Причини виникнення і профілактика фітофторозу картоплі

Початок літа та літні місяці в більшості городників асоціюються з боротьбою з колорадським жуком та небезпечною хворобою картоплі та помідорів, здатною знищити весь врожай за лічені дні – фітофторозом. Отже ті хто має Інтернет шукають надійні засоби захисту своїх рослин від шкідника та хвороби. Ми у статті розповімо про причини появи фітофторозу, методи профілактики та лікування.

Дамо відповіді на такі питання:

  • Фітофтороз картоплі – що це;
  • Фітофтороз картоплі – лікування;
  • Фітофтороз помідорі;
  • Фітофтороз – заходи профілактики;
  • Препарати від фітофторозу;
  • Як виглядає фітофтора на картоплі;
  • Як відрізнити фітофтороз картоплі – фото;
  • Як лікувати фітофтору.

Фітофтороз — одне з найнебезпечніших захворювань картоплі. Через нього може загинути до 70% врожаю, а при неправильному зберіганні за зиму псується навіть те, що вдасться врятувати, в тому числі і весь насіннєвий матеріал, залишений на наступний рік. Причина фітофтори — зараження рослини мікроскопічним грибком Phytophthora infestans.

Хворий кущ легко відрізнити від здорового по спочатку крихітним, але стрімко зростаючим бурим цятками на листках. Поступово такими плямами покривається і стебло. У суху погоду заражений кущ сохне, в дощову — починає гнити. Бульби, на яких оселилася фітофтора, псуються прямо в землі. Під шкіркою утворюється шар сухої гниючої тканини, в розрізі схожий на іржу. Поступово грибниця пронизує всю бульбу і заражає сусідні.

Збудник фітофторозу

Фітофтора вражає всі частини картопляного куща: від верхнього листя до коренів. Оптимальні умови для розмноження грибка — висока вологість при температурі повітря від +15 до + 20 ° C. Якщо літо видається спекотне, посушливе, з температурою вище +30 ° C, загроза інфікування кущів знижується. Якщо ж літо прохолодне і дощове, то ймовірність виникнення епідемії надзвичайно висока.

Симптоми фітофторозу на картоплі

Патоген, що викликає фітофтороз, існує в трьох формах:

  • Спорангії — мікроскопічні утворення яйцевидної форми. Вони зимують в грунті на залишках гниючих бульб, бадиллі або на коренях бур’янів. Спорангії легко переносяться вітром, талими і дощовими водами. У теплу погоду ці утворення через пошкодження і ранки проростають в клітини листа, висмоктуючи з них поживні речовини і утворюють міцелій;
  • Зооспори. Дозрівають в спорангіях в прохолодну вологу погоду, потім виходять з оболонки і проникають в клітини листа, так само, як і в попередньому випадку, формуючи міцелій;
  • Міцелій — грибниця. Пронизує весь лист. Якщо придивитися до хворої рослини, помітно, що бурі плями на зворотному боці листя оточені блідо-синім «пушком». Це — спорангієносці, на яких зріють спорангії. Дощ чи легкий подих вітру — і спорангії потрапляють в грунт, де заражають бульби.

Якщо на ділянці з’явилася фітофтора, епідемія поширюється дуже швидко: цикл розмноження грибка займає від 3 до 16 днів. Це означає, що в сприятливих умовах патоген протягом тижня проходить два цикли розмноження. Тому заражені кущі гниють і розповзаються прямо на очах. В історії зафіксований випадок, коли в 1845 році фітофтороз знищив весь урожай картоплі в Ірландії. Через голод тоді загинуло більше мільйона чоловік.

Профілактика фітофтори

Знаючи причини фітофторозу, можна розробити комплекс заходів, що перешкоджають поширенню хвороби:

