Який сорт гарбуза вибрати? Сучасні та перспективні сорти

Гарбуз, одна з улюблених овочевих культур дуже багатьох городників. У свіжому вигляді гарбуз рідко хто наважиться з’їсти, а ось в переробленому за смаковими якостями йому просто немає рівних! Гарбуз смачний, корисний, і що найважливіше — від нього неможливо поправитися, а ось насититися і наповнити організм вітамінами і мікроелементами можна. На жаль настільки багато інформації про сам гарбуз, настільки мало її про сорти цієї овочевої культури, і доводиться городникам то там, то тут збирати її буквально по крихтах. Ми вирішили разом виправити цю ситуацію і в цій статті зібрати всі характеристики сортів і представити найбільш кращі з них.

Біологічні особливості

Як відомо гарбузи бувають різні, їх можна розділити на великоплідні, ті що формують плоди округлої форми, що мають дуже м’яку кірку; мускатні — такі плоди можуть бути як округлими, так і циліндричними і теж мають м’яку кірку і з твердою шкіркою — це плоди зі щільною, як дерево, кіркою округлої, або циліндричної форми.

Найчастіше у городників користуються попитом саме великоплідні гарбузи, через їх високі врожаї і масивні плоди (до двох десятків кілограм і більше). Гарбузи мускатні мають більш скромні розміри, зате вони смачніші і містять в своєму складі велику кількість вітаміну А, як у моркві.

Гарбузи з твердими шкірками, зазвичай ще дрібніше, ніж мускатні, але вони добре зберігаються — до нового врожаю і навіть довше.

Сортів гарбузів досить багато, і вибираючи який посадити варто враховувати власні вподобання та смаки

Сортів гарбузів досить багато, і вибираючи який посадити варто враховувати власні вподобання та смаки

Вибір сортів гарбуза

При виборі сорту грає роль все: комусь подобаються гарбуз з довгими батогами, комусь з короткими, одні люблять яскраво забарвлені плоди, інші більш спокійні кольори, традиційні, одним подобаються гарбузи скоростиглі, інші ж можуть почекати, але зате зібрати високі врожаї. Нарешті смак — деякі не люблять солодкі гарбузи, ну а іншим подавай цукристі і багатонасінні.

Отже, для початку візьмемо сорти і розділимо їх за розмірами батогів. Зрозуміло, що рослини з коротким батогом, в результаті, вийдуть компактні. Якщо це вам і потрібно, то вибирайте такі сорти гарбузів: Веснянка, Грибовська кущова або Амазонка. Трохи довше батоги будуть у Цукерки, Алтайського, Росіянки і Лікувального. Найдовшими батогами порадують такі сорти, як Зимовий солодкий, Зорька, Волзький сірий і Мигдальний.

Тепер сорти по стійкості до холоду — рекордсменами тут будуть: Лікувальний, Алтайський і Адажіо; для центральних регіонів більше підійдуть сорти Грибовський кущовий, Веснянка, Посмішка і Росіянка, ну а в більш південних регіонах (або в центрі, але в теплиці) дадуть хороші врожаї: Волзький сірий, Грибовський зимовий, Амазонка і Крихітка.

Наступна на черзі градація сортів по кінцевому використанню, адже не секрет, що гарбуз може бути і прекрасною кормовою культурою! Отже, тим, хто вирощує вдома поросят і сам не проти покуштувати гарбузики, трапезу можна розділити, якщо висадити на своїй ділянці такі сорти як Вітамінний, Волзький сірий, Грибовський кущовий, Алтайський, Прем’єра, Центнер і Росіянка. Тим, хто любить їсти гарбуз на сніданок і вечерю, сміливо можна рекомендувати такі сорти як: Цукерка, Крихітка, Грибовський зимовий, Посмішка і Лікувальний. Кращі кормові сорти: Рекорд, Титан і Великоплідний 1.

Ну ось, коли ми розібралися, який сорт для чого призначений, давайте розберемо на «складові частини» найкращі сорти.

Великоплідні>

Почнемо з великоплідних, ранніх гарбузів і першим в цьому списку буде сорт Лікувальний. Сорт дасть плоди вагою до 5 кг, дозріє через 95 днів, буде зберігатися довго, не злякається низьких температур і не захворіє. Якщо ви житель північних регіонів — то це ваш вибір. Наступний сорт — Росіянка, цей сорт дасть важкі плоди масою понад 20 кг, які достигнуть вже через 90 днів і пролежать гарантовано до січня, ставши ще смачніше. Сорт підходить і для центральних і для північних регіонів, де його яскраво-помаранчеві плоди будуть ще і прикрасою.

Для любителів скромних розмірів більше підійде сорт Посмішка, це три кілограми щастя, яка достигне через 85 днів після посіву і не покине вас до січня. Хочете ще менше?! Немає проблем! Ось вам сорт Амазонка — 1,5 кілограма і через 80 днів помаранчеві плоди, зі світлими смужками, на вашому столі.

Середнього терміну дозрівання

Тепер перейдемо до середньостиглих сортів, які дозрівають через 100-120 діб і дуже добре зберігаються. Лідером тут є гарбуз сорту Волзький сірий, цей сорт хороший ще й тим, що він дуже стійкий до посухи, а тому стане в нагоді і для дач, де з поливом туго.

Сорт Цукерка — важить всього 2 кг, зате дає такі солодкі плоди, що їх сміливо можна їсти свіжими. На кілограм більше утворює плоди сорт Крошка, однак у нього є недолік — він дуже любить воду, поливати сорт доведеться щодня.

Пізньостиглі сорти

Нарешті пізньостиглі сорти — для неквапливих городників, які можуть почекати 130-145 днів до збору врожаю. Тим, хто хоче вирощувати урожай раз на два роки, рекомендуємо сорт Грибовський зимовий, плоди цього сорту можуть пролежати не тільки до нового врожаю, а й до наступного за ним.

Наступна категорія — гарбузи мускатні, не забувайте що вони люблять тепло і стають смачніше після пари місяців зберігання. Тут можемо порекомендувати такі сорти як Вітамінна, Перлина, всі вони важать приблизно 6-7 кг.

На закінчення сорти з твердою шкіркою, справжніми хітами в цій категорії є: Адажіо, Веснянка (м’якоть з ароматом груші) і Грибовський кущовий (ідеальний для теплиць і вирощування через розсаду).

Як пам’ятки тим, хто жити не може без смаку гарбуза. Сорти столові: Адажіо, Посмішка, Росіянка, Лікувальний — йдуть на сік, кашку, салатики і подобаються дітлахам. Якщо ви любитель дивовижних страв, то приготуйте фарширований гарбуз, одна порція — це як раз плід сорти Цукерка. А кашу для дітей краще готувати з таких сортів як Зорька, Амазонка чи Дитячий делікатесний.

Н.В. Хромов, канд. біол. наук

Бабушкин сад has written 1694 articles

One thought on “Який сорт гарбуза вибрати? Сучасні та перспективні сорти

  1. Валерий says:

    Лучшая тыква это конфетка или цукерка. Купиль АТБ пачку просто так для понта. Посадил в теплице. принялось из 5 только 1 семя и как рвануло в рост не успел пересадить реши плеть под пленку вывести . Урожай -40 штук. от 2 до 1 кг . Дождь с теплицы поливал и пленка отражала тепла снаружи и когда осенью начал поднимать листья одна на одной средние тыквенки . Но самое главное вкус. Дал отной торговке 3 сорта серую ,балалайку и эту рыжию .Приходит дай мне еще рыжей. Попробовал сам сладковатая. Рекомендую. Честь и хвала селекционерам вывевшим этот сорт.

Leave a Reply