Коли сіяти насіння кавуна і дині

Не можна собі уявити літа не спробувавши соковитого і солодкого кавуна або запашної дині. Більшість людей купують на ринку або в магазинні ці смачні ласощі, але їх також можна виростити на власній присадибній ділянці. Багато садівників надають перевагу розсадному способу вирощування цих південних культур. У помірній зоні кавуни і дині можна успішно вирощувати в результаті прямого посіву насіння у відкритий грунт. Такий спосіб не завжди дає позитивний результат, оскільки тут все залежить від весни і літа. Проблема в тому, що ці культури потрібно висівати якомога раніше, але цього не дозволяє зробити низька температура ґрунту і повітря. Тому дуже важливо знати, коли треба висівати насіння кавуна і дині.

Терміни висіву насіння

Баштанні культури вимагають високих температур, щоб насіння дали добрі сходи, тому потрібно забезпечити оптимальні умови для сходів або почекати до підвищення температури ґрунту. Найкраще насіння кавуна і дині висівати в другій половині дня, коли грунт добре прогріється. Основні терміни посіву насіння такі:

У помірній зоні кавуни і дині можна висівати вже в другій половині квітня, але для цього потрібно відповідно підготувати грядку. Ділянку для вирощування цих культур за 1 тиждень до висадки насіння необхідно накрити агроволокном, що дозволяє підвищити температуру ґрунту на 5-8 градусів за Цельсієм. Якщо температура грунту становить 15 градусів, то під агроволокном вже можна здійснювати посіви. Під навісом температура грунту буде більше 20 градусів, що дозволить насінню дати досить непогані сходи. Після сходів агроволокно буде захищати молоді рослини від весняних заморозків. Такі посіви потрібно робити, якщо весна досить тепла і рання.

Оптимальний час коли варто садити кавуни і дині

Найкраще висівати насіння на початку травня, але теж під агроволокном, оскільки в цей час ще не достатня температура грунту для забезпечення якісних сходів. В обох випадках агроволокно потрібно знімати, коли температура повітря навіть вночі не буде менше 14-15 градусів. Про те, що агроволокно може пошкодити рослини, притиснувши їх до землі, турбуватися не потрібно. Маленькі паростки цих культур зазвичай дуже добре себе почувають під м’яким агроволокном.

Всі рекомендації з конкретними датами коли саме потрібно починати садити теплолюбні рослини з вказанням регіонів можна й потрібно ігнорувати, бо рік на рік не приходиться і навіть в одній місцевості кожен рік датою придатною для посадки гарбузів, динь та інших бахчевих можуть суттєво різнитись. Адже погода кожен рік має відмінності, весна буває то ранньою, то пізньою. І орієнтуватись вибираючи дату коли вже можна садити гарбузи чи дині у відкритий грунт потрібно виключно на температуру грунту на глибині 10-15 см, робити заміри краще зранку. Якщо температура 18 і вище, негайно потрібно починати, якщо нижча, значить ще варто зачекати, поки грунт прогріється.

Безпосередній посів насіння в грунт без укриття здійснюють, коли встановиться стабільно висока температура грунту — не менше 15 градусів. Якщо грунт буде холодним, то сходів можна і не дочекатися. Такий посів є певною мірою ризикованим, оскільки більшість сортів можуть не дозріти до початку осінніх холодів. Хоча в цьому випадку все залежить від літа, якщо воно буде спекотним, то проблем не буде, якщо буде холодним і дощовим, то урожай буде поганим. Тому цей варіант не завжди спрацьовує.

У північних широтах все набагато складніше, тут виростити ці культури через безпосередній посів в грунт практично неможливо, але бувають сезони, коли це вдається зробити. Тому тут краще вирощувати кавуни і дині за допомогою розсади, хоча і в цьому випадку результат не гарантований. Взагалі вирощування баштанних культур на півночі є ризикованою справою і багато в чому залежить від погодних умов і наполегливості садівника. Якщо прикласти багато зусиль, то можна подолати будь-які перепони. Вирощування баштанних культур через безпосередню висадку насіння у відкритий грунт є непростим завданням в помірних широтах і тим більше на півночі. Однак отриманий результат в більшості випадків вартує витрачених зусиль. Оскільки вирощені плоди набагато смачніше і не тільки тому, що вирощені самостійно, але і тому що без добрив і різних пестицидів. Власний урожай динь і кавунів це не просто плоди — це чудо, яке більшості людей здається неможливим, а ви змогли це зробити.

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Коли сіяти насіння кавуна і дині

  1. Василій says:

    Вибирати краще ранньостиглі сорти, кавуни формуються на головному стеблі, залишаємо п’ять-шість зав’язей, і один листочок після останнього, а решту видаляємо.
    Якщо погода «нельотна» беремо на себе функцію бджілки, відриваємо чоловічу квітку і запилюємо легенько жіночу.
    У жіночої є малесенький плід біля чашолистків, а у чоловічої квітки лише стеблинка.

  2. Ванька says:

    Привіт всім, хочу виростити смачний і великий кавун але насіння маленьке якесь все одно засіяв. Допоможіть хочу отримати великі кавуни тож як за ними доглядати? Клімат у нас жаркий і дощів практично немає. Реально щось виростити без поливу?

Leave a Reply