Сорт помідорів Ренет найбільше підходить для Полісся

Микола Петрович Муц — досвідчений городник з с. Раків Ліс, Камінь-Каширського району Волинської області. На своєму городі він випробував понад 500 сортів помідорів, листувався з городниками і садівниками з Республіки Білорусь, Росії, експериментував і, нарешті, знайшов сорт, який найбільше підходить для Полісся за врожайністю та іншими показниками. Йдеться про сорт Ренет.
На одній сотці овочівник висаджує до тисячі кущів. Рослини формує в одне стебло з трьома суцвіттями. Щоб призупинити ріст, слід прищипнути верхівку рослини. За належного догляду з однієї сотки можна одержати більше тонни помідорів, а свіжі плоди мати вже в кінці червня — на початку липня.
У цій статті М.П.Муц ділиться досвідом вирощування помідорів сорту Ренет і дає відповідь на запитання, які найчастіше зустрічаються у надісланих йому листах.

Хоча Ренет — надранній сорт, але він має універсальні властивості. Плоди його схожі на сорт Де-Барао, товстостінні, смачні. Коли різко змінюється температура (вдень 24-25°, вночі 3-4° тепла), плоди не розтріскуються, мають прекрасний товарний вигляд. Не зовсім стиглими їх консервують, з достиглих одержують томатний соус, сік, кетчуп.

Універсальність сорту ще й у тому, що насіння можна висівати у відкритий грунт 15-20 квітня, накриваючи плівкою, а це дуже зручно для жителів міст, які не мають можливості вирощувати розсаду в приміщенні. Щоправда, одержана таким чином розсада дасть плоди набагато пізніше, в третій декаді серпня. І останній аргумент: помідори сорту Ренет запилюються у будь-яку погоду, не уражуються «чорною ніжкою». Висота кущів — від 80 см до 1 м.

Про що найбільше запитують люди? Почну з сівби. Насіння помідорів сорту Ренет можна висівати у три строки. Вперше його висівають 8-10 березня, отримують ранні помідори у першій декаді липня. Другий раз сіють 20 квітня в парники на городі і одержують урожай 20 липня (плоди використовують для консервування, отримання насіння, переробки на томатний сік, соус, пасту тощо). Це вигідно робити в КСП, тому що розсаду в них завжди зможуть виростити, і у великих кількостях. Втретє насіння сорту Ренет висівають у відкритий грунт, починаючи з 10 травня. Достиглі плоди отримують, починаючи з 15-20 серпня, які використовують для переробки на приготування аджики, консервування в томатному соку солодкого перцю, корнішонів (маленьких огірочків), кабачків, патисонів, інших овочів. Як показує практика, помідори цього сорту в наших краях можна споживати стиглими більше трьох місяців. А це вигідно для кожної поліської сім’ї.

Багато замовників запитують: що таке штамбові помідори? Розсада помідорів сорту Ренет має стовбур завтовшки з великий палець, кущ не розлогий, а компактний. Це дає можливість на одній сотці висаджувати 1 тисячу кущів, які розміщують на відстані 20 см один від одного, ширина міжрядь — 50 см. Розсада сорту Ренет користувалася великим попитом на базарі. Багато жителів району змогли її купити й розмножити. І хто її придбав — залишився задоволеним.

Мене часто запитують, як правильно доглядати за посадженою розсадою? Перша умова: ці помідори, як і бульби, слід висаджувати під шнур. Після приживлення (а це приблизно через 12-14 днів) помідори підгортають так, щоб при цьому утворилася лунка, в яку кладуть кінський гній, коров’як, а ще краще — перегній, і засипають тирсою, торфом, перепрілою хвоєю тощо. Що це дає? Насамперед можливість поливати помідори по лунках один раз на 7 днів. Якщо цього не зробити, то поливати їх доводиться дуже часто, витрачаючи багато часу і сил. А цей агротехнічний захід дає змогу вирощувати помідори на будь-якому грунті, затримує вологу, дощова вода не потрапляє під корінь, а стікає в лунки, земля швидко висихає як під кущами, так і в лунках, а корені добре засвоюють поживні речовини завдяки затриманню вологи в мульчі.

Багатьох городників цікавить питання: чому помідори у мене не заростають бур’янами. Щоб їх не було, слід робити так. Висадивши розсаду помідорів, її добре поливають. На другий чи третій день у сонячну погоду міжряддя розпушують звичайними залізними граблями. Так роблять і після дощів. Цей захід зменшує випаровування вологи з грунту, не дає рости бур’янам, а також розпушує грунт, отож корені рослин «дихають». Витрачається дуже мало часу і доступно кожному городнику!

Людей цікавить, зокрема, питання про достигання помідорів. Воно значною мірою залежить від формування куща та пасинкування. Це головне. Якщо ви хочете отримати надранні помідори сорту Ренет, тоді слід його формувати в одне стебло з 3-4 суцвіттями, відриваючи всі пасинки, які є на стеблі, і прищипнути верхівку рослини, тобто зупинити ріст. Коли почне достигати друге гроно з помідорами, землю від рослин відгортають у лунки, оголюючи новоутворені корені, які виросли після підгортання. Щоб отримати вищий урожай, помідори формують у 2-3 стебла з 7 — 8 суцвіттями. Цього достатньо.

Помідори сорту Ренет обов’язково потрібно підв’язувати. Це прискорює достигання плодів, рослини краще провітрюються. Але якщо такої можливості немає і людина вирощує 2—3 тисячі кущів, тоді рослини обережно викладають у лунки або на гребені, які утворилися під час підгортання. Цю операцію слід проводити в сонячну погоду, тому що зранку стовбури кущів дуже крихкі і можуть ламатися. Це необхідно зробити й тому, що під час сильного вітру їх розкидає в різні боки, один на одного.

Одне наболіле питання — зараження помідорів фітофторою. Проти цієї хвороби помідори обробляють 3-4 рази за сезон через 10-12 днів. Для цього використовують засоби захисту рослин, фунгіциди браво-75В, ридоміл Голд МЦ, чергуючи їх. Якщо помідори вже почали достигати, обробку припиняють, обрізують сухі і уражені хворобою листки.

Городників зацікавило питання, чому в мене такі високі кущі помідорів сорту Ренет, а плоди дуже великі… Це залежить від догляду за рослинами. І тут не можна не згадати про те, що упродовж багатьох років я відбирав помідори, плоди яких були повністю схожі на плоди пізнього високорослого сорту Де-Барао (червоні). Сорт Ренет перезапилився з цим сортом. Коли я висівав це насіння, кущі виросли дуже могутні, врожайність значно вища, плоди краще зберігаються, тверді та м’ясисті, але достигають трохи пізніше. Проте це не біда, тому що такі кущі значно менше уражуються хворобою. Висота кущів сягає 1 м.

Багато городників запитують: як правильно зібрати насіння, щоб було якнайменше відходів?

Помідори розрізують, акуратно дерев’яною лопаткою вибирають насіння, частково з соком, і залишають для бродіння на 2 дні. Його слід помішувати 5-6 разів. Після цього беруть стару капронову панчоху, зв’язують внизу, виливають і вичавлюють сік. Через 3-4 дні знову вибирають насіння (використовують збродже-ний сік замість свіжого). Сік вичавлюють через панчоху, потім його консервують, а насіння після цього заливають уже збродженим соком. Так роблять і пізніше, маючи неабиякий прибуток у процесі переробки помідорів на насіння. Але насіння слід витримувати (зброджувати) лише один день, тому що воно може прорости.

Навіть досвідчені городники не вміють зберігати насіння. Після того, як воно висохне на папері в кімнаті, його перетирають і висипають у майонезні баночки, кришки яких пробивають шилом товщиною 2-3 мм по 4-5 кругах, наклеюють етикетки з назвою сорту, вказуючи рік збирання. Зберігають у сухому прохолодному місці. Термін зберігання насіння помідорів — 4-5 років.

Багато хто, прочитавши про помідори сорту Ренет, все ще будуть сумніватися: вирощувати їх чи ні. Так, вирощувати! Якщо в кожному селі 40-50 городників займуться вирощуванням помідорів, то привозні вже не будуть потрібні.

Від городників України отримав до 100 нових сортів, частину яких випробував. На мою думку, латвійський сорт Нарвік може зацікавити тих людей, які продають помідори на ринку. Плоди у нього червоні, масою 120-150 г, дуже м’ясисті, круглі. Заслуговує на увагу і сорт з оранжевими плодами. Характеристика однакова, тільки ці — високорослі.

М. П. Муц, с. Раків- Ліс, Камінь-Каширський р-н, Волинська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply