Звіробій — найвідоміша лікарська рослина

Як не дивно, але найвідоміша лікарська рослина — звіробій — використовується і в харчуванні. З нього готують приправи до рибних страв та напої, а в лікеро-горілчаній промисловості — гіркі настоянки. З надземної маси, а особливо з суцвіть, колись виготовляли барвники для фарбування тканин у червоний колір, застосовували для дублення шкур. Беручи до уваги бактерицидні властивості звіробою, у деяких країнах виготовляють з нього препарат для консервації харчових продуктів.

У народній та офіційній медицині звіробій застосовують доволі широко: у стоматології, гінекології, для лікування травного тракту, горла, носоглотки, зняття спазмів кровоносних судин. З нього також виготовляють протимікробний препарат новоіманін, яким лікують опіки. У народній медицині звіробій називають ліками від 99 хвороб і вживають у вигляді відварів, настоянок для зовнішнього та внутрішнього використання. Якщо їх застосовують зовнішньо, слід зважати на те, що препарати звіробою підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання, тобто реакцію на сонячні промені, що може призвести до утворення пігментних плям. Він добре загоює рани, а тому має народні назви: крівниця, кривавник, стокрівця. Ще його називають прозірник, дев’ятисильник, горобій, дерсвник, журавець, заяче дерево, іван-зілля. кравчики тощо.

З-поміж 14 видів звіробою, які ростуть в Україні, найчастіше трапляються два: звіробій звичайний (Hypericum perforatum L.), та звіробій плямистий, або чотиригранний (H. quadrangulum L.). Ростуть вони повсюдно: в лісах, на луках, у сачках, біля доріг Заможно від фунтів, на яких росте звіробій, та освітлення рослини мають висоту від 30 см до 1 м. їхня зелень отруйна для тварин, мабуть, звідси й походить назва.

Цей багаторічник цвіте протягом усього літа золотаво-жовтими п’ятипелюстковими квітками, зібраними в нещільну китицю. Він — добрий медонос.

Зелена маса містить ефірну олію, смолисті та дубильні речовини, сапоніни, барвники, антоціани, вітаміни С, РР, каротин.

Рецепти приготування напоїв із звіробою зібрані й випробувані науковцями кафедри гігієни харчування Пермського медичного інституту.

Чай готують з сушеної зелені звіробою в суміші з іншими травами. Наприклад: 1 склянка сухої трави звіробою; 2,5 склянки материнки; 0,5 склянки плодів шипшини. Заварюють, як чай. За іншим рецептом беручі у рівній кількості сушений звіробій та листки смородини, подрібнюють і заварюють для приготування чаю або зберігають у щільно закритій посудині для зимового використання.

Напій. 100 г сушеної трави звіробою відварюють у 2 л води. Проціджують, додають 100 г цукру. Охолоджують. Замість цукру можна додати мед, а для підкислення — сік кислих ягід.

Збираючи траву звіробою, треба обережно зрізати верхню частину, не вириваючи рослину з корінням. Незважаючи на те, що звіробій поширений у природі, слід бережливо ставитися до його запасів.

Н.М. Смілянець

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply