Як виростити звіробій на городі

Звіробій здавна і дуже широко використовується в народній медицині, особливо в складі різних лікарських зборів з іншими рослинами. У народі його звуть «трава від 99 хвороб».

У дикому вигляді звіробій поширений практично по всій території України і налічує близько 50 видів. Але необхідно знати, що лікарські властивості має тільки один вид — звіробій продірявлений (звичайний). Як же його відрізнити від інших видів? Досить просто. Для цього треба зірвати листочок і подивитися через нього на світло. Лист звіробою звичайного начебто пронизаний тонкими голками — це точкові залізяччя, розсіяні по платівці листа, в яких накопичується ефірне масло, що легко пропускає світло. Це головна відмінність звіробою звичайного від його численних родичів.

Звіробій звичайний — багаторічна трав’яниста рослина висотою 50-80 см з тонким гіллястим кореневищем. Стебла прямі, циліндричні, з двома поздовжніми ребрами. Листки супротивні, сидячі. Квітки золотисто-жовті з темно-червоними крапками. Якщо їх розтерти між пальцями, тоді вони пофарбують руки в криваво-червоний колір. Плоди — багатосім’яні коробочки до 6 мм довжиною. Насіння дрібне (до 1 мм), довгасті, темно-коричневого кольору.

Звіробій продірявлений цілком можна виростити на присадибній або дачній ділянці і використовувати для лікарських цілей до десяти років. Насіння для посіву можна зібрати з дикорослих рослин, а потім використовувати свої.

Звіробій звичайний найкраще росте на родючих, легких за механічним складом грунтах: супесях, легких суглинках. Рослина світлолюбна; його насіння починає проростати при температурі +5 … + 6 ° С

Посів звіробою можна проводити під зиму і ранньою весною. Кращий результат досягається при посіві сухим насінням восени в період, коли постійна денна температура встановиться на рівні +2 … + 3 ° С. Це дозволяє отримувати сходи на дві-три тижні раніше, ніж при весняному посіві. Ділянку під посів звіробою слід готувати з осені, причому для підзимового посіву це слід робити за 25-30 днів.

Під перекопування необхідно внести 3-4 кг / м2 перепрілого гною або компосту і мінеральні добрива: подвійний суперфосфат (20-25 г / м2), хлористий калій (10-15 г / м2) і аміачну селітру (10-15 г / м2) . Якщо грунт на ділянці важкого механічного складу, то доцільно під перекопування внести пісок — не менш одного відра на 1 м2. Перекопана ділянка до посіву повинна бути ретельно вирівняна.

Для весняного посіву (по можливості самого раннього) насіння треба простратифікувати протягом двох-трьох місяців до посіву (змішати їх з піском, злегка зволожити і витримати в холодильнику при температурі 0 … + 5 ° С). Перед посівом їх підсушують до сипучого стану і висівають разом з піском.

З огляду на те, що насіння звіробою дуже дрібне, закладати їх слід на глибину не більше 0,5 см. Посів — широкорядний, з відстанню між рядами 35-40 см, норма висіву 0,3-0,4 г / м2.

Молоді рослини звіробою дуже ніжні, ростуть повільно і в перший рік потребують ретельного догляду, що включає прополювання, підтримання міжрядь в пухкому стані (при необхідності), невеликі поливи і підживлення рослин в середині літа нітроамофоскою (5-6 г / м2). У перший рік у звіробою зацвітають тільки окремі рослини; рясне цвітіння починається з другого-третього року життя.

У наступні роки догляд за посівом звіробою полягає у видаленні залишків торішніх рослин навесні, періодичному розпушуванні міжрядь, видаленні бур’янів в рядках, одноразовому внесенні нітроамофоски (10-15 г / м2) в період весняного відростання рослин з обов’язковим прикопуванням її в грунт, проведенні помірних поливів.

Перший збір сировини (стебла з листям і квітами) слід починати на самому початку цвітіння, зрізуючи облистнені верхні частини пагонів довжиною 25-30 см, а потім висушуючи їх в добре провітрюваному приміщенні. При гарному догляді через 30-40 днів після першої обрізки рослини знову відростають і починають цвісти, що дозволяє провести другий збір.

Для того щоб отримати насіння, слід залишити найбільш потужні рослини і не обрізати їх. Термін зберігання сухої сировини три роки.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply