Юрловська голосиста — м’ясо-яєчна порода курей

Юрловська голосиста порода курей — чудові представники свого виду, вони дуже виділяються серед інших напрямів домашніх пернатих. Немає нікого рівного їм ні по дзвінкому співу, ні по особливим рисам.

Огляд породи

Пташки цього виду сильно перевершують інших птахів по невибагливості в утриманні, витривалості та продуктивності. Крім цього, самці є прекрасними співаками та переможцями півнячих полювань.

Походження породи

Юрловські голосисті кури були виведені давно: більше двох століть тому на території Росії. Сформувався цей вид пернатих вихованців в центральній чорноземної зоні. Юрловські кури були виведені за допомогою народної селекції у Воронезькій, Орловської та Курської області. Село Юрлов подарувало їм найменування, а голосистими вони стали завдяки своєму протяжному і дзвінкому співу. Відбір самців для виведення виду проводили саме за цими ознаками.

Пізня стиглість також була одним з критеріїв відбору, оскільки вважається, чим старше півень, тим красивіше він співає. Як наслідок, були вибракувані всі екземпляри, у яких в молодості виявлялася схильність до співу. У другій половині 19-го століття в Курській області часто проводили півнячі змагання. Ідея цього заходу полягала не в ловлі птахів, а в поєдинках пернатих по співу.

Зовнішній вигляд

Пташки цієї породи мають сильне тіло і не менш сильні ноги, на яких вони впевнено тримаються. Самці цієї породи — витривалі, при створенні певних умов можуть дуже агресивно поводитися. Шия в них довга й вигнута, плавно переходить в широкий загривок. Ноги у цієї породи високі, великого розміру.

Півень породи Юрловська голосиста

У них масивна голова, а дзьоб, навпаки, практично непомітний. Найбільш поширеними забарвленнями є чорний з вкрапленнями золотого або сріблясто-білий. Також зустрічаються чорний з червоним і лососева-червоний відтінки пір’я. Однією з особливостей цієї породи курей є їх пишний хвіст, який різко контрастує з оперенням тіла.

Продуктивність

Юрловських курей можна віднести до м’ясо-яєчного напрямку продуктивності. Птахівники вибирають їх, оцінюючи і число яєць, які були знесені, і їх номінальну масу тіла. Юрловська порода — універсальна, вона підійде як для забою на м’ясо, так і для отримання яєць. У порівняльній характеристиці можна виділити наступні дані цього виду:

  • Не дивлячись на те, що за рік вони несуть невелику кількість яєць, приблизно 140-170 шт .;
  • маса одного яйця птахів цього виду може коливатися від 60 до 70 грам, окремі екземпляри можуть досягати 90 грам;
  • маса тіла в середньому у курей становить три кілограми, п’ять у півнів;
  • виводимість і запліднюваність яєць дорівнює 85%.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply