Картопля на піщаній подушці здатна дати по 2 врожаї за рік

Відомий агрозахід — мульчування поверхні грунту гноєм, деревним попелом, тирсою, соломою тощо. Рідше використовують мінеральну мульчу, наприклад, землю під суницями присипають піском. Мульчування, а також розпушування поверхні грунту поліпшує вологозабезпечення і аерацію кореневмісного шару. Помічав, як прискорювали ріст молоді дерева на вулиці, коли їхні пристовбурні круги тимчасово були засипані будівельним піском.

Інший агрозахід — піскування глейових грунтів. Внесення піску в орний горизонт (звичайно шаром до 5 см) поліпшує його аерацію, прогрівання, зменшує випаровування вологи, полегшує обробіток (оранку, культивацію), садіння чи сівбу, збирання врожаю коренеплодів.

Я на своїй ділянці, де грунт — суглинок на глейовому підгрунті, зробив інакше. На вирівняну, трохи утрамбовану поверхню насипав шар будівельного піску 20-25 см і надалі усі роботи (обробіток, садіння, догляд, збирання) проводив, не виходячи за межі насипаного шару і не зачіпаючи суглинок (умовно назвемо його материковим грунтом). Щоб пісок не забруднювався, видаляю бур’яни, листя, коріння вирощуваних культур. Крізь чистий пісок значно менше вологи з материкового грунту (і з нижньої частини насипаного шару) піднімається на поверхню і випаровується, майже не утворюється кірка після дощів; з іншого боку, атмосферна волога, потрапляючи в пісок, не стікає, а всмоктується, що важливо на схилі. Краще також прогрівається земля.

На майже завжди сухій поверхні піску погано проростають бур’яни, а видаляти їх легко. Відпадає потреба у передсадивному перекопуванні чи оранці, дуже легко садити й збирати бульби чи коренеплоди.

Попереднє трамбування (прикотковування) материкового грунту потрібне для того, щоб не порушувати його і не засмічувати пісок, коли висмикуємо бур’яни, коріння яких досягло суглинку, чи коренеплоди.

Вирощуючи картоплю таким способом, мені вдалося значно збільшити врожай, до того ж зменшити витрати часу і праці. Скоротився вегетаційний період, що дало змогу отримувати два врожаї за рік. Картопля у мене американського сорту Ресет Бербанке (чув, що у ресторанах фірми Макдональд у Москві використовують саме його). Бульби довгасті, грушоподібні, білі, м’якуш жовтий, вічкові ямки незначні — легко чистити. Смак добрий, розварюється картопля помірно. Короткий вегетаційний період: на насипній грядці у минулому році мав сходи 1 травня, а зняв урожай (1:35) 10 липня. У ті
ж лунки поклав прозеленені восени бульби і до 10 жовтня зібрав другий урожай (1:25). Бульби першого врожаю важили 150-200, другого 120-150 г.

Таким чином, переконався, що одержувати два врожаї картоплі можна не лише в Криму. От тільки важкувато дотримувати садивні бульби до середини літа. Вони були слабкі, бо чотири рази обламував паростки. Температура у сховищі — льоху — досягала на час садіння 14°С, до того ж він у мене вогкуватий.

Площа живлення 40 — 60 см. Бульбу садив ближче до вологої поверхні материкового грунту, але на відстані не менше 4-5 см від неї. Спочатку присипаю бульби не до рівня поверхні піску, а лише обгортаю землею, вийнятою з лунок (горбок), щоб не підсушувати коріння, яке розміщене поблизу поверхні.

Прочитав у патентній літературі, що подібний захід у механізованому виробництві (борозни і вали замість лунок і горбочків) визнаний як винахід.

Збираю врожай гачкоподібними вилами, водночас очищається пісок. Вичесана з піску картопля відразу чиста й суха.

Вирощував сорт Ресет Бербанкс і традиційним способом. Садив глибше, на 30 см. Згадані вище збільшені горбочки зіштовхував у лунку за два рази, тобто обгортав двічі. Сходи в обох випадках одержав одночасно, але врожай (1 :30) за звичайної технології (повністю посохла гичка) пізніше — у третій декаді липня, а тому садити картоплю вдруге було вже пізно. Посіяв редиску з розрахунком на поливи, оскільки стояла спека.
В умовах прохолодного літа на насипній грядці краще прогрівалася земля, що й дало можливість одержати два врожаї.

А більший перший урожай порівняно із звичайною технологією пояснюю кращим вологозабезпеченням рослин.

Вважають, що картопля не любить спеки. Але шкодить головним чином пов’язана з нею посуха.

В цьому я переконався минулого літа, коли після припинення наприкінці червня дощової погоди аж до середини серпня випало лише два дощі. Вегетація закінчилася (посохла гичка) 10 липня. Врожай був 1:30, тоді як за звичайних умов 1:21. Тобто у посушливий рік підвищення врожаю на насипній грядці вагоміше. Звичайно, усі варіанти у мене без поливів, які вважаю обтяжливими, хоча маю водогін.

Бульби висаджував невеликі (40—50 г). До 25% світлового часу рослини затінювалися деревами. Проти колорадських жуків успішно використовував настій суміші із зеленого листя волоського горіха, полину та деревного попелу — по 300 г кожного компонента на відро води.

Але за покликанням я садівник, закоханий у цю чудову справу, і двошарову грядку придумав не для такої «прози», як картопля. У мене на ділянці кислий грунт, про що свідчить наявність кінського щавлю. За цих умов від кореневого раку гинули однорічки швидкоплідних горіхів, хоч дорослі дерева хворіли незначно. А на двошаровому грунті шкілка мало уражується раком.

Маю на меті випробувати замість піску доменний шлак з частками до 2 мм. На вигляд він схожий на пшоно, має чорний колір і не містить дрібного пилу. Сподіваюся, що добре прогріватиметься і менше видуватиметься вітром чи змиватиметься водою, ніж пісок, зовсім не утворюватиметься кірка після дощів. Можливо, вирощування на такому субстраті деяких ранніх теплолюбних овочів буде ще успішнішим.

Л. С. Шугін, Харків

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply