Якщо огірки рано жовтіють або в’януть, що робити?

Часто доводиться чути, що огірки рано жовтіють або в’януть. Літо ще не скінчилося, а від батогів вже нічого не залишилося. У своїй теплиці ми збираємо огірки до жовтня. Знайомі просять поділитися секретами. А секретів ніяких немає! Просто треба знати особливості огірка. Садівники часто припускаються помилок при вирощуванні огірків і самі вкорочують рослинам життя. Спробуємо розібратися, як уникнути помилок і продовжити збір огірків до осені.

ПОМИЛКА ПЕРША. Посадка огірків в одній і тій же теплиці роками! Хвороби накопичуються, а теплиця погано обробляється (або взагалі ніяк).

Виправлення помилки. Зміна місця посадки огірків. Якщо теплиці стаціонарні, чергуйте їх з томатами хоча б через рік. Грунт неодмінно обробляйте фунгіцидами перед посадкою. В кінці сезону дезинфікуйте теплицю сірчаною шашкою або іншими засобами.

Можна вчинити іншим способом. Садіть огірки в переносних парничках і вирощуйте їх під плівкою до 6-8 листків. Влітку приберіть плівку і підв’яжіть стебла на шпалеру. Такий спосіб дає можливість щорічно змінювати місце посадки огірків і знизити ризик зараження їх хворобами.

ПОМИЛКА ДРУГА. Занадто ранній посів насіння. Навесні садівники поспішають раніше посадити огірки, щоб швидше отримати перші плоди. Але навесні буває дуже прохолодна погода. Вночі температура грунту і повітря (навіть в теплиці!) опускається до + 3..5 градусів. Для огірків це дуже холодно! У цей період вони припиняють рости. У рослин настає так звана «фізіологічна посуха», тобто коріння не можуть постачати воду і поживні речовини в рослину.

Все це призводить до передчасного старіння рослин. Спочатку зовні це не помітно. А потім починається раннє пожовтіння листя, стебло грубіє знизу, урожай дуже низький.

Виправлення помилки. Рання посадка огірків не завжди виправдовує себе. Швидко отримавши перші огірочки, потім ми маємо рослини, змучені холодним «дитинством», які мають хворий вигляд і дають слабкий урожай.

Для огірків дуже важливий теплий старт. Вони добре і довго плодоносять при посіві в теплиці в третій декаді травня. У цей час уже немає сильних заморозків. Ось тоді огірки збирають до пізньої осені.

Якщо ж ви хочете мати ранній урожай, подбайте про це заздалегідь. Перш ніж садити огірки, зробіть теплу грядку.

Для цього викопайте траншейку (на багнет лопати). На дно — будь-які рослинні залишки, наприклад, напівперепрілу траву з компостної купи, свіжу траву, солому, минулорічний лист з лісу, словом, будь-яку органіку. Зверху покладіть шар гною. Останній шар — земля, яка повинна покривати всю грядку. У неї і садіть насіння.

Пролийте все це настоєм гною, а краще — розчином свіжого коров’яку.

Товщина такої грядки з урахуванням траншеї повинна бути не менше 40 см, тобто над поверхнею землі вона повинна підніматися на 20 см і більше.

Для зручності грядку можна обгородити дощечками, закріпленими на кілочках (як роблять будівельну опалубку).

Перевага теплої грядки в тому, що рослинні залишки, перегниваючи, постачають коріння тепло. І навіть в прохолодну погоду коріння продовжують рости і живити рослину.

ПОМИЛКА ТРЕТЯ. Загущена посадка. При щільній посадці батоги самі себе затінюють, циркуляція повітря порушена. Вологість повітря дуже висока. В таких умовах розвиваються грибкові хвороби листя і стебел: борошниста роса, несправжня борошниста роса, біла гниль та ін. Листя і батоги жовтіють і гинуть.

Виправлення помилки. Садіть огірки просторо. Мінімальна відстань 40 см (і в шаховому порядку!). Таким чином між рослинами в ряду буде не менше 80 см.

Прищипуйте нижні бічні пагони над другим-четвертим листом. Вирізуйте зайве листя. Видаляйте бічні пагони, які вже відплодоносили.

ПОМИЛКА ЧЕТВЕРТА. Полив холодною водою. Всі знають, що поливати гарбузові культури необхідно виключно теплою водою. Напевно, з шланга (водою з-під землі) вже ніхто не поливає.

Але і в бочці вода буває холодна, якщо огірки ростуть у теплиці, а бочка стоїть «на вулиці» при прохолодній погоді. Різниця температур може становити 15 градусів! Рослина перебуває у стресовому стані, коріння починають хворіти. Звідси — жовте листя і рання загибель батогів.

Виправлення помилки. Воду для поливу огірків краще тримати в ємності прямо в теплиці.

Прекрасні результати дає полив з темних пластикових пляшок. Їх наповнюють водою зі шланга і залишають в теплиці. За день пляшки добре нагріваються. Вночі віддають тепло і згладжують перепад температур. Раз в 3-5 днів (в залежності від погоди) огірки поливають водою з цих пляшок (вона дуже тепла) і знову наповнюють їх.

ПОМИЛКА П’ЯТА. Занадто рясний або убогий полив.

Огірки погано переносять як надлишок вологи, так і її недолік. При нестачі вологи лист дрібний, блідо-зеленого забарвлення, рано жовтіє. Рослини відстають у розвитку.

Зайвий полив теж шкідливий, так як в мокрій землі мало повітря для коренів.

На глинистому ґрунті зайвий полив особливо небезпечний. Грунт закисає, а в кислому середовищі швидше розвиваються хвороби, зокрема кореневі гнилі. Від них листя в’яне, рослини гинуть.

Виправлення помилки. Огірки люблять вологу, але поливайте їх без фанатизму. Грунт повинен бути помірно вологим. Глинисті грунти розпушуйте тирсою.

Якщо немає можливості поливати регулярно, мульчуйте грунт для збереження вологи, а краще — влаштуйте крапельний полив.

ПОМИЛКА ШОСТА. Ґрунтова кірка під огірками і розпушування землі. При поливі на грунті утворюється кірка. Коріння під нею, як в лещатах. Вони «задихаються» від нестачі повітря.

Багато садівників рихлять землю і припускаються помилки. Коріння у огірків дуже поверхневе. Ранки, отримані при розпушуванні, — це «ворота» для інфекції, які пошкоджують кореневу систему. Як наслідок — знову кореневі гнилі та поступова загибель рослин.

Виправлення помилки. Замість розпушування мульчуйте грунт. Це може бути торф, компост або тирса. Дуже добре підходить звичайна трава. Під нею живе сінна паличка, яка пригнічує розвиток деяких грибкових інфекцій.

Під мульчею грунт завжди м’який, ґрунтової кірки немає, а значить, немає і потреби в розпушуванні.

ПОМИЛКА СЬОМА. Полив сильним струменем води. При поливі з лійки без сита або з шланга верхній шар землі розмивається, коріння оголюються. Вони стають більш уразливі до хвороб. На повітрі коріння грубіють і швидко старіють. Вони гірше забезпечують рослину поживними речовинами.

Виправлення помилки. Поливати з лійки з ситечком або слабким струменем води. Не направляти воду до основи стебла.

Мульчувати коріння, періодично підсипаючи новий шар компосту або трави. Мульча перешкоджає розмиванню грунту біля коріння. І головне — під шаром мульчі наростають нові коріння, які забезпечують хороше живлення і омолодження всієї рослини в цілому.

ПОМИЛКА ВОСЬМИЙ. Хвороби треба не лікувати, а попереджати!

Часто садівники не звертають уваги на перші симптоми захворювання огірків. Це бліде забарвлення листя, в’янення окремого листя на рослині, тріщини в основі стебла. Починають бити тривогу, коли вже масове в’янення або пожовтіння листя. Врятувати рослини в такій стадії буває дуже складно.

Виправлення помилки. Не треба чекати навіть перших ознак хвороб. Заздалегідь вживайте заходів, щоб захворювань не було (для цього дивіться всі попередні пункти).

Перед посадкою пролийте грунт фунгіцидами. Поки рослини ще маленькі, розкладіть під кожен корінь по 1-2 таблетки Гліокладіна (Триходермін) від кореневих гнилей. В результаті ви отримаєте гарні, здорові рослини і смачні плоди.

М.Б. Шарова, біолог

Якщо ви допустили помилки при вирощуванні огірків, і рослини виглядають погано, не впадайте у відчай. Ще не все втрачено! Виправити становище допоможуть прийоми, що стимулюють ріст нових коренів.
Для цього підсипте до коріння хорошого компосту або свіжої землі. Зверху замульчуйте шаром трави. Полийте стимуляторами коренеутворення (Корневин, Гетероауксин). Покладіть під коріння таблетки Гліокладіна. Підгодовуйте м’яким трав’яним настоєм з додаванням золи.
Через деякий час навіть пожовклі батоги знаходять друге життя. На верхівках відростає нове листя і незабаром з’являються плоди. Збирати їх ви будете до жовтня!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply