Як виростити розсаду помідорів

В умовах центрального регіону України отримати високий урожай зрілих плодів помідорів прямо з куща можна тільки за допомогою розсади. До моменту висадки розсада повинна бути у віці 45-60 днів, кремезною, з товстим стеблом, великим і здоровим листям, з бутонами або квітками на першому суцвітті, загартованою і з добре розвиненою кореневою системою. Таку розсаду можна виростити тільки в торфоперегнійних горщиках, кубиках, стаканчиках і т. д.

Грунтові суміші для посіву насіння можуть бути складені з різних компонентів, головне — вони повинні бути легкого механічного складу. Для томата кращою є дерново-перегнійна суміш: по 1 частини перегною, піску, дернової землі і 2 частини торфу. Мінеральні добрива вносять разом з водою, якою поливають грунтову суміш безпосередньо перед посівом. На 10 л води беруть 5-10 г аміачної селітри, 40-50 г суперфосфату і 15-20 г сірчанокислого калію. Можна використовувати комбіноване добриво — нітроамофоску — з розрахунку 40-60 г на 10 л води.

Для вирощування розсади, яка буде висаджена у відкритий грунт і під плівкові укриття, посів насіння проводять з 25 березня по 10 квітня; для посадки розсади в парники і плівкові теплиці без обігріву -10-15 березня. Для теплиць що обігріваються, в яких висадка розсади може бути проведена в кінці квітня — початку травня, посів насіння проводять в кінці лютого.

Посів краще проводити в посівні ящики, заповнені грунтовою сумішшю, рядками. Перед посівом землю зволожують водою, в яку для дезінфекції додають розчин марганцевокислого калію темно-рожевого забарвлення. Потім грунт вирівнюють, злегка утрамбовують і лінійкою або спеціальною планкою роблять борозенки глибиною 1 см з відстанню між ними 4-5 см. Насіння в борозенках розкладають на відстані 1-1,5 см. При дотриманні цих правил посіву сіянці помідорів будуть мати достатню площу живлення, не будуть затінювати один одного. Зверху насіння засипають тією ж землею шаром 1 -1,5 см або просіяним компостом з 10% крупного піску. Більш дрібний посів призводить до пересихання верхнього шару грунту, де розташовані насіння. Після посіву грунт в ящиках злегка збризкують водою, ставлять у кімнаті або в теплому парнику, теплиці і вкривають поліетиленовою плівкою або склом, щоб отримати дружні сходи. Плівку можна тримати не більше 2-3 днів. Якщо її вчасно не прибрати, сіянці можуть загинути через перегрів і надлишок вологи під плівкою.

При температурі + 24 … + 26 ° С насіння проростає на 4-5-й день. Після появи сходів температуру бажано знизити до + 14 … + 16С ° вдень і +11 … + 13 ° С — вночі, щоб сіянці не витягувалися. Через 6-7 днів температуру підвищують до +20 … + 22 °С вдень і до +17. .. + 18 ° С — вночі.

Поливати сіянці треба помірно і теплою водою (+22 … + 24 ° С). Часто через дрібне загортання насіння відбувається винесення насінної оболонки, що не тільки заважає розкриттю сіянців, а й пригнічує їх ріст. Щоб полегшити скидання шкірки, треба кілька разів скропити сіянці теплою водою. Насіннєва оболонка розмокає і легко скидається.
Землю у сіянців систематично розпушують. Треба пам’ятати, що надмірна вологість ґрунту, недостатнє провітрювання посівів, загущеність і підвищена кислотність грунту сприяють розвитку хвороби чорна ніжка. Це грибне захворювання, воно поширене повсюдно, вражає слабкі сіянці і розсаду. У сіянців на стеблі з’являється перетяжка, стебло стає тонким, підсихає, і рослина гине. При появі чорної ніжки грунт проливають розчином марганцевокислого калію (3-5 г на 10 л води), а потім підсипають до рослин сухий річковий пісок шаром в 1 см. Ефективно внесення в грунт крейди — 0,3-0,5 кг або деревної золи — 100 г на 1 м.

О. Дмитрієва канд. с.-г. наук

Бабушкин сад has written 1693 articles

One thought on “Як виростити розсаду помідорів

  1. Паша says:

    Гадаю, головне в отриманні здорової розсади — дотримання 3 умов: забезпечення світлового, температурного режимів та якісний грунт для розсади — забезпечити всі ці вимоги — будете мати здорову та гарну розсаду та ласувати своїми помідорчиками

Leave a Reply