Як і чим годувати курей несучок щоб вони добре неслися

Скажемо відразу, якщо годувати несучок правильно, та дотримуватись вимог температурного та світлового режиму, кури несуться цілий рік. В домашніх умовах нескладно скласти раціон і режим годування курей. Зерно, комбікорми, мінеральні та вітамінні добавки — все це сьогодні є в наявності і за доступними цінами.

Головне правило — домашніх курей-несучок слід годувати два рази на день, але кожна порція повинна містити в собі всі необхідні елементи. Щоб спростити процес приготування, на ринку можна придбати вже готовий комбікорм у вигляді суміші. Тоді вам самостійно потрібно буде включити в харчування птахів тільки зелень і овочі, а також зерно.

Домашні кури невибагливі в їжі, вони чудово можуть доїдати різні відходи зі столу. Також в селах їм дають приготовлену вологу мішанку. У цьому випадку слід пам’ятати, що такий корм швидко псується, тому його потрібно готувати тільки на один раз. Взагалі годівницю бажано наповнювати на 2/3 частини, щоб кури не розсипали і не затоптували зерна.

Трава, овочеве бадилля, зелень з городу — все це відмінні вітамінні підкормки. Їх кількість варіюється від того, чи птиці гуляють вдень на зелених галявинах чи ні. Ще одна порада — молодих несучок (48 тижнів) можна годувати і 3-4 рази на день.

Кількість корму для курки на добу

Отже, щоб кури добре неслися, їх раціон повинен складатися (на добу) з:

  • 120 грам зерна (40 — кукурудза, 20 — пшениця, 30 — ячмінь, 30 — овес);
  • 100 грам вареної картоплі;
  • 7 грам макухи;
  • 3 грами крейди;
  • 0,5 грам солі;
  • 2 грами кісткового борошна;
  • 1 грам дріжджів.

Чим годувати несучок?

Щоб кури добре неслися їх потрібно правильно годувати. Отже, як ви вже зрозуміли, денний раціон несучки повинен складатися з зерна, комбікорму, зелені, овочів і мінерально-вітамінних підгодовувань. Частина добової норми зерна бажано пропарювати або пророщувати для кращого засвоєння. Також частину зазначеної норми зерна можна заміщати пшеничними висівками (25 грам), просом, соняшниковою макухою (20 грам).

Пам’ятайте, що найбільш згубно на здоров’я птахів і їх продуктивність впливає систематичне перегодовування або недокорм, а також недотримання режиму.

Перша дача корму повинна здійснюватися рано вранці, як тільки птахи прокинутися або відразу після включення світла. В цей час доби найкраще дати вологі мішанки, куди включити варену картоплю, мелене зерно, кісткове борошно, товчену шкаралупу, харчові відходи, сіль.

Увечері несучки повинні їсти приблизно за годину до сну або до вимкнення світла. Цей прийом їжі повинен містити цільне зерно і всю ту норму їжі, яку кури недобрали за цілий день. При цьому не рекомендується змішувати зерно в один раз, так як кури будуть вибирати те, що їм подобається більше. Краще чергувати: сьогодні — овес, завтра — пшеницю, післязавтра — просо і т.д.

Як розрахувати норму кормів по вазі?

Звичайно, більшість довідників пропонують нам приблизний раціон харчування, розрахований на середню масу курки. Природно, всі ваші несучки можуть мати різну вагу залежно від породи, несучості. Їм потрібно буде давати різну кількість корму. Так, наприклад, звичайній домашній птиці з вагою до 1,8 кілограмів і з продуктивністю 100 яєць на рік потрібно 125 грам корму на добу. Курці вагою 2 кілограми — 130 грам. Далі на кожні 250 грам ваги додається 10 грам. Також збільшення враховує і прибавку яєць — на 30 + 100 грам.

Не можна забувати, що кури — це не всеїдні істоти і прирівнювати їх до переробної машинки не можна. Домашня птиця також повинна отримувати якісний корм, а не різні відходи. Якщо несучкам давати зіпсоване або погане зерно, вони можуть не тільки знизити несучість, але й захворіти. Особливо це стосується молодих особин.

Складаючи раціон, звертайте увагу на породу несучок, так як деякі вимагають більше якихось мінеральних підживлень в силу своїх генетичних задатків. Такі птахи, як Кучинська, Нью-Гемпшир, Вельзумер потребують розвантажувальні дні (особливо під час линьки). Це допомагає вберегти птахів від ожиріння. Правда, це не означає, що курей не годують взагалі, а лише зерно замінюється зеленню і овочами.

Чим годувати курей

Зерно

Зернові суміші — це основа харчування як несучок, так і м’ясних курей. Воно допомагає насичувати організм птиці необхідними вуглеводами, вітамінами і клітковиною. В якості основи завжди використовується пшениця або овес, добавки — просо, ячмінь, кукурудза.

Кукурудза — цінне джерело вуглеводів. Її слід давати в розмолотому вигляді, так воно легко засвоюється. Але важливо пам’ятати, що в зернах її до 6% жиру, тому давати можна нечасто і невеликими порціями легким породам;

Пшениця — це, мабуть, найкращий корм для несучок. Вона дає і багато енергії, і підвищує продуктивність. Крім цього, в зернах міститься багато білка, вітамінів В і Е. Пшеницею можна заміщати 60% всієї зернової норми;

Ячмінь — високопоживний корм, в ньому багато мінеральних речовин;

Овес — багатий клітковиною, тому в організмі птиці стимулює зростання пір’я. Однак це зерно бажано давати в пророщеному або пропареному вигляді;

Жито — містить білки і вітаміни.

Однак, зерно мало містить жиру, кальцію і фосфору, вітамінів, тому потрібні й інші добавки.

Комбікорм

Комбікорм для курей несучок можуть складатися, як з овочевих і зелених сумішей, так і спеціальних мішанок з покупного продукту. Якщо ви живете в приватному будинку, у вас є город і господарство, тоді проблем зі складанням цієї частини раціону птахів у вас не повинно бути. З городу, а також з кухні завжди є частина відходів, які чудово згодяться в якості прикормки курей-несучок.

Зелень

Поняття зелені корми для курей може включати, як свіжу траву, яку птахи можуть самостійно поїдати під час прогулянок, так і спеціально підготовлену. В останню категорію входить бадилля овочів, кропива, кульбаба, люцерна, конюшина, зелень гороху і квасолі а також такий цінний вид корму, як щириця, яка росте практично на кожному городі, і більшість господарів вважають його бур’яном. Такі соковиті корми потрібно ретельно подрібнювати і давати в свіжому вигляді. Зелень покращує травлення.

Коренеплоди та овочі

Картопля, буряк і капуста — відмінний корм для несучок. Їх можна проварювати (картоплю обов’язково), подрібнювати, а потім підмішувати з кістковим борошном або січкою у вигляді мокрої мішанки. Така овочева каша чудово втамовує голод птахів і насичує їх організм мінералами і клітковиною.

Не забувайте, годування курей несучок в домашніх умовах — це дуже важливо. Від правильного раціону залежить здоров’я та імунітет птиці і кількість отриманних від неї яєць.

Тема на форумі…

Бабушкин сад has written 1695 articles

14 thoughts on “Як і чим годувати курей несучок щоб вони добре неслися

  1. Макарович says:

    Скажіть, буль-ласка, чи можна годувати курей та курчат так званою глухою кропивою (яснотка біла). Пробував давати курчатам – їдять з великим задоволенням, та й нарвати її легше, тому що вона не печеться як кропива, ще й знайти її легше, але боюсь чи не зашкодить додавання щоденне у раціон курей та курчат. Пробував шукати в інтернеті відповідь чи можна курям давати глуху кропиву – не знайшов, питав старих людей – вони плечима знизують.

  2. Марічка says:

    А чим потрібно годувати курей, щоб яйця у них крупніше були?

  3. Нталья says:

    Скажіть скільки кури повинні нести яєць штук в тиждень чи місяць. Перший рік тримаю курей — молоді кури безпородні, з 17 курей щодня збираю 8-12 яєць — це добре чи не дуже?

  4. Опудалко says:

    Икрой черной — тогда яйца будут просто огромными, а глаза у соседей, которые будут наблюдать за данным действием, вообще будут размером с блюдце

  5. Матвей says:

    Для листопада, і для курей такого віку — добре, взагалі, як би ви не кормили, у холодну пору року кількість яєць стає меншою — так що ви можете радіти за свій результат, тим більше перший рік займаєтесь курми — нехай щастить

  6. Вани says:

    Відмінний білковий корм, і до того ж практично безкоштовний, якщо не враховувати витрати свого часу, — хрущі — легко ловити, кури їдять з таким азартом, як ніщо інше, і добре несуться. Завжди хочу назбирати та насушити на зиму, але не виходить скільки не приношу додому — мої кури все з’їдають.

  7. Васильевич says:

    Щоб там не писали розумні книжки, а по селах годують курей практично тільки одним зерном (пшениця), і кури здебільшого отримують їжу, шукаючи самостійно на купах гною і т.д. Я би рекомендував не дуже вдаючись в цифри давати так зване 3 в 1 — у нас на базарі воно коштує практично так само як пшениця (гривень 30 за відро), а входить туди і пшениця, кукурудза и трохи макухи — це, безумовно не самий кращий варіант годівлі, але, погодьтесь, набагато краще аніж одне зерно.

  8. Индеец says:

    Муравьи и их яйца — один из лучших белковых кормов для все домашней птицы, включая курей. Не верите? Попробуйте хоть раз, увидите такой ажиотаж среди курей, что будете стараться при первой возможности порадовать своих курочек.

  9. Eвстахий says:

    Что самое дорогое в кормах для курей? Правильно — белок. И при этом большинство при убое птицы выбрасывают пух и перья, которые служат отличной белковой добавкой к корму любой птицы. Вот только измельчать эту добавку довольно сложно, кто как это делает?

  10. Птахівник початківець says:

    У нас ще зараз 28 грудня росте мокрець, який є гарним вітамінним кормом для всіх птахів, і як бачимо природа дає цього року годувати ним курей практично до нового року. Мокрець — один з останніх на початку зими зелених кормів, які можна давати курам, а також перший що виростає весною. До того ж мокрець можна давати не лише курам, а й їсти людям, він містить багато вітамінів, які ми зазвичай топчемо ногами ,а купуємо на базарі мандарини сумнівної якості та й ще й за дорогою ціною.

  11. Галька says:

    Вітаю! Підкажіть будь ласка. Ми купували курей молодих приблизно 1,5 місяці тому. Деякі вже почали нестися з 15 неслося 7. Потім через тиждень стало тільки 3 яйця. Ми вичитали на форумах можливі причини — збільшили світловий день і вони стали нести по 12 яєць на день. Тепер знову вони різко стали нестися по 5 яєць. Годую 3 півлітрові банки комбікорму вранці і 2 банки пшениці ввечері на 15 курей. Днем сушена кропива та коренеплоди терті, ще даю шкаралупу мелену і черепашку. Не можу зрозуміти в чому причина. Підкажіть!

  12. Господар says:

    Ти не права, чума, кормити кацапами, то яйця будуть дрібні, і смердітимуть кацапом. Хоть, в цілому, ідея не погана.

  13. Марія says:

    Маю відро спорченого пилку чи можна дати його курам????

Leave a Reply