Як позбутися від курячих бліх

Серед паразитів птахів особливе місце займають курячі блохи — практично невидимі, але можуть занапастити величезну кількість птахів. Якщо одна блоха з’являється в сараї, то за тиждень їх кількість збільшується в 50 разів! А далі процес розмноження йде в геометричній прогресії. Тому, так важливо своєчасно помітити заражених особин і провести рятувальні заходи.

Звідки беруться блохи, їх особливості

Курячі блохи — крихітні комахи (1,5 мм) з темним, чорно-коричневим блискучим тільцем. Довгі задні ноги, добре помітні вусики і очі — видова особливість даного виду паразитів. Відсутність крил не заважає їм пересуватися — блохи нереально стрибучі. Практично плоске хітинове тільце дуже важко утримати в пальцях або розчавити. Птахи практично беззахисні перед цими комахами. Потрапляють паразити в курник з дикими птахами або емігруючи з інших місць скупчення птахів.

Незважаючи на міцне тільце, куряча блоха досить чутлива до умов життя. Оптимальною є температура 40 ± 1 ° С, тобто температура тіла курки. Тому доросла особина добровільно ніколи не йде зі свого господаря. Їй потрібна тоненька шкіра з близько розташованими кровоносними судинами з тоненькими стінками, як у птиці. З цієї причини курячі блохи на людині зустрічаються дуже рідко.

Розмножується комаха щодня! З зусиллям розкидаючи навколо себе до 6 яєць, блоха щедро обсипає ними територію навколо себе. Після пари тижнів розвитку активні черв’яки переходять у стадію нерухомих лялечок. У анабіозі вони можуть перебувати до декількох місяців, поки поруч не з’явитися гаряче тіло нової жертви. Тривалість життя курячої блохи може досягати рік і більше.

Симптоми і шкода від зараження

Звичайно зараження птахів починається непомітно, через крихітні розміри паразита і їх відносної невидимості під пір’ям. Якщо ж курячі блохи виповзають на оголення частини тіла, а це голова і ноги курки, то це свідчить про те, що на її тілі вже кишать сотні, а то й тисячі паразитів. Якщо не придивлятися, то натовпи бліх біля очей і дзьоба виглядають як скупчення родимок або наростів.

Отже, в чому шкода даного типу курячих паразитів:

  • безперервна біль і свербіж від укусів;
  • зниження несучості;
  • зараження птахів інфекціями і паразитами (глисти, трипаносомоз, бруцельоз, сальмонельоз, енцефаліт, чума та ін.);
  • недокрів’я, нервове виснаження і падіж курей.

Воля і неволя — відмінність для птахів

Для птахів, що проживають в закритих курниках, навала бліх особливо болісна, оскільки вони не в силах самостійно позбавитися від настирливих мучителів, рано чи пізно слабшають і або виснажені виживають, або ж гинуть. Тому при найменшій підозрі на наявність паразитів потрібно обробка кожної особини і всього приміщення.

Птахи, які вільно гуляють по вулиці, можуть купатися в пилу і золі, перекидатися в мурашнику, бігати по кущах і високій траві, особливо по полину, пижмі і ялівцю, таким чином, хоча б частково звільняючись від мучителів.

Профілактика і боротьба

Щоб не ламати голову, як позбутися від курячих бліх — робіть профілактику! Найдоступніший і дієвий профілактичний засіб — регулярно видаляти стару підстилку в гніздах і на підлозі курників. У підстилку бажано додавати підсушені частини ялівцю, полину, відлякуючи небажаних жителів. Обов’язково потрібно організувати місце для прийому зольних ванн. Не зайвим буде обробка птахів і приміщення хімічними препаратами. Шкода і швидкість розмноження шкідників такі великі, а відновлення пташиного організму таке тривало, що профілактика цілком себе виправдовує.

Якщо ж курячі блохи вже оселилися, без глобальної дезінсекції не обійтися. Потрібно обробити кожного пернатого мешканця курника і саме приміщення. Важливо спочатку обробити птахів, а тільки потім — курник, щоб шкідники що обсипаються і тікають були знищені разом з усім сміттям з підлог і сідал. Весь вміст гнізд, підстилок обробляється хімічними препаратами відповідно до рекомендацій виробника, ретельно.

Після обробки та зачистки будівлі, вона на кілька годин або навіть днів залишається провітрюватися і лише потім туди заселяється живність. Через стійкості лялечок до хімікатів, слід провести аналогічні заходи ще кілька разів з інтервалом в 2-3 тижні. Тоді питання «Що робити якщо у курей блохи?» Буде закрите повністю.

Чим боротися з курячою напастю?

Всі препарати для лікування курей від бліх умовно можна поділити на:

  • порошки / пудри («Дельтаметрин»);
  • капсули («Get», «Тетрікс», «Ціфокс», «Карбофос», «Кукарача»);
  • аерозолі («Комбат», «Бутокс», «Раптор», «Рейд»);
  • ін’єкції («Івермектин»);
  • розчини (препарати на ПІРЕТРОІДІВ);
  • краплі («Адвантейдж», «Барс», «Дана», «Frontline», «Stronghold»).

Є хімічні препарати та засоби, виготовлені на природних компонентах, кожен власник сам вибирає, чим можна обробити домашніх курей від бліх виходячи з вартості та ефективності препарату, а так само від кількості птиці в господарстві та ступеня зараженості.

Далі необхідно перевести курей на посилене, вітамінізоване харчування, так як їх організм ослаблений ненаситними шкідниками і систематично проводити перевірку птахів на відсутність комах.

Важливо! Вирішуючи, як краще боротися з курячими блохами і як їх вивести, слід вибирати органічні засоби, наприклад, на основі пиретроїду піретрини. Обробляючи курей, потрібно працювати в рукавичках і масці, і ні в якому разі засіб не повинен потрапити в дихальні шляхи або травний тракт птиці. Зазвичай рідкий засіб втирається в задню частину голови, аерозолями зволожується все перо і по можливості шкіра птиці, а порошок / пудра втирається в тіло курки.

Використовувати м’ясо, перо чи яйце птиці в період обробки не рекомендується – будь-який інсектицид має негативний вплив на людський організм, і може призвести до алергії або до отруєння.

Самі по собі, блохи не несуть загрози для людини, можуть хіба що покусати, але практично ніколи не будуть жити на тілі. Але вони дуже часто переносять гельмінтів і найрізноманітніші інфекції. Для птахів вони надзвичайно шкідливі і призводять до падежу.

Бабушкин сад has written 1695 articles

One thought on “Як позбутися від курячих бліх

Leave a Reply