Чебрець прикрасить ділянку і зміцнить організм

Божественна трава, так називали чебрець в давнину. Корисний він і в чаях, і в мазях, у відварах і настоях. І навіть приготовленому м’ясу чебрець надає неповторний чудовий смак і аромат.

Різноманіття видів і садових форм порадує будь-якого дачника, адже чебрець прикрасить і альпійську гірку, і рокарій, і садок. А скільки м’ясних страв, салатів і супів стануть смачніше і яскравіше, якщо в них додати гілочку запашного чебрецю, яка до того ж поліпшить процес травлення.

Напевно ви вже зрозуміли, що сьогоднішня моя розповідь буде про цю унікальну рослину. Ця диво-травичка має кілька назв: хтось її називає чебрецем, хтось — богородичною травичкою. Чому чебрець? Тому що вся надземна частина цієї рослини містить в собі тимол. Міститься він в ефірному маслі. А тимол — це дуже сильне з’єднання, що володіє сильною антибактеріальною дією, воно навіть сильніше карболової кислоти. Крім того чебрець має потужну антимікробну, протизапальну та знеболювальну дію.

Довідка від «Бабусиного саду»

Хоча чебрець і невелика рослина, всього 15-20 см заввишки, в ньому приховано безліч корисних властивостей. Не дарма Карл Лінней назвав його тимус, що означає сила духу.

Чебрець рослина дуже живуча. На відміну від багатьох рослин, яким потрібні родючі грунти, йому, навпаки, потрібні бідні піщані ґрунти. На них він буде відчувати себе найкраще. До того ж бур’яни на бідних ґрунтах не будуть так сильно докучати, як на багатих, де чебрець — слабкий конкурент.

Довідка від «Бабусиного саду»

Майте на увазі, що в продажу зараз є маса різновидів чебрецю: чебрець лимонний, чебрець ряболистий, але лікарськими властивостями володіє тільки чебрець повзучий. У ньому тимолу міститься в рази більше, ніж в інших різновидах.

Варто відзначити, що чебрець повзучий — поліморфний вид. Деякі систематики вважають його збірним, підрозділяючи на дрібні види. У природі їх дуже важко відрізнити, і тому збирачами використовуються нарівні з типовою формою. Найбільш часто заготовлюється з широким ареалом зростання чебрець Маршалла (Thymus marschallianus), чебрець звичайний (Thymus vulgaris L.) і чебрець повзучий (Thymus serpyllum L.).

Фото чебрецю повзучого

Поради

  • Якщо чебрець погано переніс зиму і весняний застій води на ділянці, то його можна легко розмножити і отримати урожай корисної трави в перший же рік.
  • Чебрець можна розмножити з насіння. Також чебрець добре розмножується живцями і вкорінюється в парнику за два-три тижні.
  • Найкращий час для розмноження чебрецю розподілом — з початку червня до початку серпня.

Що лікує чебрець

Зазвичай чаї або настій з чебрецю вживають при захворюваннях верхніх дихальних шляхів: застуді, бронхіті, грипі, ангіні, кашлі. Дуже корисний чебрець при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Наприклад, при проблемах з травленням, при метеоризмі. Однак майте на увазі, що лікування травами не замінює традиційного лікування, особливо якщо хвороба запущена.

Є до застосування чебрецю і протипоказання: аритмія, порушення серцевої діяльності та інші захворювання серцево-судинної системи, атеросклероз, хвороби нирок і печінки, зниження функції щитовидної залози, підвищена кислотність шлунка.

Однак навіть якщо вам протипоказано застосовувати чебрець всередину, то ніхто не завадить вам вдихати його аромат на грядці або в квітнику.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply