Як правильно купувати саджанці, щоб не бути обдуреним


Закладання саду починається з придбання саджанців. А «обличчя» цього товару розгледіти дуже важко: і сорт не впізнаєш, і навіть деякі породи легко сплутати, і ступінь швидкоплідності часто невідомий.

Тому тут можливі зловживання як окремими приватниками, так і великими розсадниками, навіть державними. Я спочатку дивлюсь на стан саджанців. Восени небажано, коли вони з листям — можуть бути підсушені. Ще гірше, якщо у південних порід (виноград, волоський горіх, персик) яскраво-зелене листя, значить, рослині не вистачило літа. Дуже небезпечним є зелений колір пагонів, це свідчить про те, що вони не здерев’яніли. Звичайно, краще брати саджанці, вирощені в даній місцевості, а не на півдні.

Гірше витримують пересаджування рослини з довгими однорічними пагонами, бо тут запас поживних речовин менший.

Іноді продають саджанці з плодами, наприклад виноград. «Товар-лицем!» Дійсно, сорт тут видно, але він напевно пізній, малопридатний для нас. Йому може не вистачати тепла. Одного разу купив саджанці якогось лоху. Вони були із смачними червоними ягодами і зеленим листям. Вирощені живцюванням. Продавці називали це «даурською обліпихою». Що ж, лохи і обліпиха — біологічні родичі, помилка невелика. Я купив аж 5 саджанців, вгледівши в плодах схожість з популярною породою — лохом багатоквітковим, який частіше називають гумі сахалінський. Але на Сахалін він інтродукований з Японії і Центрального Китаю, теплолюбний і підмерзав у Харкові за холодних зим. Я й вирішив, що «да-урська обліпиха» може бути добрим конкурентом гумі. Але виявилось — навпаки. Пагони виростали за літо значні, але не дерев’яніли і після перезимівлі були сухі. Цвітіння не було. Поступово всі рослини загинули, в тому числі й одна, на якій був прищеплений гумі і спочатку нормально родив. Поза сумнівом, невідомий лох походив з набагато південнішої місцевості, ніж Харків.


Трапляється й брутальне шахрайство. За дерен (кизил) видають свидину. Це дуже схожа порода, але їстивних ягід вона не дає. Свидина поширена у заплавах річок. От і видирають її «підприємці» з вологих берегів, навіть без зусиль на викопування.

Замість жимолості їстивної далекосхідної продають нашу — вовчі ягоди.

Був випадок, коли за волоський горіх продавали ясен… Чоловічу обліпиху видавали за жіночу. Ознакою першої є великі квіткові бруньки — «шишечки». Але в молодих рослин, зокрема в сіянців, їх ще немає. Однак деякі породи не сплутаєш з іншими. Китайський лимонник, коли пошкрябати чи підламати його хоч найтонші лозинки, має своєрідний «лимонний» запах.

Специфічний запах на зрізах у всіх видів горіхів — волоського, маньчжурського, серцеподібного, чорного. Але вже між собою маньчжурський, серцеподібний, Зибольдів відрізняються лише плодами.

Неповторний зовні глід садовий (великі колючки-«шпори», трохи зігнуті), айва японська (колючки менші й рівні), барбарис (дрібні численні голочки, ще й пучками, часто по 4—7 штук). Одного разу роздивившись і почувши назву, впізнаєш також ліщину (фундук), актинідію, обліпиху, але тільки не їх сорти.
Різниця між сортами або формами однієї породи, звичайно, менш виразна, ніж між породами. Відрізнити сорти яблунь, груш можна лише деякі та й то приблизно. Тонкі й пухнасті пагони у Ренета Симиренка, Пепінок, деяких американських сортів (Джонаред, Айдаред, Джонатан).

За культурний абрикос можуть видавати сіянці жерделів від самосіву в лісосмугах. Але тут різниця значна. Жерделі більш колючі, а пагони в них тонші порівняно із сіянцями культурних абрикосів. Плоди в жерделів дрібні, мають волокнистий несмачний м’якуш, ядро неїстивне.

Сіянці абрикоса іноді видають за щеплені саджанці. Для цього навесні рослини зрізують на пень, на якому вирощують один пагін. Потім кажуть, що цей пагін виріс з окулірованого вічка. Але в такому разі на пеньку в основі пагона повинен бути характерний шов від розрізу кори під час окулірування.

Махрова форма жасмину відрізняється від звичайної лише квітками.

Очищаючи власний сад від вишневої і сливової порослі, несуть цю поросль на ринок. Нерідко такі вишні дають дрібні плоди з гіркотою, а сливи виявляються терниною. Але головна біда приходить пізніше. Вирощені з кореневої порослі дерева дають власну сильну поросль, яка розповзається на всі боки.

Винищувати її набагато важче, ніж малину. Я повністю видалив порослеві дерева, що «наповзли» від сусідів, а порослеву сливу прищепив на аличу, яка дає незначну поросль.

Купуючи сіянці деяких порід, корисно знати, коли вони зацвітуть. Отже, дерен, глід садовий зацвітають з 10—12-го року, лимонник китайський, барбарис, жимолость, ірга, обліпиха — з 7—9-го. Перші чотири породи, розмножені вегетативно, у продажу не зустрічав. Купуючи саджанці у торфових горщечках від зеленого живцювання, треба враховувати їхню тендітність. їх краще доростити 1—2 літа у шкілці, причому спочатку під плівкою з відповідним притіненням. Коли ж такі саджанці (обліпиха, смородина) наприкінці червня садять на постійне місце («на вітер»), вони нерідко гинуть.

Правильно посадити звичайні саджанці, придбані під час спокою рослин (осінь, рання весна), теж важливо. Передчасне садіння, наприклад ранньовесняне, призводить до підсихання надземної частини саджанця і його виснаження в умовах, коли корені у холодному грунті функціонують ще не-досить активно. За осіннього садіння взагалі може відмерти надземна частина вище рівня снігу, причому вона частіше відсихає, а не відмерзає, як помилково вважають.
Недоліком існуючої технології пересаджування деревних і кущових порід є більший чи менший розрив у часі між моментом садіння і початком активної життєдіяльності коренів. Остання починається, коли грунт на глибині розміщення коренів посадженого саджанця прогріється до температури біологічного нуля даної породи.

Біологічний нуль — це температурний рівень (межа), починаючи з якої розкриваються бруньки, а активність коренів різко посилюється. Біологічний нуль, тобто середньодобова температура повітря, за якої починають розкриватися бруньки, становить, наприклад, для європейського винограду й волоського горіха 10°С, для яблуні 5°С.

Не пересаджені рослини не всихають до рівня снігу (хоча відмерзнути можуть), бо більша частина їхнього коріння розташована нижче рівня можливого промерзання грунту.

Запізнене садіння теж небажане, бо скорочується період вегетації.

Л.С.Шугін, 310098, Харків-98




Поділитись своєю думкою