Чи потрібен півень для розведення курей

Недосвідчені в фермерській справі обивателі коли мова заходить про розведення курей напевно уявляють собі десяток курей-несучок під головуванням статного півня. Як не дивно звучить, але деякі чомусь вважають, що без півня кури зовсім не несуться. Чи є хоч частка правди в цьому твердженні? І чи потрібний півень щоб курка несла яйця, спробуємо розібратися разом!

Функції самця

Півень — самець всіх куроподібних, на наш погляд представлення не потребує. Багато хто вважає, що єдине, чим займається Петька в курнику — це «топче» курей. Однак, це аж ніяк не так і функцій несе він достатньо. Півні вважаються священними птахами в деяких культурах, вони грали і грають певну роль у фольклорі та міфології, є одним з національних символів Франції.

Дотепер півень залишається символом гонору та чванства. А така забава, як півнячі бої, досі існує в деяких країнах. Але це все ліричні відступи, а наше завдання сьогодні — з’ясувати роль курячого самця саме в курнику, для чого ж він там потрібен?!

Запліднення курей

Найочевидніша і, напевно, головна функція півня — це, звичайно ж, запліднення курей, те, для чого він потрібен в першу чергу. Нестися кури можуть за будь-яких обставин, незалежно від того, є у них самець чи ні. Але тільки за умови тісного «спілкування» з Петькою курка здатна знести запліднене яйце, з якого в подальшому може вилупитися курча. Тому якщо ваша мета виключно отримання курячого яйця без мети подальшого розмноження пернатих, півень вашим несучкам не потрібен.

Запліднене яйце від незаплідненого жодним чином не відрізняється ні зовні, ні за складом. Деякі заводчики стверджують, що яйця, знесені курми, які утримувались з самцем, корисніші, але наукового доказу тому немає. Фермери, зацікавлені в продовженні курячого роду або займаються продажем інкубаційного яйця, намагаються контролювати процес запліднення. Оптимальним вважається наявність 1 півня на 10 курок.

Однак, пам’ятайте, що якщо у вас, наприклад, 30 курочок, то це не означає, що вам потрібно підсадити до них трьох самців. Скоріше всього, вони будуть займатися розбірками між собою, а не заплідненням ваших курей. Тому краще якимось чином розділяти їх на групи, щоб кожен Петька відчував себе господарем у своїй групі і не допускав безплідних яєць. Курка, ведуча тісну «дружбу» з півнем, більш схильна до тривалого насиджування, адже вона несе яйця, здатні в майбутньому перетворитися на курчати.

Вважається, що кури якимось незбагненним чином відчувають безплідні яйця і не сідають на них. Якщо ж в курнику присутній Петька, кури «кудахчуть» із завидною регулярністю. А панночки, що живуть без самця, сідають у гнізда з метою продовження роду вкрай рідко, це вважається навіть своєрідним розладом в курячій психіці. Несучки, що утримуються на птахофабриках в клітках, півнів не визнають, він їм не потрібен, інстинкт насиджування ними практично повністю втрачений. Тому яйця, які ми купуємо в магазинах або супермаркетах — 100% безплідні.

Соціальна роль

Як би парадоксально це не звучало, але деякі вважають, що запліднення для півня справа десята, адже курка яйця може знести і без нього, головна його роль — порядок в курнику. Справа в тому, що у курей досить жорстка ієрархія і Петька знаходиться на самій її вершині. Півень, як ватажок зграї, потрібний для того, щоб стежити за порядком в курнику, запобігати склокам і суперечкам. Варто тільки ненадовго призупинитись біля курника і поспостерігати за птахами з боку і відразу стає ясно, хто в ньому господар.

Півень, крім усього іншого, стежить, щоб кури вчасно встали (і не тільки кури), щоб всі поїли, щоб усім всього вистачило. Він може загнати курку в курник або простежити, щоб вона вчасно знеслася. До речі, іноді півень сам сідає в гніздо! Природно, яйця він не несе, просто таким чином він показує курям в якому місці їм потрібно нестися, особливо якщо він має справу з недосвідченими молодичками. На вигулі господар курника стежить, щоб кури не розбрідалися і вчасно поверталися в загін.

Півень — сильний і небезпечний супротивник для гризунів і дрібних хижаків. Захищати несучок і їх кладки від непроханих гостей — теж його функція. Помітивши небезпечного хижака, півень, як правило, видає характерний гортанний звук, почувши який кури миттєво ретируються. Півень, треба зауважити, птиця досить запальна і задирлива. Не рідкістю стають такі випадки, коли захищати свою зграю він починає не тільки від хижаків, а й від господаря.

До речі, якщо ви публічно продемонструєте свою перевагу над курячим самцем, грубо кажучи, «опустите» його при курях, то вони можуть втратити до нього повагу і весь порядок у вашому курнику може розладнатися. Півень, звичайно, може реабілітуватися в очах своїх численних «дружин» або ж вони виберуть собі в лідери найбільш жваву курку.

Так чи потрібен півень в курнику?

І так, і ні, дивлячись що ви хочете отримати від свого карного господарства. Як ви вже зрозуміли, природа наділила курку здатністю нестися в будь-якому випадку. Півень на її несучість не впливає. Тому, якщо ви утримуєте кілька несучок для того, щоб забезпечити свою сім’ю домашнім продуктом — ви можете обійтися і без нього. Однак, якщо ви хочете розводити курчат, самець вам однозначно потрібен.

Крім того, якщо ви хочете, щоб у вашому курнику був порядок, щоб ваші кури не проводили левову частку свого часу в чварах і розборках — півень повинен забезпечити потрібний порядок. Чомусь кури апріорі слухаються його. Заводять півнів і ті, хто просто люблять цих красивих, ставних і граціозних птахів, адже дуже часто він стає справжньою окрасою курника.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply