Як отримати ранні кавуни з власної ділянки

Ми в своїй колекції, придбаній в Інституті садівництва та в аматорів, маємо непоганий набір перспективних сортів чорної смородини, малини, агрусу, порічок, суниць, картоплі. Завдяки цьому наша родина споживає вирощені власною працею вітаміни, готуємо варення, желе, компоти, а надлишки продукції реалізуємо на ринку.

Слід зауважити, що в городництві ми не новачки. Ще за радянських часів пробували вирощувати ранні сорти помідорів, огірків, капусти та кавунів, але влада чинила нам всілякі перешкоди.

Ми живемо в Кіровоградській області, а в той час у нашій місцевості населення не займалося городництвом так, як, скажімо, на Миколаївщині, Херсонщині чи Одещині. А ми були як більмо на оці у керівників району та міліції. Називали нас спекулянтами, виїздили додому з перевірками. Добре, що нині настали інші часи, коли можна реалізувати усе, що задумав, про що мріяв…

Власну присадибну ділянку ми використовуємо раціонально, враховуючи кожний квадратний метр. Дуже вигідно вирощувати ранню капусту та інші городні культури. Наприклад, після капусти висаджуємо ранню картоплю і в кінці вересня отримуємо другий урожай картоплі, яка зберігається набагато краще і до того ж є добрим садивним матеріалом.

Але акцентувати увагу хочемо на вирощуванні ранньої продукції кавунів. Не кожна сім’я може купити дітям ранній кавун, тому що ціни високі, та ще й ризикуємо своїм здоров’ям, з’ївши перенасичені нітратами плоди. Отож, хочемо розповісти, як самому виростити надранні кавуни.

Спочатку слід придбати (краще у спеціалізованих магазинах) насіння надраннього сорту — вітчизняної або зарубіжної селекції.

Насіння кавуна за тиждень до сівби треба замочити на 12-15 год. у воді (за бажанням можна обробити 1%-им розчином марганцівки). Потім змочити ганчірку водою й замотати насіння, покласти в мілку тарілку, накривши зверху іншою тарілкою, аби насіння не пересохло і поставити у тепле місце (там воно має прорости на 1—2 мм). Після цього розміщуємо його в нижній частині холодильника для загартування. У ньому воно лежить до настання строку сівби. Після цього потрібно збити ящик заввишки 8-10 см, ширина і довжина — по розміру підвіконня. Бажано, щоб вікно було розміщене на сонячному боці. Стаканчики можна зробити з пластмасових пляшок місткістю 1,5 чи 2 л. їх обрізують на висоті до 10 см, або купують торфоперегнійні горщечки.

Готуємо суміш: 2 частини дернової землі, 1 частина перегною, 1 частина піску.

Садіння кавунів

Насипаємо більше половини стаканчика суміші, поливаємо теплою водою, потім висіваємо насіння (вітчизняне — 3 насінини, зарубіжне – 1-2), зверху присипаємо сухою землею і теж легенько поливаємо. Стаканчики в ящику ставимо на підвіконні ближче до батарей водяного опалення або біля груби чи плити. Стежте, щоб вони були однакової висоти, тому що після сівби їх треба накрити склом або плівкою, аби не пересихала земля та були належні умови для дружних сходів. Строк сівби – 20-25 березня.

Після появи сім’ядолей необхідно зверху розмістити люмінесцентну лампу на висоті 2-3 см від рослин. Поливати потрібно не дуже часто.

На початку квітня готуємо земельну ділянку для вкриття плівкою, щоб зігрівся грунт. По краях ділянки ставимо дуги і натягуємо шпагат по обидва боки. Потім через 50 см вставляємо дуги з дроту діаметром 3-4 мм, довжиною 1,5 м, і накриваємо плівкою, обсипаємо землею з обох боків. Якщо садити більше одного рядка, то ширина міжряддя має становити 1,5 м.

У відкритий грунт пересаджуємо рослини з 10 по 20 квітня. До цього часу земля добре прогрівається під плівкою. Перед садінням відкриваємо її з одного боку, прополюємо від бур’яну та добре розпушуємо землю. Робимо ямку на відстані 70 см, коли плануємо залишити в стаканчику по одній рослинці, якщо ж по дві — 1 м.

Перед садінням грунт у стаканчиках треба полити невеликою кількістю теплої води, щоб легко витягти розсаду з ємкості, і відразу ж висаджувати в підготовлену ямку, пригорнути землю, полити теплою водою, замульчувати сухим грунтом або перегноєм до сім’ядолі. Перед тим, як накрити плівку і загорнути її землею, розміщуємо під плівкою саморобний шланг.

Ми створили власну систему поливу, не відкриваючи плівку, за допомогою поліетиленового шланга.

Склеюється плівка діаметром 3-4 см праскою чи паяльником, довжина и повинна відповідати довжині каркаса.

Потім з одного боку на відстані 15—20 см від висаджених рослин робимо в саморобному шлангу отвори розміром 2 мм. У будь-який час ви зможете приєднати плівковий шланг до звичайного і полити рослини теплою водою. Ефект вражаючий, до того ж дешево. Такий шланг можна використовувати і для поливання огірків, помідорів, кущів.

В середині травня треба відкрити з одного боку плівку і прополоти бур’ян. Наприкінці травня — на початку червня можна потихеньку загартовувати рослини, трохи відкривши плівку із затишного боку. А якщо погода хмарна, а ще краще, коли йде дощ, то можна відкривати повністю. На цей час рослини вже мають цвісти. Поливати потрібно в міру, бо кавун не любить перезволоження.

Урожай ви отримаєте 10-20 липня. Пам’ятайте, що врожайність кавунів, вирощених під плівкою, набагато більша, ніж у відкритому грунті. А їхній розмір вас приємно здивує.

Може скластися враження, що це дуже копітка праця. Однак ми таким способом вирощували кавуни на 20 сотках землі і втрьох справлялися, мали велике задоволення.

Виростивши таку якісну продукцію, ви будете впевнені, що це екологічно чистий продукт, який, крім того, має і лікувальні властивості. Зокрема, лікує нирки. А для дітей — смакота.

С. М. Гращенков, Н.В.Гращенкова, с. Сасівка, Компаніївський р-н, Кіровоградська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply