Чи можна заробити на розведенні курей


Курка та півень породи Полтавська глиняста

Кожен з нас мріє про фінансову незалежність і приватне підприємництво — прямий шлях до цього. З безлічі занять багато хто вибирає фермерське господарство і, зокрема, птахівництво, так як це відносно нескладно зробити в домашніх умовах. Розведення курей-несучок для отримання яєць як бізнес стає для багатьох вигідною справою, з високим рівнем рентабельності. Сьогодні саме це цікаве, і важливе для багатьох питання буде темою для нашого огляду!

Чи вигідно тримати курей?

Яйце — продукт, який ми всі вживаємо практично щодня. Величезна кількість страв приготувати без яєць практично неможливо. Звідси висновок, що займатися виробництвом і продажем настільки корисного і необхідного продукту має бути завжди вигідно. Адже люди хочуть їсти, і тим більше, їсти здорову та корисну їжу при будь-яких обставинах. Також варто відзначити, що найбільшим попитом у нашій країні, та й у всьому світі користується саме куряче яйце. У курячих яйцях міститься:

  • Білків — 12,57%;
  • Жирів — 12,02%;
  • Вуглеводів — 0,67%;
  • Мінеральних речовин — 1,07%;
  • Води — 73,67%.

Калорійність курячого яйця — 155 кКал або 649 кДж, воно багате ретинолом (вітамін А), вітамінами групи В і D. Отже, ми визначили, що яйце продукт необхідний і попит на нього стабільно високий. Тому нестачі в споживачах точно бути не повинно. При правильному підході до бізнесу, за умови вибору якісних яйценосних порід курей і належному їх утриманні, курячий бізнес гарантує вам високу рентабельність.

З чого почати свій курячий бізнес?

Отже, якщо ви вирішили організувати власний пташиний міні-бізнес в домашніх умовах, складіть певний план дій. Ви повинні бути готові до всього і оперативно вирішувати виникаючі проблеми. Вирощувати курей на яйця може не тільки сільський житель, як може здатися на перший погляд, але і міський житель. Насамперед потрібно вибрати місце майбутнього курника для вашого поголів’я. Пташник можна будувати з нуля, а можна використовувати вже наявні будівлі, з переобладнанням їх під потреби птиці, що природно буде дешевше.


Приміщення для птахів

Для будівництва курника використовують, як правило, цеглу, дерево, іноді шифер, різні будівельні відходи. Деякі фермери воліють кліткове утримання птахів. Але, якщо ви зацікавлені саме в яєчному бізнесі, то такий варіант вам навряд чи підійде. Справа в тому, що для несучки дуже важливо вести рухливий спосіб життя і багато часу проводити на свіжому повітрі, від цього її продуктивність підвищується.

Ваш курник повинен бути відповідного розміру (3-4 курки на 1 м кв.), Обладнаний годівницями, поїлками, сідалами, гніздами для кладки яєць. Бажано, щоб вікна та двері пташиного будиночка дивилися на південь. Не забувайте про освітлення, при більш довгому світловому дні ваші курочки даватимуть більше яєць. Важливий також температурний режим, мінімальна температура не повинна падати нижче позначки -2 С і підніматися вище +27 С.

Приміщення, в яке ви плануєте заселити своє поголів’я бажано обробити від паразитів, особливо якщо це переобладнаний сарай або гараж. Не забувайте, що яєчні породи не відрізняються міцним здоров’ям і відмінним імунітетом. Далі за планом — придбання курчат, а які яєчні породи рекомендують досвідчені заводчики, розглянемо нижче.

Яку вибрати породу?

Правильно вибрана порода курки — половина успіху вашого підприємства і гарант його рентабельності. Покупку молодняку краще здійснювати у віці приблизно 1 місяця на спеціалізованих птахофермах, адже вирощувати в домашніх умовах підросше курча набагато простіше. Можна відразу купувати дорослі особини, але це за умови, що ви можете відрізнити молодку від дорослої курки, продуктивність якої вже знижується.

Найпоширенішим видом несучок у світі є порода Леггорн. Вони добре пристосовуються до різних кліматичних умов і гарантують вам «прибуток» в 300 білих яєць на рік, середньої величини, вагою — 55-58 г. Люблять багато птахівників і таку несучку, як Ломан Браун. Ця курка не перевищує 2 кг у вазі, при цьому несе в середньому 320 світло-коричневих яєць на рік.

Досвідчені фермери часто вибирають для своїх міні-господарств і такий яєчний крос, як Хайсекс. Вони представлені підвидами Уайт і Браун, різними за кольором пір’я. Це невеликі птахи, вагою до 2 кг і продуктивністю 300-320 яєць на рік. Яйця в них трохи більше, ніж у Леггорн або Ломан Браун (близько 65-70 г). При цьому яйця Хайсекс Уайт вважаються дієтичними і містять мінімальну кількість холестерину.

Всі яйценосні породи легкі і скоростиглі, нести яйця починають вже у віці 4-5 місяців і зберігають високу продуктивність 2-3 роки. Враховуйте це, коли формуєте своє поголів’я. Вчасно закуповуйте молодняк, щоб уникнути перерв у роботі та зниження рентабельності вашого господарства.

Раціон годівлі

Більшість заводчиків, що мають власні міні-птахоферми вибирають як корм збалансовані заводські комбікорми. Ціни на них різняться і дуже залежать від регіону проживання, але в середньому ціна стартує від 8-12 грн / кг. Годують птахів 2 рази на день, добова норма споживання однієї несучки близько 120-150 г. Також птахам важливо отримувати зерно (приблизно 50 г на день): пшеницю, кукурудзу, овес.

Деякі воліють годувати несучок різними кухонними відходами в домашньому господарстві. Але для яйценосних порід це не дуже добре, незбалансоване харчування може знизити продуктивність курочок на 45%. У літній період доповнюйте раціон вашого поголів’я свіжою травою і коренеплодами, вирощування яких можна організувати на власній ділянці. Обов’язкові мінеральні добавки, а також черепашка, кухонна сіль, кісткове борошно. Добре, якщо ваш пташник має загорожу і птахи можуть гуляти, так вони зможуть добути собі додатковий прожиток у вигляді комах або личинок.

Бізнес план розведення курей

Головним показником ефективності вашого бізнес-плану є розрахунок показників рентабельності і прогнозованого прибутку. Отже, діючи згідно з планом, при організації міні-птахоферми в 500 голів курей ви понесете наступні витрати:

Перший пункт плану — будівництво або переобладнання приміщення під пташник, площею 125 м2 (витрати на цю статтю, суто індивідуальні), годівниці, гнізда може спорудити самостійно в цілях економії коштів.

Другий пункт плану — покупка молодняку, курча коштує в середньому 5-10 грн. Молодка обійдеться в 30 грн. / шт.

Далі — розрахунок витрат на годування, вони можуть варіюватися залежно від того, який тип харчування ви виберете. При нормі споживання 150 г / день, одна курка за рік з’їсть приблизно 54 кг комбікорму. При його вартості 10 грн / кг, на годування однієї курки піде 540 грн. Враховуйте, що ще у вас піде на вітамінні добавки, премікси та лікарські препарати. Витрати на корми на 500 курей будуть 270000 грн на рік

При вартості десятка яєць 30 грн. і продуктивності в середньому 250 яєць, від однієї несучки можна очікувати близько 750 грн доходу щорічно. 500 голів курей можуть принести вам 375 000 грн прибутку. Додаткові витрати, які може понести ваше виробництво — це покупка авто для збуту яєць, оплата праці підсобних робітників, витрати на ветеринарні послуги у випадку епідемії.

Відгуки заводчиків

Курячий бізнес — найбільш поширений вид птахівництва в нашій країні. Курка — птах невибагливий, а користь від курячих яєць незаперечна. Головне в яєчному господарстві не лінуватися і з любов’ю ставитися до своїх вихованців. Отримання прибутку від такого виробництва виключно питання часу і ваших трудовитрат. Головне, підходити до свого міні-бізнесу з розумом, вивчити інформацію, поспілкуватися з колегами, скласти план дій і намітити можливі канали збуту.




Поділитись своєю думкою