Броколі – надзвичайно корисна капуста


Як стверджують, броколі в харчовому відношенні найкорисніша з капусти, але сама маловідома. Коли я зацікавився цією культурою, то в наявній у мене літературі не знайшов про неї майже нічого.

Біологічні особливості

Виведена вона в Італії багато століть назад, звідки успішно поширилася по всій Європі, за винятком Радянського Союзу. Російський агроном Є. М. Грачов в 1773 році спробував «зрівняти в правах» кольорову капусту і броколі, але кольорова капуста прижилася, а броколі не отримала визнання, хоча є підвидом цвітної капусти. Забарвлення броколі буває зелене, синювате або фіолетове, броколі менш вимоглива до родючості грунту, ніж кольорова капуста, суцвіття стиснуті нещільно. За смаком броколі нагадує кольорову капусту, а за вмістом вітамінів і дієтичним властивостям значно перевершує її. Броколі володіє сильною антисклеротичною властивістю. За вмістом білка лідирує серед усіх овочів (5 г протеїну проти 2 г в цвітній капусті). У великій кількості культура містить солі калію, кальцію, фосфору, магнію, літію. Аскорбінової кислоти в ній в два рази більше, ніж у цвітній капусті, а каротину — в 50 разів! В їжу використовують головки, а так само нижню частину пагонів. У Західній Європі броколі широко використовують як дієтичний продукт.

Агротехніка

Завдяки короткому вегетаційного періоду (60-90 днів в залежності від сорту) броколі вирощують в кілька термінів. Її насіння можна висівати відразу в грунт, сходи з’являються швидко — на 4-5-й день. Але ранні сходи уражуються хрестоцвітими блішками, тому броколі доцільно вкривати спанбондом. Розсаду висаджують у віці 40-45 днів у кілька термінів, до першої декади липня, через кожні 10-15 днів. Перед висадкою розсади бажано провести її загартування. Грядку підживлюють: в 10 л води розчиняють 125 г суперфосфату, 50 г аміачної селітри і 30 г калійної солі. Залежно від сорту площа живлення 35×25; 45×30 і 45×45 см. Рослини заглиблюють в лунку до сім’ядоль, поливають, а коли вода вбереться, мульчують сухим грунтом. Період приживання — 5-7 днів. Подальший догляд — прополки, полив, розпушування. Підгодовують гноївкою (1:10) або мінеральними добривами. В період формування головок співвідношення фосфорних і калійних добрив до азотних має бути 4: 1. На відміну від кольорової капусти броколі не треба затінювати. Дуже важливо правильно визначити терміни дозрівання головок і вчасно зрізати їх. Не намагайтеся виростити дуже велику головку, ви просто згаєте час. Справа в тому, що період бутонізації та цвітіння у броколі всього 7-10 днів, а в жарку погоду може бути і коротше. Тому краще зрізати невеликі головки, тим більше що через 5-8 днів починають розвиватися головки другого порядку. Головки масою 160-200 г довго не розпускаються і не втрачають товарних якостей. Відразу після збирання рослини підживлюють азотними добривами (40-50 г аміачної селітри розчиняють в 10 л води і вносять на 1 м²), формуючи на кожній рослині не більше двох пасинків. На рослинах видаляють листя, уражені хворобами. Протягом 20-30 днів на пасинках утворюються товарні суцвіття, придатні до вживання. Грунт підтримують у пухкому, вільному від бур’янів стані. Полив має вирішальне значення, так як від нестачі вологи не тільки знижується урожай, але і страждає якість продукції. Суцвіття прибирають вибірково при досягненні товарних розмірів.

Готують броколі так само, як і кольорову капусту, — відварюють, а потім обсмажують на вершковому маслі в панірувальних сухарях, кладуть в супи і бульйони, з листя роблять салати.


Відомо близько 200 сортів броколі. Ще за радянських часів на Україні вивели два ранньостиглих сорти броколі: Тонус і Вітамінна. У продажу мені зустрічалися сорти іноземної селекції. В даний час броколі стає популярною і в Україні.

В. Лазовский




Поділитись своєю думкою