Солодкий перець на Львівщині

Городництвом займаюся давно і маю певний досвід, зокрема у вирощуванні солодкого перцю. Сподіваюся, він стане в нагоді овочівникам-аматорам з північних та західних областей України.

А тепер про особливості агротехніки солодкого перцю в умовах Львівської області. Ця культура належить до родини пасльонових, рослини залежно від сорту мають висоту від 20 до 60 см. Розміщуючи солодкий і гіркий перець на городі, врахуйте, що не виключене перехресне запилення за допомогою вітру чи (рідше) комах. Отож подбайте про належну просторову ізоляцію (хоча б 25 м).

Розсада

Ще восени слід подбати про грунтосуміш для вирощування розсади, вона має бути легка, поживна. Я беру добре перепрілий перегній, просіваю його через сито, щоб видалити шкідників, насамперед личинок комах, які можуть завдати шкоди розсаді. До приготування грунтосуміші приступаю приблизно за тиждень до висіву насіння. Набиваю нею ящики, поливаю 1-им розчином марганцівки і ставлю на прогрівання.

Ящики можуть бути довільної довжини, але ширина — не більше 15 см. а висота – 8-10 см. У ширших ящиках вдається виростити більше розсади, але значно нижчої якості, бо рослини, розміщені далі від світла, притінюються і ростуть гірше. Можна через певні проміжки часу повертати ящики на підвіконні на 180°, але при цьому рослини на рух стебла в протилежний бік витрачають багато енергії, яку могли б використати на процеси росту та розвитку.

Велику увагу приділяю підготовці насіння. Збираю його з повністю достиглих плодів, які найбільше відповідають вимогам сорту.

Висіваю насіння у першій декаді лютого, орієнртуючись на місячний посівний календар. Перед пророщуванням обов’язково обробляю його 1%-им розчином марганцівки протягом 20-30 хв. і відразу закладаю у чашки Петрі. У меншу за розміром чашку кладу фільтрувальний папір, потім насіння в один шар і змочую розчином мікродобрив типу «Покуття», «Новинка». Якщо немає цих добрив, насіння можна обробити екстрактом алое. Одну таблетку добрив я розчиняю у літрі теплої води. Чашки Петрі накриваю і ставлю в тепле, бажано темне місце. Залежно від температури пророщування триває 5-8 днів. Коли у більшості насінин з’являються корінці довжиною 1—2 мм, насіння висіваю у підготовлені ящики. Відстань між рядками — 2 см, а між рослинами в рядку — 6-8 мм. За температури близько 20°С сходи з’являються через 6-7 днів. Проростки перцю, на відміну від інших овочевих рослин, майже зовсім не витягуються в кімнаті за умови, що ящики стоять близько до віконного скла, але захищені від холодного повітря.

У ящиках перець росте приблизно місяць. За цей час він може вирости до 10-12 см і мати 3—5 справжніх листків.

Пікіровка

Наприкінці березня усі рослини розпікіровую у парники. Якщо їх немає, обов’язково потрібно пропікірувати у розсадні ящики, забезпечивши площу живлення для кожної рослини не менше 5×5 см. У парниках перець росте аж до висаджування у відкритий грунт. За місяць до цього розсадні ящики слід виносити на свіже повітря (спочатку на 20-З0 хв, з кожним днем збільшуючи тривалість). Для загартовування розсади відкривають рами парників. За 5-6 днів до висаджування рослин у відкритий грунт на ніч парники я не накриваю рамами (якщо немає загрози приморозків).

У відкритий грунт висаджую перець у другій половині травня. При цьому рослини мають висоту 20-25 см і починають цвісти. У цей час на базарі продають розсаду перцю, у якого лише 2—3 справжніх листочки. Зрозуміло, що одержати високий урожай з таких рослин дуже важко.

Пікірувати й висаджувати перець потрібно на таку ж глибину, на якій ріс раніше, бо він дуже погано утворює додаткові корені.

Відкритий грунт

Висаджую перець за схемою: низькорослі сорти — 40×40 см і високорослі — 50×50 см.

Догляд полягає у розпушуванні грунту, видаленні бур’янів, поливанні та підживленні. Підживлювати найкраще органічними добривами: курячим послідом, який потрібно залити водою на 3-4 дні для бродіння; гноївкою. Гноївку розводять у співвідношенні 1:10; курячий послід -1:20. Якщо немає органічних добрив, можна використовувати мінеральні, бажано комплексні. Найчастіше я користуюся нітрофоскою, яку вношу з розрахунку 150-00 г на 10 м2. Можна застосовувати сухі мінеральні добрива перед розпушуванням грунту або готувати розчини. Підживлюю перець 1- рази на місяць, востаннє у першій половині серпня.

Перець — рослина досить посухостійка, але в разі нестачі вологи плоди не зав’язуються або обпадають. Тому його треба регулярно поливати не рідше одного-двох разів на тиждень, по 1.5-2 л води під рослину.

А тепер декілька слів про сорти. В умовах Львівщини найкраще вирощувати ранньо- і середньостиглі сорти. Із ранньостиглих я полюбляю Кристал, Подарок Молдови, Король США, Джойнт, із середньостиглих — Золотий Грант, Ахотава, Колобок, Гігант, Андорра. Найурожайніші у мене Джойнт і Подарок Молдови. Можна відзначити також Колобок як один з найбільш оригінальних. Рослина середніх розмірів, плоду округлі, сплющені, золотистого кольору, на кущі нагадують квітку.

Л. Й. Стельмащук, Львівська обл.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply