Головні постулати догляду за садом

Сад, як і вся навколишня природа, — це живий організм, який живе за своїми, притаманними тільки йому законам. Біоеколог, Юрій Бродський у своїй статті про річний цикл садових рослин спробував максимально повно розповісти про ці закони в різні фенологічні фази (періоди росту і розвитку). У результаті вийшов докладний план робіт по догляду за садом в самий непростий для нього період — взимку, а також з настанням весни…

Найстрашніше для саду взимку – відсутність снігу. Тривалі морози і відсутність снігу дуже небезпечні для коренів.

Відповідно, наше головне завдання в безсніжні зими — утеплення коренів.

— Пристовбурні кола постарайтеся утеплити перегноєм, торфом, сухою перепрілими тирсою, листям, хвойною лапою, сухим гноєм.

— Заповніть заготовлені з осені картонні ящики шарами листя, тирси, дерном польовим, компостом і щільно поставте під штамби дерев. Ящики навесні розкисають, вміст легко розпланувати як мульчу. Інший спосіб: заготівля матів з очерету, рогозу, сорго і інших рослин. Землю в саду легко також вкрити матами.

Сіно і солома з полів прекрасно покриває пристовбурні кола і навесні легко забираються в міжряддя. Теплоізоляція в 4-5 см вже врятує сад.

— Організуйте снігозатримання за допомогою ґратчастих щитів із прибитим картоном. З південного боку поставте листи шиферу або іншого матеріалу, що загороджує штамб від сонячних променів.

— Молоді рослини саду, чагарники та саджанці регулярно підсапуйте снігом. Утоптуйте сніг навколо штамбів, щоб туди не проникли миші.

— З викинутих новорічних ялинок можна заготовити багато лапника, яким можна обв’язати стовбури і розстелити навколо штамба, щоб затримати сніг.

— Розвісьте на гілках шматочки несолоного сала, повісьте побільше годівниць для птахів.

Птахи здатні з’їсти практично всі домашні столові відходи. Не викидайте їх на землю і не розводьте мишей і щурів.

— Регулярно після відлиги і снігопаду, щоб уникнути поломки гілок, струшуйте сніг.

— Оберніть стовбур і великі гілки склотканиною, яка чудово захищає від морозу, сонячних опіків, і не проїдається мишами і зайцями. Для цієї мети підійде толь і руберойд.

— Відвідуючи сад взимку, не забувайте регулярно підсипати корм в годівниці для птахів. Додайте годівниці в місцях, захищених від снігу і легкодоступних птахам.

— Переберіть необхідний садовий інвентар, нагостріть, очистіть цеглою від іржі, обмажте відпрацюванням або гальмівною рідиною, пофарбуйте і підженіть ручки у лопат, граблів та іншого інструменту.

— Придбайте необхідні насіння, хімічні препарати для обробки, стимулятори росту.

Постарайтеся перекласти органіку перепрілою тирсою, заготовленим в мішках з осені листом, пересипте негашеним вапном, обкласти пластами дерну. Добре закрийте руберойдом, старим покривним матеріалом або плівкою.

У другій половині березня зніміть укриття, залийте окропом і, коли вапно почне гаситися й підніметься температура, ретельно укрийте і добре прикрийте зверху снігом.

— У закриті мішки або бочки збирайте попіл — найцінніше комплексне добриво.

— Відремонтуйте і організуйте виготовлення нових гніздівель для птахів. Зі старих гніздівель приберіть вміст. Багато птахів заново щорічно будують гнізда.

Перевірте надійність зберігання насіння, підщеп для зимового щеплення, живців осінньої заготівлі.

Підкладіть нафталін, флорофос або інші хімічні речовини які відлякують мишей і щурів.

Перевірте температуру зберігання, наявність цвілі, провітріть місця зберігання. Зволожите пісок або перліт, в якому зберігаються живці. З метою профілактики проведіть обприскування марганцівкою.

Живці, використовувані для щеплення в березні, укладіть в конверти з руберойду склотканиною викладені в пагорб, закопайте в сніг на 70-80 см, обприскати креозолом, ретельно утрамбуйте сніг і добре укрийте.

Починайте обрізку захисних насаджень чагарникових порід.

З моменту появи відлиг побіліть дерева вапном з мідним купоросом.

При температурі не нижче -5 промажте всі тріщини, рани, місця щеплень садовим варом, (Благосад або садовим варом Бугоркова), або замазками які не мають у своєму складі нафтопродуктів.

Настав час другого періоду заготівлі живців для весняного щеплення. Зрізані молоді пагони в’яжіть в пучки, зрізи обмазують садовим варом або розплавленим воском, на живці береться середня третина з молодого пагона з південної сторони і ближче до землі.
Забезпечите пучки етикетками, прикопайте в бурт снігу і засипте тирсою.
У момент звільнення ягідника від снігу приступайте до вирізки старих поламаних і пошкоджених шкідниками гілок. Замажте зрізи садовим варом. Спаліть зрізані гілки в старій дірявій бочці. Розсипте попіл в міжряддя.

Попротикайте газони та міжрядді вилами з частковим підйомом грунту для більшого постачання грунту повітрям.

Підсипте мульчу (торф, перегній, напіврозкладений лист, пісок на 3-5 см.
Підніміть кущі малини і через тиждень підв’яжіть до шпалери. Підсипте кущі мульчею (золою, перегноєм, перепрілою тирсою.

Проінспектуйте сад. Перегляньте і по можливості повторіть побілку мідним купоросом. Видаліть кладки щелкопряда. Обприскайте крони мідним купоросом і борною кислотою.

Розвісьте гніздування для птахів, поповніть годівниці.

При підсиханні грунту необхідно обприскати суницю і полуницю, смородину бордоською рідиною, борною кислотою (3 гр. на 10 літрів води), розчином марганцівки, проти грибних захворювань, листя і ягід.

Встановлюйте каркаси обтягнуті плівкою або постійні тунелі з дротяних дуг.

Проведіть першу підгодівлю саду і всіх ягідників (зольною витяжкою).

Юрій Бродський

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply