Як отримати ідеальну розсаду капусти в домашніх умовах


Вирощувати розсаду капусти в домашніх умовах завдяки широкому асортименту необхідної продукції в спеціалізованих магазинах стало набагато більш прости заняттям. Однак не варто повністю покладатися на новинки агротехніки, адже вирощування розсади будь-якої культури і в тому числі білокачанної капусти вимагає певних знань та навиків. І тільки якщо підійти до справи відповідально, вдасться отримати міцну розсаду, готову для висадки в грунт, і, відповідно, високий урожай капусти.

Правила вибору і підготовки насіння для розсади

Для вирощування розсади капусти дуже важливо правильно підібрати насіння і в залежності від сорту спланувати час висадки. Саме тоді у вас з’явитися можливість пожинати плоди смачного врожаю ціле літо, починаючи з червня. Сорти капусти, в залежності від терміну визрівання діляться на:

Ранньостиглі

Найбільш відомі сорти ранньої білокачанної капусти: Червнева, Скоростигла, Трансфер F1, Золотий гектар. Середній вегетаційний термін 100-120 днів з моменту висіву насіння. Рання капуста не підходить для заготовок на зиму. Вона хороша в свіжому вигляді — соковиті м’які листя, рихлий качан. Ранньостиглі сорти висівають на розсаду приблизно в середині березня.

Середньостиглі

Серед середньостиглих сортів садівники виділяють наступні: Менза F1, Слава, Надія. Термін визрівання від 130 до 150 днів, тому висів цих сортів проводять в кінці квітня. Ці сорти, завдяки наявності щільних качанів, можуть застосовуватися і для засолювання, і для вживання в свіжому вигляді.


Пізньостиглі

Серед пізньостиглих сортів особливою популярністю користуються: Арос F1, Амагер, Тюркіз. Терміни дозрівання пізньостиглих сортів від 160-180 днів, висівати капусту на розсаду потрібно на початку квітня. Як правило, пізньостигла капуста може дуже довгий час зберігатися в свіжому вигляді. Але хороша вона і в консервації — солона, квашена, маринована.

Ультра-скоростиглі

Найбільш відомі сорти: Експрес F1, Земляничка. Термін вирощування ультра-скоростиглих сортів капусти — 40-50 днів, тому її можна висівати, починаючи з кінця березня. Цей вид не годиться для засолювання і зберігання, але в свіжому вигляді капуста дуже смачна і є джерелом багатьох вітамінів і мікроелементів.

Крім правильного вибору посівного матеріалу його обов’язково потрібно підготувати до посадки, і не важливо, чи були насіння покупними або вирощеними самостійно. В першу чергу, насіння необхідно перебрати, відбракувати занадто дрібні і явно хворі. Далі посівний матеріал що пройшов перший відбір замочити в 3% солоному розчині (взявши на півлітра води 15 гр солі). Те насіння, яке спливло на поверхню протягом 5 хвилин необхідно видалити — вони не життєздатні та не дадуть сходів. Решту ретельно промити під невеликим струменем води кімнатної температури і просушити, виклавши на паперовий рушник.

Також важливо при обробці посівного матеріалу знезаразити насіння. Робити це можна двома способами:

  • замочити насіння на пів години в слабкому розчині марганцівки, після чого знову промити і просушити посівний матеріал;
  • другий варіант полягає в тепловій обробці. Насіння поміщаються в ситцевий мішечок або ж в марлю складену в декілька шарів і в такому вигляді опускаються в ємність з гарячою (приблизно 47-50 градусів) на 20 хвилин.

Потрібно уважно стежити за температурою води і не допускати, щоб вона була вище верхньої межі, так як насіння можуть втратити свою схожість, але й менше нижньої межі температура теж бути не повинна, так як в противному випадку теплова обробка пройде даремно, потрібний ефект не буде досягнутий.

Фотографія насіння капусти

Фотографія насіння капусти

Якщо уважно прочитати рекомендації на упаковці насіння капусти, то на деяких з них можна зустріти інформацію про те, що посівний матеріал вже пройшов все необхідне. В цьому випадку можна провести тільки теплову обробку, відкинувши все інше. Але нічого поганого не трапиться, навіть якщо таке насіння пройдуть повну підготовку.

Підготовка грунту і ємкостей

Під вирощування розсади варто використовувати великі ємності. Це можуть бути спеціально підготовлені довгасті скриньки або будь-яка інша відповідна тара. Також ідеально підійдуть торф’яні горщики або спеціальні касети для вирощування капусти, які можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині.

Розсада капусти в домашніх умовах вибаглива і для її успішного зростання необхідний поживний грунт з нейтральною кислотністю. Зробити можна одним із двох способів, придбати у точках продажу готову для вирощування грунтосуміш або зробити її самостійно. Якщо ви більш схильні робити все своїми руками, і вам більше підходить другий варіант, то підготувати грунт під розсаду можна змішавши наступні інгредієнти в певній пропорції:

  • Торф — 75%
  • Дернова земля — 20%/li>
  • Пісок — 5%/li>
  • Попіл — 10 ст.л. на кожні 10 кг грунтосуміші./li>

Всі компоненти ретельно перемішати. При підготовці грунту пам’ятайте, що він повинен бути в міру пухким, повітропроникним і поживним.

Правильний посів

Сіяти насіння капусти потрібно теж правильно, не можна просто покласти його в землю і чекати сходів. Щоб капустяна розсада була великою і присадкуватою в певний час необхідно буде провести пікіровку. Якщо ж ви не прихильник пересадки культури, насіння відразу потрібно буде висівати в спеціальні касети, про які йшла мова вище.

На фото розсада капусти

На фото розсада капусти

Перед посадкою грунт в підготовлених ємностях необхідно ретельно полити і по можливості більше не поливати до тих пір, поки не з’являться перші сходи. Такі заходи — прекрасна профілактика проти захворювання «чорна ніжка». Рясний полив необхідний ще і для того, що для проростання насінню капусти потрібно багато води.

Якщо сходи що з’явилися занадто густі, їх необхідно прорідити, залишивши під кожну рослину площа 2х2 см. Коли сіянці трохи підростуть, приблизно через два тижні після появи сходів, їх необхідно пікірувати, висаджуючи в окремі касети, проводячи заглиблення стебла до сім’ядоль. Ще через два тижні вирощування пікіровку необхідно повторити, пересаджуючи розсаду в більш відповідну тару — торф’яні горщики, пластикові стаканчики. Посадка цвітної капусти на розсаду здійснюється схожим чином.

Догляд за саджанцями капусти

Щоб не шукати відповіді на запитання, як виростити розсаду капусти здоровою, і зробити так, щоб не витягнулася за час пророщування на балконі або підвіконні необхідний належний догляд:

Досвічування. Капуста любить багато світла, тому її світловий день варто продовжити до 12-15 годин за допомогою люмінесцентної лампи. При нестачі світла розсада витягується і стає менш придатною для висадки у відкритий грунт.

Своєчасний полив — половина успіху вирощування якісної розсади капусти. Рослина дуже любить воду, тому поливати її потрібно регулярно, але переливати не варто, так як може статися загнивання кореня.

Створення оптимальної температури. До появи сходів оптимальна температура 18-20 °С. Після появи сходів температуру потрібно опустити, перемістивши розсаду в більш прохолодне місце. Причому в ідеалі вдень температура повинна бути 15-15 °С, а вночі 7-10 °С. Такий температурний режим можливо застосовувати тільки для розсади білокачанної капусти. Перепади температур — загартовування і профілактика від витягувань рослин.

На фото здорова розсада капусти

На фото здорова розсада капусти

Підживлення. Правильне вирощування включає в себе обов’язкові підгодівлі. Молодим рослинам дуже важливо регулярно отримувати збалансований набір поживних речовин. Першу підгодівлю варто провести вже через кілька днів після першої пікіровки. Для цього підійде спеціальне придбане добриво. Проте краще не полінуватися приготувати добриво самостійно, змішавши наступні компоненти: 1 літр води, 4 гр суперфосфату, по 2 гр аміачної селітри і калійних добрив. Підживлення важливо робити тільки після поливу, інакше можна «обпалити» молоді коріння рослин. Другу підгодівлю необхідно проводити через два тижні після першої, взявши на 1 літр води добрива в подвійному обсязі. Третя підгодівля необхідна за два дні до висадки розсади в грунт. В даному випадку необхідно збільшити частку калійних, що матиме позитивний вплив на приживання розсади в ґрунті.

Профілактика захворювань. Важливо своєчасно оглядати рослини і при необхідності видаляти хворі саджанці і проводити заходи по боротьбі з шкідниками та хворобами.


Інші статті по темі:





Поділитись своєю думкою

Ваша елктронна адреса не буде публікуватись. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *