Гарбуз, одна з улюблених овочевих культур дуже багатьох городників. У свіжому вигляді гарбуз рідко хто наважиться з’їсти, а ось в переробленому за смаковими якостями йому просто немає рівних! Гарбуз смачний, корисний, і що найважливіше — від нього неможливо поправитися, а ось насититися і наповнити організм вітамінами і мікроелементами можна. На жаль настільки багато інформації про сам гарбуз, настільки мало її про сорти цієї овочевої культури, і доводиться городникам то там, то тут збирати її буквально по крихтах. Ми вирішили разом виправити цю ситуацію і в цій статті зібрати всі характеристики сортів і представити найбільш кращі з них.
Біологічні особливості
Як відомо гарбузи бувають різні, їх можна розділити на великоплідні, ті що формують плоди округлої форми, що мають дуже м’яку кірку; мускатні — такі плоди можуть бути як округлими, так і циліндричними і теж мають м’яку кірку і з твердою шкіркою — це плоди зі щільною, як дерево, кіркою округлої, або циліндричної форми.
Найчастіше у городників користуються попитом саме великоплідні гарбузи, через їх високі врожаї і масивні плоди (до двох десятків кілограм і більше). Гарбузи мускатні мають більш скромні розміри, зате вони смачніші і містять в своєму складі велику кількість вітаміну А, як у моркві.
Гарбузи з твердими шкірками, зазвичай ще дрібніше, ніж мускатні, але вони добре зберігаються — до нового врожаю і навіть довше.
Вибір сортів гарбуза
При виборі сорту грає роль все: комусь подобаються гарбуз з довгими батогами, комусь з короткими, одні люблять яскраво забарвлені плоди, інші більш спокійні кольори, традиційні, одним подобаються гарбузи скоростиглі, інші ж можуть почекати, але зате зібрати високі врожаї. Нарешті смак — деякі не люблять солодкі гарбузи, ну а іншим подавай цукристі і багатонасінні.
Отже, для початку візьмемо сорти і розділимо їх за розмірами батогів. Зрозуміло, що рослини з коротким батогом, в результаті, вийдуть компактні. Якщо це вам і потрібно, то вибирайте такі сорти гарбузів: Веснянка, Грибовська кущова або Амазонка. Трохи довше батоги будуть у Цукерки, Алтайського, Росіянки і Лікувального. Найдовшими батогами порадують такі сорти, як Зимовий солодкий, Зорька, Волзький сірий і Мигдальний.
Тепер сорти по стійкості до холоду — рекордсменами тут будуть: Лікувальний, Алтайський і Адажіо; для центральних регіонів більше підійдуть сорти Грибовський кущовий, Веснянка, Посмішка і Росіянка, ну а в більш південних регіонах (або в центрі, але в теплиці) дадуть хороші врожаї: Волзький сірий, Грибовський зимовий, Амазонка і Крихітка.
Наступна на черзі градація сортів по кінцевому використанню, адже не секрет, що гарбуз може бути і прекрасною кормовою культурою! Отже, тим, хто вирощує вдома поросят і сам не проти покуштувати гарбузики, трапезу можна розділити, якщо висадити на своїй ділянці такі сорти як Вітамінний, Волзький сірий, Грибовський кущовий, Алтайський, Прем’єра, Центнер і Росіянка. Тим, хто любить їсти гарбуз на сніданок і вечерю, сміливо можна рекомендувати такі сорти як: Цукерка, Крихітка, Грибовський зимовий, Посмішка і Лікувальний. Кращі кормові сорти: Рекорд, Титан і Великоплідний 1.
Ну ось, коли ми розібралися, який сорт для чого призначений, давайте розберемо на «складові частини» найкращі сорти.
Великоплідні>
Почнемо з великоплідних, ранніх гарбузів і першим в цьому списку буде сорт Лікувальний. Сорт дасть плоди вагою до 5 кг, дозріє через 95 днів, буде зберігатися довго, не злякається низьких температур і не захворіє. Якщо ви житель північних регіонів — то це ваш вибір. Наступний сорт — Росіянка, цей сорт дасть важкі плоди масою понад 20 кг, які достигнуть вже через 90 днів і пролежать гарантовано до січня, ставши ще смачніше. Сорт підходить і для центральних і для північних регіонів, де його яскраво-помаранчеві плоди будуть ще і прикрасою.
Для любителів скромних розмірів більше підійде сорт Посмішка, це три кілограми щастя, яка достигне через 85 днів після посіву і не покине вас до січня. Хочете ще менше?! Немає проблем! Ось вам сорт Амазонка — 1,5 кілограма і через 80 днів помаранчеві плоди, зі світлими смужками, на вашому столі.
Середнього терміну дозрівання
Тепер перейдемо до середньостиглих сортів, які дозрівають через 100-120 діб і дуже добре зберігаються. Лідером тут є гарбуз сорту Волзький сірий, цей сорт хороший ще й тим, що він дуже стійкий до посухи, а тому стане в нагоді і для дач, де з поливом туго.
Сорт Цукерка — важить всього 2 кг, зате дає такі солодкі плоди, що їх сміливо можна їсти свіжими. На кілограм більше утворює плоди сорт Крошка, однак у нього є недолік — він дуже любить воду, поливати сорт доведеться щодня.
Пізньостиглі сорти
Нарешті пізньостиглі сорти — для неквапливих городників, які можуть почекати 130-145 днів до збору врожаю. Тим, хто хоче вирощувати урожай раз на два роки, рекомендуємо сорт Грибовський зимовий, плоди цього сорту можуть пролежати не тільки до нового врожаю, а й до наступного за ним.
Наступна категорія — гарбузи мускатні, не забувайте що вони люблять тепло і стають смачніше після пари місяців зберігання. Тут можемо порекомендувати такі сорти як Вітамінна, Перлина, всі вони важать приблизно 6-7 кг.
На закінчення сорти з твердою шкіркою, справжніми хітами в цій категорії є: Адажіо, Веснянка (м’якоть з ароматом груші) і Грибовський кущовий (ідеальний для теплиць і вирощування через розсаду).
Як пам’ятки тим, хто жити не може без смаку гарбуза. Сорти столові: Адажіо, Посмішка, Росіянка, Лікувальний — йдуть на сік, кашку, салатики і подобаються дітлахам. Якщо ви любитель дивовижних страв, то приготуйте фарширований гарбуз, одна порція — це як раз плід сорти Цукерка. А кашу для дітей краще готувати з таких сортів як Зорька, Амазонка чи Дитячий делікатесний.
Н.В. Хромов, канд. біол. наук
Лучшая тыква это конфетка или цукерка. Купиль АТБ пачку просто так для понта. Посадил в теплице. принялось из 5 только 1 семя и как рвануло в рост не успел пересадить реши плеть под пленку вывести . Урожай -40 штук. от 2 до 1 кг . Дождь с теплицы поливал и пленка отражала тепла снаружи и когда осенью начал поднимать листья одна на одной средние тыквенки . Но самое главное вкус. Дал отной торговке 3 сорта серую ,балалайку и эту рыжию .Приходит дай мне еще рыжей. Попробовал сам сладковатая. Рекомендую. Честь и хвала селекционерам вывевшим этот сорт.