, а відтак знижується врожай з усієї грядки. Одержати вищий урожай та зекономити площу нам знову допоможе виноградна шпалера і тригранна піраміда.
Як правило, сіють огірки тоді, коли ґрунт прогріється до 13-15°. А для нормального росту потрібна температура 22-25°. За вищої температури врожай знижується, а огудина вигоряє. Огірки люблять нічну температуру 20-22°, бо саме вночі вони ростуть.
Огірок — світлолюбна рослина, тому шпалера тут цілком доречна. Ніколи не забувайте про важливу умову: щоб рядки гарно освітлювалися сонцем, треба розміщувати їх обов’язково з півночі на південь. Знову робимо кілька горизонтальних рядків, а потім напроти кожної рослини — ще й вертикальні рядки, переплітаючи їх між собою і утворюючи сітку. Зараз для зручності городників виробляють спеціальну пластикову сітку для огірків. Досить забити пару кілків й натягнути між ними сітку, і шпалера готова. Тільки обов’язково потрібно зверху до кілків приєднати поперечину та протягти її в отвори сітки. Це необхідно для того, щоб сітка не провисала під вагою плодів.
Ще одна цікава порада. Для того, щоб не робити спеціальні пристрої та шпалери для вертикального вирощування огірків, скористайтеся старим дідівським способом: разом з огірками посійте кукурудзу. Огірки будуть рости і самі заплітатимуться за стебла кукурудзи. Таким чином і огірки без турбот виростите, та ще й врожай кукурудзи зберете.
Виростити ранній і багатий урожай краще за допомогою розсади. Розсаду огірків, як і помідорів, можна одержати у торфоперегнійних горщечках на підвіконні або у плівкових тепличках. Перед висаджуванням у ґрунт її загартовують у затінку. Також для вирощування розсади зручно використовувати спеціальні торф’яні таблетки. Насінину садять у розбухлі таблетки по одній у кожну і ставлять у тепле місце на вікно. Через кілька днів з’являться паростки. Рослини добре ростимуть і розвиватимуться у таблетках доти, аж поки коріння не проросте крізь тканинну оболонку таблетки. Тоді їх разом з таблеткою пора пересадити в стаканчики або безпосередньо в ґрунт. Торф’яні таблетки коштують не дорого, а користі від них чимало. Перш за все у таких таблетках стовідсотково сходить насіння, та й розсада виходить якісна, міцна і значно краща, ніж у звичайних ящиках або в парнику.
Добірний урожай залежить не лише від освітлення рослин, а й від наявності поживних речовин та вологи у ґрунті. Скажімо, огірок вибагливий до родючості ґрунтів,
їхньої структури та кислотності, любить гарно підживлену землю, особливо перегноєм. У звичайних умовах огірки поливають раз на тиждень, 3-4 відра води на 1 кв. м грядки, обов’язково увечері. Вода повинна бути теплою, нагрітою на сонці, бо огірки погано витримують холодну воду. Найкраща температура для поливу 25°С.
Категорично неприпустимо поливати огірки прямо з водогону. Ще один дуже важливий момент, який треба врахувати під час вирощування огірків, — це систематичне збирання врожаю, бо перерослі плоди гальмують розвиток інших плодів.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply