Діарея: домашні засоби вирішення делікатної проблеми

Рідкий стілець, діарея — проблема, з якою стикалася хоч раз в житті більшість людей. Вона може бути гострою або хронічною. Ця проблема виникає, коли їжа і рідина, що вживаються людиною, дуже швидко проходять через товсту кишку, або їх кількість дуже велика. Поряд з частими позивами, рідким стільцем, хворі можуть мати такі симптоми, як біль і здуття живота, озноб і слабкість.

Через наявність занадто частих рухів кишечника можуть виникати свербіж, печіння, болючість в області прямої кишки.

Може бути багато причин раптової зміни функції кишечника, в тому числі вірусна інфекція, бактеріальна інфекція, паразитарна інвазія, харчове отруєння, побічний ефект антибіотиків, непереносимість лактози.

У більшості випадків діарея триває від одного до декількох днів. Проте, якщо вона триватиме протягом тижня або більше, важливо проконсультуватися з лікарем. Це може бути ознакою серйозного розладу травлення. Крім того, діарея може призвести до зневоднення і слабкості. Для того щоб зменшити частоту позивів і привести функцію кишечника в норму, є кілька домашніх засобів.

Йогурт

Йогурт є хорошим джерелом штамів бактерій, які схожі на здорові бактерії, властиві вашій травній системі. Ці бактерії допомагають відновити здорову мікрофлору в вашому кишечнику.

Поряд з терапією, пробіотики чинять благотворну дію при скороченні тривалості і зниженні частоти стільця при гострій інфекційній діареї.

Коли мова йде про прийом пробіотиків для лікування діареї, йогурт є найкращим варіантом. Допустима норма вживання йогурту — дві-три чашки в день.

Яблучний оцет

Яблучний оцет є відмінним засобом, щоб зупинити діарею. Цей природний антибіотик допомагає вилікувати пронос, вбиваючи бактерії в кишечнику, які викликають діарею. Його високий вміст пектину заспокоює роздратовану слизову оболонку товстої кишки. Крім того, він допомагає підтримувати належний рівень рН в шлунку, що, в свою чергу, допомагає відновити регулярність стільця.

● Змішайте 1-2 ст. ложки сирого нефільтрованого яблучного оцту в склянці теплої води. Додайте трохи меду і перемішайте. Вживайте два-три рази на день, поки ваш стан не покращиться.

Банани

Сирі і стиглі банани можуть допомогти в лікуванні діареї через вміст в їх складі пектину. Це розчинне у воді волокно допомагає поглинати рідину в кишечнику, що, в свою чергу, допомагає дефекації. Відрізняючись високим вмістом калію, банани допомагають заповнити електроліти, які можуть бути втрачені при діареї.

Дослідження гастроентерології виявили, що пектин в зелених бананах корисний в дієтотерапії при діареї. Вживання бананів може зменшити частоту стільця, блювоти і тривалість діареї, а також зменшити потребу в прийомі пероральних розчинів регідратації або внутрішньовенне введення рідини.

● Вживайте в їжу по одному спілому банану кожні кілька годин.

● Можна приготувати коктейль з спілого банана або йогурт, і вживати його два-три рази на день. Також можна приготувати пюре з відвареного або приготованого на пару банана з додаванням лимонного соку і дрібка солі.

Імбир

Згідно традиційної китайської медицини, імбир є хорошим засобом для нормалізації стільця. Імбир також допомагає зміцнити м’язи живота і зменшити застій їжі. Це, в свою чергу, зупиняє діарею і стимулює кишкові ферменти, які сприяють правильному травленню.

Примітка
Людям, що страждають від високого кров’яного тиску, слід уникати імбиру в великих кількостях.

● Додайте 1 ст. ложку подрібненого кореня імбиру до 1,5 склянок води. Доведіть воду до кипіння, накрийте кришкою і прокип’ятіть протягом п’яти-десяти хвилин. Процідіть і пийте відвар два-три рази на день.

● В якості альтернативи, змішайте 1 ч. ложку імбирного порошку, порошку кмину, кориці і меду, і вживайте в їжу два-три рази на день.

Куркума

Куркума — природний антибіотик, який допомагає боротися з бактеріями, що викликають цю прикру проблему. Ці прянощі можуть допомогти зберегти роботу травної системи належним чином.

Дослідження, опубліковане в журналі альтернативної та комплементарної медицини, повідомляє, що екстракт куркуми може поліпшити симптоми синдрому подразненого кишечника. Діарея є одним із симптомів синдрому роздратованого кишечника.

● Розмішайте 0,5 ч. ложки порошку куркуми в склянці теплої води і швидко випийте, так як порошок має тенденцію швидко осідати на дно. Вживайте такий розчин куркуми два-три рази в день.

● В якості альтернативи, додайте 1 ч. ложку порошку куркуми в 1 ст. ложку йогурту. Вживайте також два-три рази на день.

Кориця

Кориця ефективна при лікуванні різних шлунково-кишкових проблем, в тому числі при діареї. Вона має потужні антибактеріальні та противірусні властивості, які будуть знищувати шкідливі мікроорганізми в кишечнику, що викликають діарею. Вона навіть стимулює травні ферменти.

● Змішайте 1 ч. ложку порошку кориці і 0,5 ч. ложки імбиру в склянці окропу. Накрийте кришкою і кип’ятіть протягом 30 хвилин. Пийте цей чай два-три рази на день.

● В якості альтернативи, додайте 0,5 ч. ложки порошку кориці і 1 ст. ложку меду в склянку теплої води.

Добре перемішайте, пийте тричі на день.

● Ви також можете посипати порошком кориці банан або додати її в йогурт. Вживайте перед їжею для максимальної користі.

Ромашковий чай

Ромашка має антидиарейний ефект, тому вона хороша для лікування рідкого стільця. Ромашка допомагає налагодити функцію травної системи, також має спазмолітичні властивості, які допомагають зменшити черевні спазми і біль.

● Додайте по 1 ч. ложці сушених квітів ромашки і листя м’яти на стакан гарячої води. Кип’ятіть протягом п’яти-десяти хвилин. Процідіть і пийте цей чай два-три рази на день.

Гранат

Гранат є традиційним засобом для лікування діареї. Він володіє протигрибковими, противірусними і антибактеріальними властивостями.

Вживання граната запобігає поширенню шкідливих бактерій на стінках шлунка, тим самим запобігаючи перехід діареї в хронічну форму. Гранат також може допомогти зменшити нудоту, блювоту, поліпшити апетит.

● Пийте одну-дві склянки свіжого гранатового соку протягом дня.

● Покладіть жменю сушених кірок граната в стакан води. Доведіть до кипіння, потім дайте йому покипіти протягом 15 хвилин. Процідіть і пийте цю рідину в невеликих кількостях протягом дня.

Поради

Уникайте кофеїну і алкоголю, оскільки це може призвести до зневоднення і погіршити ваш стан. Протягом декількох днів дотримуйтеся дієти з низьким вмістом клітковини. Виключіть молочні жирні продукти з високим вмістом клітковини, або їжу, приготовлену протягом декількох днів до вживання. Частіше мийте руки, щоб уникнути вірусних і бактеріальних інфекцій. Не їжте, поки ваш стан не покращиться. Подавайте їжу відразу після приготування, і зберігайте будь-які залишки в холодильнику.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply