З фітофторою на помідорах борюсь за допомогою… мідного дроту

За довгі роки городництва не було ні одного сезону, в якому мої томати обійшов би стороною фітофтороз. Теплиці у мене немає, тому помідори ростуть у мене в відкритому грунті. Я перепробувала численні методи обробок і з упевненістю можу сказати, що жоден з них не в змозі повністю позбавити помідори від цього грибкового захворювання. Можна лише відсунути момент його виникнення, щоб встигнути зібрати врожай. Тому коли деякі дачники описують свої способи боротьби з цим «страшним звіром» і стверджують, що вони дають 100%-ий результат, мені навіть не віриться.

Так, якщо посадити ранні гібриди, виростити їх в вдалий рік (коли в червні і липні стоїть суха тепла погода) і встигнути зібрати врожай до серпня місяця, повністю уникнути фітофтори можливо. Такий трюк виходив і у мене при посадці ранніх томатів. Але більша частина моїх грядок зайнята середньо- і пізньостиглими сортами, бо саме вони дають найсмачніші, соковиті і м’ясисті плоди. А термін їх масового дозрівання припадає саме на середину серпня, коли в нашій місцевості ночі стають прохолодними. Саме нічна серпнева роса і перепад денної і нічної температур є причиною спалаху фітофторозу. І уникнути цього природного явища неможливо.

Хлорокис міді і народні «припарки»

Обробка хлорокисом міді дійсно ефективно в перші два місяці після висадки рослин в грунт. Вона здорово виручала мене в деякі роки, коли у нас заряджали в червні або липні холодні дощі. Але обприскування цим препаратом необхідно припинити за 21 день до початку споживання овочів в їжу.

До закінчення терміну дії хлорокису міді естафету підхоплюють холодні серпневі ночі, і мої томати незмінно починають хворіти. Народні засоби може і хороші (в першу чергу своєю «нехімічністю») і на деякий час здатні знезаразити кущі і відсунути навалу фітофтори, але не подобаються мені тільки з однієї причини — обприскування рослин слід проводити невпинно не рідше одного разу в тиждень. Та й клопітно це — поки відміряєш, намішаєш, процідиш, обробиш, дивись, а вихідні вже пролетіли, і свою улюблену дачу я знову не встигла розгледіти.

Якщо молоко, йод, зеленку, соду і т.п. я, як міський житель, ще можу купити, то сироватку мені взяти просто ніде. А якщо взяти, наприклад, обробку кущів настоєм часнику, то подібне для мене і зовсім є недозволеною розкішшю. У мене, наприклад, просто немає цього цінного овочу в надлишки, щоб я могла собі дозволити щотижня переводити як мінімум по 250 г очищених зубчиків для приготування 10 л профілактичного настою.

Мідний дріт і ніяких цвяхів

Все літо 2014 роки я провела з обприскувачем в руках, але врожай втратила майже повністю. Підвели холодні безперервні дощі на початку липня, які тривали близько 10 днів. Томати полягли від фітофторозу раніше, ніж почали дозрівати плоди. Стільки зусиль, а результатів праці — нуль! Тому в 2015 році я вирішила посадити два рядочки улюблених сортів (в 2014 р у мене таких рядів було сім) і провести новий експеримент. Всі численні способи обробок від фітофтори, які можна зараз знайти в Інтернеті, мною були випробувані. Залишився тільки один — використання в боротьбі з цією недугою мідного дроту.

Я твердо вирішила не проводити НІЯКИХ обприскувань — дати собі відпочити, а з помідорами — будь що буде!

Через три тижні після висадки розсади помідорів у відкритий грунт я проткнула наскрізь кожен стовбур шматочком мідного дроту на рівні 5-7 см від землі. Її я приготувала ще взимку — зачистила від ізоляції кабель і нарізала на шматки завдовжки 3-4 см мідний дріт діаметром 1-1,5 мм. Подальший догляд був звичайним: полив 1-2 рази в тиждень, підгодівля настоєм збродженої трави, неодмінне мульчування грунту (у нас суцільний пісок і земля пересихає вкрай швидко), пасинкування. Крім цього раз на тиждень видаляла на кожному кущі по 1-2 листи, розташованих найближче до землі. Але при цьому — ніяких обприскувань ні хімічними препаратами, ні народними засобами! Скільки ж вільного часу у мене вивільнилися завдяки цьому!

Але тепер про найголовніше — про результат мого «томатного» експерименту. Я навіть не збираюся говорити, що фітофтора обійшла мене стороною. Ні, вона була. В кінці червня того року у нас йшли безперервні дощі протягом двох тижнів при температурі повітря + 12 + 14 ° С. Досвідчені дачники відразу зрозуміють, що подібне випробування не в силах витримати жоден сорт або гібрид. Будь-яке обприскування в таких умовах марне. Його навіть провести неможливо через постійний дощ. У сусідів листя на кущах помідорів стали чорніти дуже швидко, а у мене з’явились лише незначні ушкодження! Кожен мінімально уражений лист я зрізала.

Помідори стійко пережили негоду. Липень порадував сонцем і теплом, а в серпні фітофтороз став вражати кущі тільки до кінця місяця. Всі сусіди приходили і питали, як мені вдалося позбутися від цієї напасті. Я від неї не позбулася, але за допомогою мідного дроту змогла відсунути її навалу, встигнувши зібрати відмінні плоди навіть з самих пізньостиглих сортів.

Мідний дріт спровокував суперврожай

Але мене вразило не тільки це. Сорти я висадила ті, які садила і раніше, але такої кількості плодів на них ніколи ще не зав’язувалося. Ми зробили багато заготовок на зиму, інші роздали знайомим, які були неймовірно раді гостинцю в такий «непомідорний» рік.

Уже взимку, коли з’явився вільний час, щоб почитати спеціальну літературу і подумати над результатом свого нововведення, я зрозуміла, в чому була причина такої небувалої врожайності. Ефект мідного дроту схожий з ефектом, якого домагаються, вбивши в стовбур дерева що не плодоносить цвях, — рослина під загрозою загибелі пускає всі сили на виживання, а отже, на утворення потомства — плодів з насінням. Саме тому на наступний рік такі дерева починають активно цвісти і плодоносити, а мої помідорчики засипали мене дуже великими плодами в тому сезоні. Урожай з двох рядків вийшов набагато більше, ніж в минулі роки з шести-семи.

Свій експеримент неодмінно повторю в новому сезоні. Цей малопоширений спосіб боротьби з фітофторозом дуже порадував своєю ефективністю, економічністю і простотою. Завдяки йому у мене вивільнилася маса вільного часу, який я раніше проводила в обнімку з обприскувачем, і з’явилася можливість зайнятися на дачі більш приємними справами.

Ірина Кудріна

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply