Де краще купити насіння?

Звичайно, купити насіння списком виходить тільки в ідеалі. Найчастіше покупки відбуваються спонтанно, виходячи з того, що є у продажу, особливо якщо час сівби вже близько. Тому-то краще зайнятися придбанням насіння заздалегідь, тим більше що насіння більшості овочевих культур зберігають схожість кілька років. Адже в народі не дарма давно говорять: «Яке насіння, таке і плем’я», — віддаючи тим самим провідну роль в отриманні врожаю якості насіння.

Але з розвитком приватного підприємництва в бізнес з продажу насіння прийшло чимало підприємців, які не мають нічого спільного з сільськогосподарським виробництвом. Тому нерідкі випадки, коли насіння не сходить або замість одних сортів покупець отримує зовсім інші.

Все починається з насіння

Звичайно ж, дешевше всього купити насіння на ринку у торговців або з роздрібного лотка на вулиці. Сьогодні їх можна зустріти, де завгодно. У них великий вибір насіння, але ніхто з таких продавців не дає ніякої гарантії, що з цього насіння виросте саме те, що зазначено на упаковці і що вони взагалі зійдуть. А багато з реалізаторів насіння навіть не зможуть вам пояснити різницю між сортовим і гібридним насінням.

Ось і виходить, що ви придбали не найдешевше насіння на ринку, а найдорожче. Тому ніколи не купуйте насіння у випадкових продавців. Насіння зараз задоволення не з дешевих, та й трудів своїх буде шкода, якщо з них нічого путнього не виросте. До того ж, як правило, вдруге купувати насіння вже марно, оскільки терміни посіву насіння вже давно пройшли.

Нові перспективні насіння гібридів (особливо імпортних) дуже і дуже дорогі. Тому низька ціна на них — це вірний сигнал їх недоброякісності. У той же час висока вартість перспективних гібридів з лишком окупається надбавкою урожаю і його високою якістю. Такі сорти та гібриди мають відмінний вигляд, високу опірність хворобам, шкідникам і вкрай несприятливих погодних умов.

Сортове насіння необхідно купувати тільки в спеціалізованих магазинах. Вони безпосередньо пов’язані з фірмами-виробниками, і, отже, роздрібна ціна там буде нижче, ніж у індивідуальних продавців. У цьому випадку є гарантія, що насіння отримані від надійного виробника і зберігалися в належних умовах.

Ці магазини, як правило, дорожать своїм ім’ям і стежать за якістю насіння. Але і тут необхідно бути уважним, щоб не нарватися на підробки.

На пакетику з насінням повинні бути чітко зазначені назва сорту, інформація про сорт (включаючи сорт це чи гібрид), логотип фірми, що отримала насіння, адреса підприємства, кількість насіння і термін придатності. Як правило, городники купують насіння в грудні-лютому, оскільки в цей час на ринок надходять насіння попереднього року.

Крім того, наявність чека в якійсь мірі страхує покупця, дозволяючи звернутися до продавця, якщо насіння виявляться неякісними.

У різних торгових точках торгові націнки різні, за рахунок чого на одне й те ж насіння може бути різна ціна. І якщо продавець піклується про престиж своєї торгової точки, то він не буде продавати прострочене насіння з низькою схожістю — на наступний рік покупці обійдуть магазин стороною.

Але все ж трапляються і старе насіння. На жаль, документів, де вказана схожість насіння, домогтися у продавців буває просто неможливо: то вони у власника, то на іншій точці. Або навіть зустрічаєш повне нерозуміння, типу: «У всього насіння 100-відсоткова схожість», що далеко від дійсності.

Виробник не повинен бути інкогніто. На будь-якому пакетику з насінням повинні друкуватися товарний знак фірми, її повне найменування, адреса та телефон.

Обережно необхідно ставитися до незнайомих фірм, в крайньому випадку, краще орієнтуватися на відгуки більш досвідчених садівників або взяти для проби 1-2 пакетика насіння. Не женіться за гарними пакетиками, але й обережно придивляйтеся до «суперпростих» пакетиків з чорнильним штампом і дешевим насінням, тому при купівлі насіння більш ніж де б то не було доречні відомі рядки А.С Пушкіна: «Не ганявся б ти, піп, за дешевизною!».

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Де краще купити насіння?

  1. Валя says:

    Шукала в інтернет-магазинах купити насіння, так в більшості магазинів, мінімальна сума 100 і більше гривень — шкода…

Leave a Reply