1. Дотримуватися правил сівозміни: садити картоплю на одному і тому ж місці не частіше ніж один раз на три — чотири роки. В іншому випадку фітофтора може мутувати і набути стійкість до фунгіцидних препаратів.
2. Кращі попередники для картоплі — жито і овес.
3. Не можна садити поруч з картопляними грядками томати, баклажани, перці і інші пасльонові: ці рослини можуть заразити фітофторозом один одного.
4. Якщо на ділянці виявлено фітофтору, на наступний рік можна посадити картоплю одного з сортів, стійких до цієї хвороби: Лазар, Розара, Санте, Віза, Верб, Томич.
5. Досвідчені городники рекомендують не садити картоплю надто густо і чергувати сорти: ряди ранніх сортів чергувати з рядами пізніх. Тоді після збирання ранньої картоплі пізній залишиться більше місця.
6. Фітофтора насамперед вражає картоплю, яка росте в низинах, на вологих важких грунтах. Менш схильні до хвороби рослини, висаджені в високі гряди (за голландською технологією).
7. Ні в якому разі не можна використовувати на насіння хворі бульби. Тому перед пророщуванням (яровизацією) їх слід уважно оглянути і відібрати тільки здорові картоплини. Пророщують картоплю на світлі не менше двох тижнів. Перед посадкою бульби ще раз ретельно оглядають і вибраковують хворі. Потім їх обприскують або занурюють в спеціально приготовлений розчин: на 10 л води — 1 г марганцівки і 3 г мідного купоросу. Добре допомагає від фітофторозу і обпудрювання перед посадкою бульб золою. Замість опудрювання картоплю можна обприскати розчином 1 кг золи в 10 л води.
8. Садити картоплю слід тільки в добре прогріту землю.
9. Перші ознаки фітофтори можуть проявитися вже в кінці травня. Тому кущі картоплі слід регулярно оглядати, особливу увагу приділяючи зворотному боці листя.
10. Випробуваний народний засіб проти фітофтори — мідний купорос. Він малотоксичний для людей, зате знищує безліч патогенних мікроорганізмів, що паразитують на рослинах. Єдиний недолік речовини — вона може обпалити листя картоплі. Тому для обприскувань використовують або дуже слабкий розчин мідного купоросу (2 г на 10 л води), або ж бордоську суміш. Слабкий розчин підходить для профілактики, коли на ділянці ще немає хворих рослин. Перше обприскування проводять через 2 тижні після того, як картопля зійде, друге — через десять днів після першого.
11. Якщо на рослинах помічені перші цятки фітофторозу, використовують більш концентрований розчин мідного купоросу — бордоську суміш. Для неї знадобиться 100 г мідного купоросу, 120-150 г негашеного вапна і 10 л води. Всі розчини готують в пластмасовому або скляному посуді (ні в якому разі не в металевому). Негашене вапно просівають, висипають на дно відра і поступово заливають 5 л води, весь час помішуючи дерев’яною паличкою. Отримана рідина повинна бути теплою і трохи шипіти. У друге відро висипають мідний купорос і заливають 5 л теплої води (в холодній воді порошок розчиняється погано). Потім розчин купоросу вливають в ємність з вапняним молочком (ні в якому разі не навпаки!). Бордоську рідину слід використовувати відразу після приготування: вже через кілька годин вона може розділитися на фракції і стати непридатною. Розчин заливають в обприскувач з сіточкою і обприскують рослини, намагаючись, щоб рідина обов’язково потрапила не тільки на верхні, а й на нижні частини листя. Цю процедуру проводять в суху погоду, вранці, з таким розрахунком, щоб дощ не випав хоча б в перші 4 години після обприскування.
12. Для профілактики фітофтори можна півтори склянки кашки з стрілок часнику залити 10 л води, настояти добу, потім додати 1,5 г марганцівки і обприскати кущі картоплі.
13. У разі епідемії для обприскування застосовують препарати «Картоцід», «Акробат», «Ридоміл Голд» та інші фунгіциди. Їх використовують згідно з інструкцією (зазвичай з інтервалом в 10-14 днів). Останнє обприскування проводять за 20 днів до збирання врожаю.
14. Для фітофтори згубні калійні добрива, а ось надлишок азотних може знизити стійкість рослин. Якщо на ділянці виявлені хворі рослини, норму калійних і фосфорних добрив можна збільшити в 1,2-1,5 рази.
15. Викопувати бульби слід не пізніше, ніж через 10-14 днів після збирання гички. Зібраний урожай необхідно ретельно відсортувати: хворі картоплини можна закладати на зберігання, щоб вони не заразили здорові.
16. Перед закладанням картоплі на зберігання її потрібно протягом 2-3 днів потримати під навісом в добре провітрюваному місці, щоб бульби просохли.
17. Бадилля хворих рослин і заражені бульби слід спалити.

Дотримання цих простих правил допоможе зберегти урожай і зупинити епідемію фітофторозу.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply