Як правильно формувати помідори

Спосіб формування помідорів залежить від декількох факторів. В першу чергу, від типу росту, до якого належить даний сорт. Якщо у вас залишилися пакетики від насіння, які ви сіяли, то в описі зазвичай зазначений тип росту. Навіть коли сорт помідора достовірно не відомий (купили розсаду на ринку), то по розташуванню суцвіть на стеблі (після якого за рахунком листа воно знаходиться) можна визначити, до якого типу належить сорт.

Трохи теорії з агротехніки помідорів

Всі помідори поділяються на детермінантні (з обмеженим типом росту) і індетермінантні (з необмеженим типом росту).

Супердетермінантні помідори — це найбільш слаборослі рослини з низьким закладенням першого суцвіття (над 7-8 листом) і частим розташуванням суцвіть — через один лист або безпосередньо один за одним. Після утворення трьох суцвіть на пагоні ріст його, як правило, обмежується.

Супердетермінантні помідори можна не пасинкувати і не формувати. Але якщо обмежити їх ріст, вони дають більш ранній урожай. Це особливо важливо при вирощуванні помідорів у відкритому грунті, оскільки плоди дозрівають до початку масового спалаху фітофторозу. Саме тому низькорослі помідори використовують для відкритого грунту.

Індетермінантні помідори мають необмежений ріст основного пагона. Перше суцвіття у них закладається досить високо (після 10-12 листа), а наступні розташовуються через три листа. Група індетермінантних сортів включає найбільш пізньостиглі високоврожайні сорти і гібриди. Надходження врожаю у них рівномірне і тривале.

Сорти і гібриди такого типу вирощують в парниках і теплицях. У районах помірного клімату у відкритий грунт їх садять рідко. Формування таких сортів ведуть в одне стебло, тобто видаляють у них всі пасинки. Кількість кистей на рослині обмежують до 3-5 штук у відкритому грунті і до 7 штук в неопалюваних теплицях.

Багато садівників не розуміють, як можна формувати в одне стебло, видаляючи всі пасинки. На чому ж будуть плоди? Для прикладу, на фото – рослина помідора, сформована в один стовбур. Як бачите, урожай чималий.

Рослина помідора, сформована в один стовбур

Іноді індетермінантні сорти формують в два стебла, але при цьому висаджують їх у теплицю раніше — у квітні. Урожай збирають до жовтня.

Детермінантні помідори займають проміжне положення між двома названими. Перше суцвіття закладається над 8-9-м листом. Суцвіття розташовані через 1-2 листи або безпосередньо один за одним. Ці ознаки забезпечують високий ранній урожай. Після утворення 3-6 суцвіть зростання обмежується, але може бути продовжене за рахунок бічних пагонів.

Спеціальний прийом формування — переклад точки росту на бічний пагін — дозволяє значно подовжити період плодоношення і зібрати вищий урожай. Так роблять в парниках і теплицях. У відкритому грунті, навпаки, зростання обмежують основним пагоном, щоб скоротити час дозрівання плодів на перших чотирьох-п’яти кистях.

Навіщо видаляти пасинки?

Почнемо з того, що взагалі вважати пасинком. Бічні пагони, які утворюються в пазухах листків, — це і є пасинки. Видаляти їх потрібно в тому випадку, якщо ваш сорт має необмежений (індетермінатний) тип росту. Інакше з пасинків виростає друге, третє стебло. Створюється враження, що виростає потужний сильний кущ. Але фактично на ньому не встигнуть дозріти всі зав’язі. Це можливо тільки в промислових обігріваємих теплицях. Виходить, що пасинки віднімають живлення, необхідне для формування зав’язі.

До речі

Пасинки швидко дають коріння і приростають в землі. Висаджуючи їх між кущами агрусу і смородини, можна відлякати багать ох шкідників цих культур. У цих же цілях рослини обприскують настоєм з пасинків і листя помідорів.

У низькорослих сортів можна залишити 3-4 найсильніших бічних пагона, формуючи з них рівномірно розвинений кущ. Завдяки тому, що суцвіття закладаються швидко, встигає дозріти більше зав’язі. Решту пасинків потрібно видаляти, щоб вони не забирали сили у рослини.

Навіть якщо ви формуєте кущ в 2-3 стовбура, нижні пасинки треба видаляти, щоб рослини добре провітрювалися. Це необхідно для профілактики хвороб, в першу чергу фітофторозу.

Як видаляти пасинки

У літній період пасинки ростуть швидко, і видаляти їх доводиться кожні 2-3 дні. Не забувайте це робити, інакше зайві пагони забирають у рослин багато сил. Поки пасинки маленькі, вони легко виламуються, не залишаючи сліду. Однак ранка на стеблі швидко заростає, і на цьому місці відразу утворюється новий пасинок. Вигідніше видаляти пасинки, коли вони виростають до 5 см, залишаючи в пазухах листків невеликі пеньки. Тоді новий пасинок на цьому місці не утворюється.

Особливо багато пасинків утворюють жируючі (перегодовані) рослини. У них нові пасинки виростають навіть у основі листів, де вже був залишений пеньок. Часто бічні пагони ростуть з грунту — від нижньої частини стебла, заглибленої в землю. Їх легко пропустити, так як вони прикриті листям.

Помилкова жалість

Іноді з якоїсь причини садівники не встигають вчасно видалити пасинки. Пагони стають товстими, на них відразу закладаються бутони. Стає шкода зрізати такі хороші стебла. А результат завжди один — незрілі плоди, які доводиться знімати зеленими. Звідси і жарт, що Україна — край вічнозелених помідорів.

Не варто обривати товсті пасинки руками. Стебло мнеться і може загнити. Зрізайте їх гострими ножицями. Робити це краще вранці, щоб протягом дня ранки на стеблі затягнулися.

Матеріал підготувала М.Б. Шарова, біолог

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply