Ще раз про агротехніку помідор та їх сорти

Я гадав, що більше писати про вирощування помідор не варто. Однак з’ясувалося, що ця тема ще не вичерпана. До мене надходить багато запитань щодо агротехніки помідор. Сотні подяк і запитань спонукали мене знову взятися за перо.

В цьому році моя помідорна грядка рясніла всіма кольорами веселки. Високорослі кущі нахилялися до землі від кількості плодів на них, хоча, як завжди, були підв’язані до шпалери, але сталевий дріт рвався під вагою помідорів-велетнів. Низькорослі кущі (всі без винятку) були обліплені плодами, що й ногою ніде ступити. Від такого розмаїття кольорів очі розбігалися, отож мені нелегко виділити якийсь один сорт, щоб «не образити» інший.

Як свідчать багаторічні дослідження, у вирощуванні високих, стабільних, незалежно від погодних умов врожаїв помідорів усі чинники важливі, а особливо — вдалий вибір сортів.

Всі помідори я вирощую розсадним способом. Розсаду низькорослих кущів висаджую за схемою 40 х 60 см, середньо- та високорослі — за схемою 45 х 75 см. Високорослі сорти обов’язково пасинкую — формую у 2-4 стебла, підв’язую до шпалери.

Впродовж усього літа постійно обриваю на кущах нижні листочки. Це підвищує освітленість та продуктивність рослин, знижує захворюваність, завдяки доброму провітрюванню.

Але наріжний камінь для отримання високих врожаїв незалежно від погоди та різноманітних хвороб. і особливо найстрашнішої з-поміж них фітофтори — правильний вибір сортів. Це перевірений багаторічною практикою факт. Тому у своїй колекції (300 сортів) Маю помідори, які дуже стійкі до фітофторозу та інших поширених захворювань помідорів.

Більше 20 років я займався випробуванням та селекцією сортів, спрямовуючи свої зусилля та досвід, щоб мати сорти, здатні давати високий урожай в усіх регіонах країни, незалежно від природних катаклізмів. На мою думку, мені вдалося досягти хороших результатів, про що свідчать не лише листи читачів, а й колекції, які вони давненько мають у своїх каталогах. Там є виведені мною сорти. Про них я ніколи не писав, не робив рекламу.

Як завжди, першим достиг ультраранній (70-75 днів) низькорослий сорт Товстий Джек. Плоди у нього червоного кольору, масою 350-400 г, з відмінними смаковими якостями, щільні, універсального призначення. Раннє достигання та високий урожай на бідних ґрунтах без поливу, хороша транспортабельність дають змогу поставляти продукцію на базар — першими. Враховуючи короткий вегетаційний період, цей новітній сорт можна вирощувати у будь-якому куточку країни.

Здивував і приємно порадував новий суперурожайний сорт — Ірма. Уявіть, детермінантний кущ утримує величезну кількість плодів масою 300 г. Плоди червоного кольору, м’ясисті, круглі. Вони гарні в салатах, придатні для соління (особливо бурі). На ринку сорт користується великим попитом за вирівняність і великоплідність та відмінні смакові якості.

Полярний скоростиглий (російської селекції). Штамбовий, детермінантний, компактний, кущ висотою З0 см. Великі плоди червоного кольору масою 250-300 г обліплюють кущ. Сорт суперурожайний, стійкий до посухи та всіх поширених хвороб помідорів.

Поєднав всі найкращі якості вищезгаданих помідорів і новий перспективний сорт із Росії — Пародист. З одного низькорослого, штамбового, ультрараннього куща я збирав 10-12 кг червоних смачних плодів масою 200-250 г. Сорт для відкритого ґрунту (придатний і для вирощування у плівкових теплицях). Від сходів до початку достигання плодів минає 80-85 днів. Невибагливий до погодних умов та ґрунтів. Плоди універсального призначення, мають дивовижно ніжний смак, який сподобається навіть вибагливим гурманам.

Стане прикрасою кожного городу новий сорт Джалпа. Екзотична, червона, у жовту смужку сливка довжиною 16 см важить близько 150 г. На низькорослому кущі вони виблискують та переливаються, мов чарівні гірлянди, у променях сонця. М’ясисті, соковиті, солодкі плоди відрізняються чудовим смаком завдяки оптимальному поєднанню цукрів та органічних кислот. Сорт суперурожайний, плоди не розтріскуються, довго зберігаються зірваними, універсального призначення. При переробці томатний сік виходить густий, як паста.

Кмікік (польської селекції) — молоді сіянці цього низькорослого сорту витримують короткочасні заморозки до -3°С, а також посуху, навіть у період цвітіння, тому величезний урожай отримуємо незалежно від погоди. Кущ низькорослий, плоди круглі, червоного кольору, масою 250-300 г, кисло-солодкі, універсального призначення. Сорт суперурожайний, стійкий до загущення, тому я його не пасинкую.

З-поміж ранньостиглих сортів, які дають щедрий урожай за найнесприятлйвіших умов і до появи фітофторозу, хочу виділити нові сорти: Севен, Оберіг кохання, Мімоза, Гармонія, Данко, Віссупер, Бремена года, Гельфрухт золотий, які не поступаються вищезгаданим.

Мої улюбленці з-поміж низькорослих сортів (а їх більше 300) середньостиглі: Яблуко шафран та Кам’яна квітка.

Яблуко шафран — цей сорт причарував мене своїм екзотичним виглядом та суперурожайністю. Скажу відверто: за весь час вирощування я не збирав такого великого врожаю з жодного низькорослого сорту. Гарні, округлі плоди червоного кольору з жовтими смужками важать 200-250 г, мають приємний, відмінний смак, універсального призначення. Завдяки ранньому достиганню, хворобостійкості достатньо виростити 20-25 рослин, щоб забезпечити сім’ю з чотирьох чоловік помідорами до столу та зробити заготовки на зиму.

Новий сорт Кам’яна квітка має червоні, красиві, тугі (як камінь) плоди масою 400 г, приємного смаку, універсального призначення. У них гарна лежкість, плоди зберігаються зірваними два місяці, що дає змогу транспортувати їх на далеку відстань. Чемпіон щодо щільності плодів та врожайності!

А ось чемпіоном щодо врожайності з-поміж високорослих ортів є новий сорт Золото Магараджі. Взагалі, цей сорт краще побачити, словами про нього не розповісти. Лікувально-дієтичний, плоди лимонного кольору, плоско-округлої форми, масою 450-500 г, мають дивовижно ніжний смак. Вони дуже корисні: містять велику кількість вітамінів, мікроелементів, а також каротин, який запобігає виникненню злоякісних пухлин. А ніжний, екзотичний сік (нагадує лимонний) здивує друзів та стане окрасою сімейної вечері взимку.

Якщо ви бажаєте поласувати фаршированим перцем, а його немає, на допомогу прийде новий сорт з Болгарії: Шімейг смугаста порожнина. Його плоди мають пер-цеподібну форму та червоний колір, що надає їм екзотичного вигляду. Формою вони нагадують перець-ротунду. Що цікаво: плоди пустотілі зсередини, ніби створені самою природою для приготування фаршированих помідорів (з м’ясом, рисом, овочами). Сорт середньорослий, висотою 150 см, середньостиглий.

Екзотичні плоди у нового дивовижного сорту з Болгарії — Чеснови томат. Своєю оригінальною формою вони викликають подив і захоплення. Мов червоні троянди з ніжними пелюстками помилково заблукали в рядки з помідорами. «Квітують» цілими букетами, даруючи втіху для душі і насолоду для малечі. Намилувавшись, дітлахи відчувають спокусу скуштувати їх. І тут відкривається найбільше диво. Як у квіточки відриваються пелюстки, так і плід ділиться на маленькі скибочки. Кожна скибочка — мов окремий помідорчик, має свою камеру з насінням. В цілому один плід містить 12-15 маленьких помідорчиків. Подібного сорту я не зустрічав.

Бабушкін секрет (Агрофірма «Сибірський сад», Росія). Сорт, дійсно, має таємницю. Можливо, вона прийшла до нас з давнини. Згадую часи свого дитинства, коли наші бабусі збирали урожай красенів-помідорів кожного року, а про фітофтороз та отрутохімікати й гадки не мали.

Всі, хто бачив цей сорт, не могли збагнути, як високорослий кущ може витримати таку кількість помідорів-гігантів (1-1,3 кг). Сталевий дріт прогнувся під масою велетнів.

Бабушкін секрет та сорт АІІ-103-1 достигають одночасно з ультраранніми низькорослими сортами. Бабушкін секрет має гарні великі плоди масою 1 кг, плоско-округлої форми. М’ясисті, з приємним солодким смаком, універсального призначення. Сорт стійкий до фузаріозу, вертицильозного в’янення та фітофторозу.

АІІ-103-1 — кущ високорослий, плоди рожевого кольору, плоскі, масою 1 кг і більше, неперевершених смакових якостей у свіжому вигляді й у салатах. Дружна віддача врожаю (20-25 кг) з ку-«ща дає змогу поставляти надлишок продукції на базар, або подарувати сусідам на їхню радість. Сорт стійкий до посухи та всіх відомих хвороб.

Подивіться на фото №4-справжня стіна плодів! Це новий сорт польської селекції Спокуса. Я ціную його за високу врожайність ідеально круглих яскраво-червоних плодів. Тому не дивно, що моїх племінниць Настю й Да-шу завжди можна знайти біля цих соковитих плодів. Кущ у нього високорослий, не потребує пасинкування, а грона, в яких по 65-70 плодів, зав’язуються через один листок. Порахуйте: на одному *кущі — більше тисячі плодів!

Аналогічні щодо врожайності та форми плодів сорти Болгарії: Призрак — молочно-білі плоди масою 60 г, та лікувально-дієтичний сорт Ліцперсікум Ганбольда з жовтими плодами. Моя мама любить закривати такі помідорчики у банки, додавши до них болгарський сорт Зелений виноград — смачні сливки зеленого кольору масою 50 г та Кімнатне зачарування — рожевого кольору. У банці виходить своєрідне асорті з помідорів червоного, білого, жовтого, рожевого, зеленого кольорів, якими можна здивувати друзів у новорічну ніч, а приємний смак обов’язково сподобається усім.

У моїй колекції є багато гарних сортів з плодами серцеподібної форми. Наприклад: Гаряче серце (маса — 1 кг), Інна (800 г), Чемпіон Бурятії(1 — 1,3 кг), Гігант лимонний (400-500 г), Цар колокол (1-1,2 кг), Ювіль (600-700 г); з плодами білого кольору — Серце Америки (700 г) та Біле волове серце (900 г — 1 кг).

Справжнє захоплення в усіх, хто приїжджав подивитися на мій город, спричинив новітній високорослий, середньоранній російський сорт Орлине серце (сибірської селекції). Гості просили 2-3 помідори на розведення. Я, звичайно, ділився, знаючи, що сорт надурожайний — вистачить усім! Висока стійкість до фітофторозу, інших хвороб та шкідників, посухо- і морозостійкість. Яскраво-рожеві, серцеподібної форми плоди смачні, солодкі, щільні, лежкі. До речі, стиглі плоди довго зберігаються на кущі, залишаються привабливими — мають товарний вигляд, не втрачають смакових якостей. Сорт суперурожайний,транспортабельний.

Зверніть увагу на перше фото: яка краса й гармонія! Це новий болгарський сорт — Ізобіліє. Щільні, округлі плоди середніх розмірів, мов коса дівчинки-красуні похилилися китицями до самої землі. їх навіть збирати не хочеться, щоб не розплести чарівну «косу”. Ми обожнюємо цей сорт, він дуже ранній, дружно віддає врожай, плоди солодкі. Ізобіліє — це дійсно велика рясність, врожаю достатньо, щоб споживати смачні плоди у свіжому вигляді і для консервування. Томатний сік приємний, немов щойно зірваний з грядки помідор. Сорт стійкий до посухи, його не потрібно поливати, всім хворобам дає відсіч.

Сорт Марманде відомий багатьом городникам, а от мені в цьому році пощастило одержати новий сорт, для створення якого доклали чимало зусиль вчені з Коста-Ріки. Це Супермарманде. І їхні старання перевершили наші сподівання! Такого врожаю не віддавав жоден сорт з моєї колекції. У нього гарні, червоного кольору плоди масою 400 г, м’ясисті, соковиті, транспортабельні, універсального призначення, на кущі така велика кількість помідорів, що й листя не видно. Сорт легко витримує невеликі заморозки та посуху, стійкий до фузаріозу й фітофторозу. Я вдячний маленькій країні Коста-Ріка за сорт, який дав такий суперурожай! Я залишу його у своїй колекції назавжди.

Олександр Кріпак, вчений агроном

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply