У мене завжди багатий урожай огірків

Вітаю! Подобається мені писати, і сьогодні я хочу похвалитися тим, що у мене завжди багатий урожай огірків. Причому вистачає і в салатах вдосталь наїсться, і в банки маринованих огірочків закрити, і всіх своїх знайомих і рідних забезпечити, і навіть на ринок віднести. А щоб і у вас був такий же урожай — ділюся своїми секретами з читачами.

Свої огірки я вирощую двома способами: горизонтальним і вертикальним.

Горизонтальний спосіб (огудина стеляться по землі) вирощування я використовую при вирощуванні огірків у відкритому грунті. Вертикальний спосіб використовую в теплицях — батоги моїх огірочків плетуться по натягнутих мотузках і сітці на шпалері.

У відкритому грунті я висаджую насіння або розсаду огірків в трохи поглиблені круглі лунки, розташовані далеко один від одного. А в теплиці саджу в довгі вузькі грядки.

Майте на увазі, що сучасні гібриди огірків розраховані, на вертикальне вирощування. Тому ідеальне місце їх вирощування — шпалери в теплицях.

Сорти огірків, які я саджу

На своєму досвіді я помітила, що для вирощування на шпалерах ідеально підходять огірки старих добрих сортів Далекосхідний і Фенікс. На відміну від інших сортів вони менше уражуються хворобами і плодоносять до пізньої осені.

Огірки на розсаду я починаю садити в середині квітня: по одному насінні в стаканчик. Потім стаканчики ставлю в ящик і — на тепле сонячне підвіконня.

Як я готую теплі грядки під огірки

Грядки під огірки готую задовго до посадки розсади. Взимку або в березні копаю траншею шириною 60 см і глибиною 40-50 см. Причому верхній шар землі я складаю в одну сторону від траншеї, а нижній — на іншу. Довжина грядки під огірки у мене 7 м.

На саме дно майбутньої грядки я укладаю дрібно порубані гілочки дерев, що залишилися після обрізки, зверху землю, потім торішню траву, що залишилися листя і всі інші рослинні залишки, що залишилися з осені. Товщина цього шару повинна бути близько 25 см. Всю цю суміш я рясно поливаю гарячим розчином селітри (300 г на 10 л води). Це потрібно для того, щоб в грядці швидше почався процес горіння. Зверху насипаю 3-5-сантиметровий шар перегною, потім верхній шар землі, і самий останній — нижній шар. В результаті у мене виходить трохи піднята грядка.

Про те, як я висаджую розсаду

Розсаду огірків в грядки я висаджую в кінці квітня-початку травня. Роблю це в шаховому порядку. Між рядками роблю відстань 20 см, а між рослинами — 40 см. До шпалер прив’язую мотузки, по яким будуть плестися мої огірочки.

Підв’язують огірки до шпалери дуже обережно. Стебла біля основи, на висоті 10-15 см від землі, закріплюю вільної петлею, підв’язую ниткою до дроту, а потім рослина сама обвивається навколо мотузки. Всі пагони також потрібно обмотувати навколо мотузки. Вуса я обриваю.

Формую огірки так: прищипую бічні пагони над другим-п’ятим листом, а головний — при досягненні ним горизонтальної шпалери

Як я доглядаю за огірками

Оскільки органікою я зарядила грядки ще задовго до посадки огірків, то в перший час їм потрібні тільки розпушування, своєчасний щедрий полив і прополка.

Тільки після того, як з’являться квітки, я починаю підгодовувати їх раз в десять днів таким добривом: 1 л коров’яку на 10 л води. А коли почнуть щосили плодоносити, до цього розчину додаю 1 ст. ложку подвійного суперфосфату. Підгодовую тільки ввечері, стежачи за тим, щоб розчин не потрапив на листя моїх огірків.

Важливо: огірки я поливаю тільки теплою, відстояною на сонці, водою. При цьому намагаюся не переливати, так як зайвий полив може спричинити за собою потужне зростання батогів на шкоду плодоношенню.

До речі, бочку з коров’яком я ставлю в теплиці, так як помітила, що вуглекислий газ, який виділяє гній в процесі бродіння, дуже сприятливо діє на ріст і плодоношення огірків. Хоча мені може і здається. А ви як думаєте?

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply