Легбар — м’ясо-яєчна порода курей, яка несе блакитні яйця

Кожен птахівник прагне розводити ту породу, яка включає в себе якомога більше плюсів і менше мінусів. Саме такою можна назвати Легбар — порода курей, яка стане окрасою і гордістю будь-якого господарства, а також зарекомендує себе відмінною продуктивністю, стійкістю і дружелюбністю. Родзинка кросу — блакитні яйця, які в Англії є еталоном!

Огляд породи

Кури Легбар відносяться до м’ясо-яєчного напрямку, при цьому відрізняються чудовою яйценоскістю, привабливим зовнішнім виглядом, відмінним здоров’ям, високою життєздатністю, рухливістю і дружелюбністю. Їх просто унікальна особливість — кольорові яйця, які так популярні в усьому світі. Сьогодні Легбари підкорили Європу і впевнено завойовують Україну.

Походження породи

Історія зародження породи Легбар почалася ще з 1929 року, коли у Великобританії двоє вчених, Пеннет і Піз, зайнялися селекцією нового різновиду курей, мріючи вивести птахів з високою яйценоскістю. Для досягнення потрібного ефекту вони схрещували смугастих плімутрок і Кемпінських півників золотистого забарвлення. Однак досвід не дав очікуваних результатів, і вчені продовжили роботу над селекцією. У наступних спробах вони замінили Кепмінського півня на куропаткового Леггорн, а отриманий гібрид знову схрестили з Леггорн. Таким чином, через деякий час була отримана нова порода — Легбар.

Сьогодні Легбар — одна з найпопулярніших порід в світі. Новий вид вперше був виставлений напоказ публіці в 1947 році в Лондоні, де на «Молочної виставці» цей вид був зареєстрований як нова високопродуктивна порода курей. З тих пір птиці користуються високою популярністю в Європі, а сьогодні завойовують перші позиції і у європейських заводчиків.

Зовнішній вигляд

Легбар не залишить байдужим жодного заводчика, порода полонить своєю яскравою зовнішністю, але при цьому має середню габаритність. Півні досягають ваги 3-3,5 кг, курочки — 2,5-2,8 кг. Проте на території України такі показники зафіксовані не були, максимум кури набирали 2,5 кг. Залежно від різновиду породи ви можете зустріти птахів різного забарвлення: сірувато-сріблястого і золотисто-кремового. Смуги на оперенні набагато чіткіше виражені у самців.

Зовнішній вигляд легбар

Дуже привабливі чубчики на голові, що нагадують корону, роблять курей ще більш красивими, граціозними і витонченими. Через це описувану породу часто називають — чубаті Легбари. Виділяються сережки білого, незвичного для курей окраса, і вогняний гребінь. Показово те, що стать добових курчат можна відразу ж визначити за характерним забарвленням: самці набагато світліше курочок.

Продуктивність

Легбари відносяться до м’ясо-яєчного напрямку і відрізняються високою яйценоскістю — до 270 яєць на рік при відмінних умовах утримання, в стандартних умовах показник може знизитися до 210 яєць, що теж дуже непогано. Відмінною рисою породи чубатих курей є нестандартний окрас яєць — блакитно-бірюзовий, іноді оливковий (дивися на фото нижче). Через округлі форми на перший погляд може здатися, що вони дрібніші звичайних, однак, це не так: вага яєць варіюється в межах 60-70 грам. Блакитні незвичайні яйця дуже популярні закордоном, зокрема, в Англії, таким чином, можна розвивати успішний бізнес.

Тривалість несучості — 2 роки, починаючи з 4-6 місяців. Легбари — дуже продуктивні несучки, але погані матері — не можуть якісно висиджувати курчат через властиву їм рухливість. У них гарний показник заплідненості яєць — приблизно 90% (9 з 10), однак, зважаючи на особливості характеру фермери рекомендують купувати молодняк або використовувати інкубатор.

Яйця легбарів з блакитною шкаралупою

Особливості утримання

Чубаті курочки зовсім невибагливі в утриманні. Перевага породи — хороший імунітет, завдяки чому піднімається рівень виживання і знижується ймовірність захворюваності. Цим рухомим курям необхідно гуляти на вулиці, де на одну особину виділяють не менше 0,5 м2. Під час вигулів підгодівля не знадобиться, курям вистачить того, що вони знайдуть на землі.

Для забезпечення цілорічної несучості птахам необхідно забезпечити постійну плюсову температуру в сараї. Для цього в холодну пору року необхідно встановити обігрівач. Поверхню підлоги краще утеплити тирсою або соломою.

Легбарам часто не подобається стандартний корм для курей із зерна і комбікорми, вони люблять спеціальний блакитний корм, який можна придбати в магазині. Врахуйте, що птах не любить жовтий і синій кольори. Так як порода дрібна і схильна до ожиріння, намагайтеся не перегодовувати курей. Несучість жирних птахів різко падає!

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Легбар — м’ясо-яєчна порода курей, яка несе блакитні яйця

  1. Віктор says:

    А де можна в Україні придбати легбара, просто мій півник загинув

Leave a Reply