Коли висаджувати розсаду помідорів у відкритий грунт

Коли висаджувати розсаду помідорів у відкритий грунт залежить, в першу чергу, від температури повітря і температури грунту. Помідори можуть загинути навіть при незначних зниженнях температури. Ці рослини погано ростуть при температурах нижче 14 градусів за Цельсієм. Тому висаджують помідори тільки після того, коли є впевненість, що весняних заморозків більше не буде. У кожній кліматичній зоні теплий період весни приходить в різні терміни. В одних регіонах розсаду можна висаджувати вже в середині квітня, а в інших її починають висаджувати в першій половині червня. Тому дуже важливо вміти визначити, коли висаджувати розсаду помідорів в грунт у вашому регіоні.

Визначення термінів висадки розсади помідорів

Перед тим як висаджувати розсаду помідорів у грунт варто зробити загартовування рослин.

Визначення термінів висадки помідорів у відкритий грунт проводиться по середньодобовій температурі:

  • Першу групу розсади можна починати висаджувати, коли температура повітря навіть вночі не буває нижче 11 градусів за Цельсієм. При цьому середньодобова температура повинна бути вище 15 градусів. В цей час в грунті ще достатньо вологи запасеної з зими, що дозволяє добре розвиватися кореневій системі рослин.
  • Другу групу розсади починають висаджувати, коли середньодобова температура знаходиться в межах від 15 до 20 градусів. При цьому температура вночі не повинна бути нижче 14-15 градусів за Цельсієм. Цей період вважається найсприятливішим для висадки розсади у відкритий грунт. Зазвичай в центральних регіоанх України, це початок — середина травня.
  • Третю групу розсади починають висаджувати, коли середньодобова температура більше 20 градусів. У цей період зазвичай вже ніякої загрози значного зниження температури немає. При такій посадці рослини добре приживаються, але коренева система розвивається погано. При такій високій температурі без затінення рослини можуть «згоріти на сонці». Також рослини, які повільно приживаються, можуть більше уражуватись хворобами, що негативно позначиться на майбутньому врожаї. Для помірної зони такий температурний режим характерний для першої половини червня.

Захист висадженої розсади від весняних заморозків

Багато досвідчених садівників знають, що для отримання хорошого врожаю помідорів потрібно стежити за температурою повітря, в імовірний період висадки розсади. Головне не пропустити весняних заморозків, щоб не втратити частину висадженої розсади. Навіть якщо розсада була висаджена рано, і передбачаються нічні заморозки, помідори можна врятувати, накривши їх плівкою (на ніч) і з усіх боків обклавши соломою або кукурудзою.

Також ефективно можна боротися з заморозками розпалюючи багаття (з навітряного боку) поблизу висадженої розсади. Цей спосіб не раз виправдовував себе на практиці. Потрібно зробити так, щоб вогню було поменше, а диму побільше. У період заморозків дим стелиться по землі і покриває рослини, які необхідно захистити.

Для чого потрібно визначати терміни висадки розсади помідорів

Визначення термінів висадки розсади помідорів у грунт є важливим завданням, від якого певною мірою залежить якість і кількість майбутнього врожаю. Висаджувати всю розсаду відразу не потрібно. Краще висаджувати певну кількість розсади помідорів у різні періоди з інтервалом 1-2 тижні. Кращим періодом для висадки помідорів в центральних регіонах України є середина травня. У цей період зазвичай ще достатньо вологи в грунті і вже невелика ймовірність нічних заморозків.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply