Головні питання при вирощуванні бройлерів


Все частіше в наших дворах, на дачах, в пташниках зустрічаються кури, яких, чомусь називають бройлерами. А що таке «бройлер» — порода така або в цілому група порід м’ясної продуктивності? Насправді бройлери — це гібридне потомство, яке отримують від схрещування двох батьківських ліній.

Чимось схоже на гібриди овочевих культур — сам гібрид відрізняється підвищеною продуктивністю, але потомства або взагалі не дає, або воно вже буде сильно поступатися за всіма показниками батькам. Але не будемо далеко вдаватися в генетику, мета цієї статті — навчиться вирощувати бройлерів, отримувати необхідну нам продукцію. А виведенням бройлерів нехай займаються відповідні спеціалізовані підприємства.

Виростити бройлерних курчат не так то просто, хоча існує безліч способів вирощування. Зараз ми розглянемо два простих, зручних і ефективних способи, які при належному виконанні гарантують здоров’я для вашої птиці.

Вирощування бройлерів на глибокій підстилці

Перший спосіб — вирощування на глибокій підстилці. За цим методом, при наявності необхідних кормів, бройлерів вирощують цілий рік.


Найголовніша умова при цьому способі — сухий, теплий, провітрюваний пташник. У ньому в обов’язковому порядку повинна бути тепла, водонепроникна підлога. Стіни і стеля оброблені вапном.

Для вирощування підходять тільки здорові курчата. У них повинен бути м’який живіт і пружна пуповина, блискучий і рівний пух. Зазвичай добові курчата бройлерів важать 38 — 40 грам.

Перед посадкою курчат бройлерів в пташник, необхідно посипати підлогу вапном, з розрахунку приблизно 1 кг на метр. Потім настилають підстилку, що складається з солом’яної різки, тирси, стружки, подрібнених стрижнів кукурудзяних качанів, волокнистого торфу, соняшникового лушпиння. До заготівлі підстилки необхідно поставитися серйозно. Матеріал обов’язково добре просушити. Найкраще для цього підходять літні місяці — червень, липень. Головне завдання в подальшому — зберігати підстилковий матеріал завжди в сухому і пухкому стані. Спочатку настилають підстилку завтовшки 5 см, а потім періодично доповнюють новою підстилкою до 15-20 сантиметрів в зимовий час і 5-10 см — в літній. На період вирощування на кожне курча необхідно від 2.5 до 3 кг підстилки. Підстилка весь час вирощування курчат буде поглинати вологу і шкідливі гази, служити теплоізоляцією і утримувати приміщення в чистоті і порядку. Ні в якому разі не застилайте вологу, з цвіллю, брудну підстилку, якщо хочете виростити курчат здоровими.

Вентиляція

Так як курчата виділяють величезну кількість пари і вуглекислого газу, їм для нормального розвитку необхідне чисте повітря, що містить оптимальний відсоток кисню і вологості. Від сирого, забрудненого послідом і вологим кормом повітря, курчата будуть відставати в рості і розвитку, виникнуть захворювання. Не дуже допомагає в розвитку і занадто сухе повітря. Воно призводить до посиленого випаровування і викликає у курчат сухість слизових оболонок.

Рекомендується підтримувати відносну вологість повітря в перші дні 70%, потім знизити до 60 — 65%. Якщо ви потурбувалися про хорошу вентиляцію, то вам легко буде утримувати пташник чистим і сухим.
Температурний режим

Правильно організований тепловий режим — запорука успіху для швидкого росту і нормального розвитку курчат. За один-два дні до заселення молодняком, прогрівають приміщення до 24 — 26 градусів. Така же температура повинна бути і в день заселення, а під джерелом обігріву — 34-35 градусів. Під обігрівачем укладаємо кілька шарів паперу. Щоб курчата не витрачали сили на пошуки теплого місця і нікуди не розбрелися, використовуємо невисокі загородки навколо обігрівачів і розміщуємо годівниці так, щоб місця у годівниць вистачало всім курчатам. Інакше самі жваві будуть розвиватися, а інші будуть відставати в рості. Встановлюємо вакуумні поїлки. Весь час стежимо, щоб і годівниці і поїлки були повними. Вода в поїлках повинна бути завжди! І води повинно бути вдосталь. Вода для бройлера важлива так само, як і корм! Воду в поїлки наливаємо по американському методу — холодну.

Щільність посадки

При вирощуванні на підстилці щільність посадки 12 — 15 курчат на квадратний метр на весь період вирощування. Така система дозволяє економно використовувати приміщення і в кінці вирощування отримати курчат масою 1,5 — 1,7 кг. А при хорошому годуванні і догляді цей показник може бути і більше.

Через 8 — 10 днів огорожі, зроблені біля джерела тепла прибираємо, папір спалюємо і засипаємо сухою тирсою. Годівниці заповнюємо сухим кормом. У міру зростання висоту годівниці будемо збільшувати. Це потрібно буде зробити два-три рази, для того щоб край годівниці знаходився завжди на висоті спинки бройлера.

Весь час стежимо за поведінкою курчат. Якщо вони скупчуються — їм не вистачає тепла, якщо клювики розкриті, крила розпущені і витягнуті головки — необхідно знизити температуру.

Постійно стежимо за вологістю, особливо в перші чотири дні. У цей час курчата особливо не захищені. Відносна вологість в ці дні повинна бути 70%, а в наступні дні не нижче 60%. Коли птахам буде чотири тижні, обігрівати приміщення немає необхідності, при температурі не нижче +18 градусів. Слідкуйте за цим, якщо температура нижче, пташки стають млявими, мало рухаються, їх розвиток затримується. При такій ситуації можлива навіть загибель птахів.

Курчата не виносять протягів, але хороша вентиляція просто необхідна для того, щоб повітря в пташнику завжди був чисте і свіже. При таких умовах курчата будуть добре себе почувати і розвиватися.

Освітлення

Важливим фактором при вирощуванні бройлерів, який має величезний вплив на їх розвиток, є світло. Саме світло підвищує рухову активність, покращує обмін речовин. Освітлення повинне бути цілодобовим, так як курчата при інтенсивному зростанні постійно вживають корм, значить годівниці і поїлки повинні бути добре освітлені.

Утримання бройлерів в клітках

Популярно серед фермерів і вирощування бройлерів в клітках. Щоб пташник займав менше місця, колони кліток розташовують в два, а іноді і в три яруси. При цьому способі вирощування економляться гроші на підстилці. Санітарно-гігієнічні умови при вирощуванні в клітках значно краще, а це означає, що птахи менше схильні до інфекційних та інвазійних захворювань. У клітці площею 0,5 квадратних метра поміщають десять добових курчат. Птахів не переміщують до кінця вирощування.

Щоб підтримувати оптимальний мікроклімат у всіх ярусах необхідний загальний обігрів приміщення. Так як курчата не можуть вибирати сприятливу зону, суворо стежать за температурою повітря. Її встановлюють в залежності від віку курчат. Добовий вік молодняку — температура повинна бути не нижче 34 градусів. Якщо температура буде менше, курчата будуть скупчуватись, перестануть їсти і пити. На рівні другого ярусу температуру витримують таку: 1-5 днів — не нижче 34 градуса, 6-10 днів — від 30 до 32 градуса. Далі температуру знижують поступово і до 50-го дня вона буде в межах 18 градусів. Вологість повітря — 60 — 70%.

При такому способі вирощування на 56 день жива маса бройлерів становить в середньому: у курочок — 1400 г, у півників вага становить 1600 г. При цьому витрачається 2.3 — 2.5 кг корму на 1 кг приросту маси бройлерів.

При вирощуванні в клітках дуже важливий світловий режим. Цілодобове освітлення в перші три тижні обов’язково. Потім поступово зменшують світловий день до 17 годин в день і витримують такий режим до кінця вирощування.

Вирощування в клітках ефективне, тому що через обмежений простір, приріст маси бройлера відбувається швидше, а кількості корму витрачається менше, в порівнянні з вирощуванням в приміщенні на загальній підстилці.




Поділитись своєю думкою