Домашня птиця на власних кормах

Якщо у вас є ділянка поруч з будинком, гріх не завести домашню птицю. Використовуючи найпростіші корми, значну частину яких легко отримати на власній землі, ви зможете практично цілий рік постачати сім’ю свіжим дієтичним м’ясом і яйцями.

Коренеплоди

В осінньо-зимовий період основну складову соковитих кормів в раціоні домашньої птиці повинні складати коренеплоди. Вони багаті мінеральними речовинами, крохмалем, клітковиною і вітамінами. Птаху можна згодовувати нестандартні коренеплоди моркви і буряка, невелику, але не зелену картоплю.

Дуже корисна домашній птиці бруква. Її у нас не вирощують деякі, а даремно. Бруква скоростигла, дуже урожайна, незвичайно багата на вітамін С і прекрасно зберігається до наступного сезону в звичайному погребі. Гірчичні масла коренеплоду сприяють оздоровленню кишечника птиці і його активній роботі.

Всі коренеплоди і картопля птиці згодовують в подрібненому вигляді. У раціоні курчат на відгодівлі, гусей і качок вони повинні становити більше половини, а в раціоні курей-несучок — не менше третини всіх кормів.

Вітамінна зелень

Дуже важливо забезпечувати птицю на відгодівлі і курей-несучок каротином. Влітку вони отримують його в потрібній кількості, скльовуючи зелень. Але взимку і більшу частину весни необхідно давати прикорм з високим вмістом каротину. На птахофабриках з цією метою використовують трав’яне борошно. У присадибному птахівництві джерелом каротину не обов’язково повинна бути дорога трав’яна мука або морква. Каротину багато в сіні, ним багата суха висушена зелень.

Прибираючи столові коренеплоди, особливо моркву, кореневу петрушку і столовий буряк, здорову зелень слід висушувати і в зимовий період згодовувати птиці. У частково затінених місцях, де важко виростити будь-які овочі, залиште вільно рости кропиву і глуху кропиву. Не давайте цим травам цвісти, зрізайте їх у фазі бутонізації і висушуйте, підвішуючи в тінистому місці під навісом. Кропива і глуха кропива швидко відростають знову. За сезон можна провести 4-5 зрізів і заготовити значну кількість вітамінного корму для домашньої птиці.

Висушене бадилля і кропиву попередньо подрібнюють і додають її у вологий корм. Кури-несучки, які отримують подібну підгодівлю, несуть особливо смачні яйця з великим червоним жовтком.

Капуста

Велику помилку роблять господарі, які годують в зимовий період гусей виключно зерновим кормом. Гусь — переважно травоїдна птиця. Влітку він харчується виключно зеленими кормами. У зимовий період у раціон цього виду птиці обов’язково слід включати капустяний лист. Кухонних відходів може виявитися недостатньо. Тому в розрахунку на вихованців треба висадити більше розсади кочанної капусти, щоб вистачало і на їх годування. Дорослому племінному поголів’ю гусей рекомендується згодовувати не менше 100 г свіжої капусти на добу з розрахунку на кожну голову. З цього треба виходити при плануванні площі, що відводиться під дану культуру.

Проростки

Вітамінний корм для птиці можна отримувати в домашніх умовах в будь-який час року, якщо запасти зерно яке не пройшло гарячу обробку, придатне для пророщування. Це може бути овес, ячмінь або кормові сорти ярої пшениці.

Зерно насипають в неглибокий піддон і заливають невеликою кількістю води. Вбираючи воду, воно набухає і починає проростати. При кімнатній температурі проросле зерно буває готове до згодовування вже на п’яту-шосту добу. Проростаючи, зерно збагачується біологічно активними речовинами, запасені в ньому поживні речовини переходять в більш доступну форму і краще засвоюються птахом.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply