Диня в середній смузі — наскільки це реально?

Диня — це не просто рослина зі смачними плодами. Культура багата вітамінами і мікроелементами, а також містить фолієву і аскорбінову кислоти, каротин, клітковину.

Диня є баштанною культурою, батьківщина якої — Середня і Мала Азія. Вона росте в умовах сухого і теплого клімату, не терпить надмірного зволоження і стійка до засоленого грунту. Період визрівання плодів під жарким сонцем становить близько 6 місяців.

Найкраще диня росте в південних регіонах, але це не означає, що жителі середньої смуги не можуть насолодитися власноруч вирощеною динею. Сьогодні виведено стільки різних сортів, що можна підібрати такий, який не просто виживе в несприятливих умовах, а й дасть відмінні за якістю плоди.

Підготовка місця для посадки дині

Для вирощування цієї культури велике значення має вибір і підготовка ділянки. Місце вибираємо так, щоб воно добре прогрівалося сонцем і не продувалося вітром.

Готувати місце посадки дині починаємо з осені. Необхідно перекопати грунт на глибину штика лопати і внести органічні добрива (гній, перегній) з розрахунку 3-4 кг на кв.м. Якщо на вашій ділянці глинистий або суглинний грунт, доцільно вносити пісок в пропорціях піввідра на кв.м.

З настанням весни потрібно перекопати ділянку, при цьому удобрити її калійними і фосфатними добривами, а безпосередньо перед посадкою додати гній і азотовмісні добрива.

Підготовка насіння дині до посіву

Після підготовки грунту можна приступати до підготовки насіння. Купити насіння можна в будь-якому спеціалізованому магазині, при цьому варто звернути увагу, що насіння віком 3-4 роки дають найбільшу врожайність.

До посіву насіння вимочуються в розчині борної кислоти близько 12 годин. Для успішного вирощування дині практикують «загартовування» насіння. Їх опускають в теплу воду, потім залишають на одну добу при кімнатній температурі, потім на 18-20 годин витримують у холодильнику при температурі близько 0 ° С, після чого повертають в кімнатні умови. Дана процедура повторюється до трьох разів за тиждень до висадки насіння.

Для вирощування розсади готуємо квіткові горщики і заповнюємо їх землею. Вимочене насіння дині висівають по 2-3 штуки на глибину до 5 см. Горщики залишаємо при температурі близько 20 ° С. Через сім днів чекаємо перші сходи.

У горщику один паросток буде домінуючим, тому інші сходи необхідно видалити. Після появи четвертого листочка паросток необхідно прищипнуть для розвитку бічних пагонів. Поливати розсаду потрібно в міру.

Висадка дині у відкритий грунт

Після закінчення 25 днів розсаду можна висаджувати у відкритий грунт. На підготовленому грунті робляться лунки на відстані 70-80 см, куди і висаджуються саджанці дині. При сильних заморозках захід краще відкласти.

Найголовніше при висадці дині — не пошкодити коріння, найкраще висаджувати розсаду з кореневою грудкою. Після посадки диню потрібно полити і присипати піском або сухою землею.

Як доглядати за динями

Догляд за динями полягає в поливі, прополюванні, розпушуванні і підгортанні. При цьому рихлити рослини потрібно на глибину не більше 10 см. Після утворення бічних пагонів молоді дині слід підгорнути.

В процесі вирощування дині поливати її потрібно помірно, не допускаючи попадання води на листя і стебла. Після того як рослина адаптується, необхідно виконати прищипування головного стебла над сьомим листочком, а також бічних батогів. Повинно залишитися тільки 3 зав’язі, інші квіти слід видалити. Відстань між плодами має бути рівномірною. Батоги, на яких немає плодів, потрібно видалити.

Перша підгодівля проводиться після двох тижнів після висадки дині у відкритий грунт і повторюється кожні 10 днів до початку дозрівання плодів. Підгодовують культуру зазвичай курячим або коров’ячим гноєм.

Під диньки що наливаються під сонцем рекомендується підкладати фанеру або картон, що допоможе запобігти загнивання плоду.

Як бачите, навіть в умовах середньої смуги можна успішно вирощувати дині і збирати з них смачний та поживний урожай.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply