Вельзумер — м’ясо-яєчна порода курей

Вельзумер — порода курей, яка завжди викликає інтерес як у фермерів, так і у простих обивателів, які далекі від сфери птахівництва. Це пов’язано з тим, що несучки мають дуже ошатний зовнішній вигляд, а професіоналів залучає їх висока несучість і якість м’яса.

Огляд породи

Ці рухливі й активні курочки за своїми естетичним характеристикам нагадують декоративних, але показники продуктивності дозволяють віднести їх до м’ясо-яєчних. Несучки цілком виправдовують очікування, які покладають на них власники.

Походження породи

Перш ніж почати розповідь про походження цих видатних курей, слід згадати цікавий факт: це одна з найбільш експортованих порід, що існують на даний момент. Несучок вивели в Голландії більше 100 років тому — в 1900 році.

Батьками птахів є малайські доркінг і куріпчасті беспорідні. Крім того, в схрещуванні брали участь бійцівські особини, які теж відчутно вплинули на характер курей. Що стосується назви, то їм курочки зобов’язані селі Вельзум, неподалік від якої і були виведені птиці.

У деяких джерелах повідомляється, що виведенням породи займалися не тільки голландці, але й англійці. Від своїх батьків доркінг несучки отримали яйце досить великих розмірів, а темні бійцівські птахи сприяли тому, що шкаралупа яєчок забарвлена в бурий колір.

Зовнішній вигляд

Півні і курочки Вельзумер відрізняються невеликими розмірами голови, на якій розташовується листоподібний прямостоячий гребінь. Очі у несучок мають колір який запам’ятовується: оранжево-червоний, вони відразу привертають до себе увагу. У поєднанні з яскравим жовтим дзьобом голова курей виглядає дуже вражаюче. Додайте до цього яскраво-червоні вушні мочки і отримаєте картину дуже гарної птиці породи Вельзумер.

Вельзумер

Тіло у птахів досить міцне з широкими грудьми. Кури Вельзумер мають жовті ноги, на яких немає оперення. Хвіст стоїть під прямим кутом по відношенню до тулуба.

Кури та півень породи Вельзумер

Забарвлення Вельзумер може бути іржаво-червоним. Груди при цьому будуть світло-палевого відтінку. На шиї у птиці обох статей красуються ефектні золотисто-чорні смуги. У півників оперення зазвичай чорного кольору, а груди має темно-буре забарвлення, щедро прикрашене темними цятками. Хвіст при цьому буде дуже красивий — зеленуватий, тоді як у самочок він має чорно-матовий відтінок.

Курчата породи Вельзумер теж виглядають досить характерно: вже через добу після народження вони покриваються світло-коричневим пухом. Спину прикрашають рівні коричневі смужки, які надають малюкам унікальності й акуратності.

Якщо порода чиста, то у півника повинен бути присутнім особливий знак — малюнок на грудях, що складається з 3 частин пір’я. Що стосується курей, то їх «неправильність» видає велика кількість яскравих вкраплень або відмітин чорного кольору.

Продуктивність

Показники курочок Вельзумер дуже гарні: вони починають нести яйця вже після п’яти з половиною місяців після народження. Середньорічна кількість яєць становить близько 170 штук. Яйця досить великі — близько 65 грам.

Форма у яєць правильна, окрас — темно-коричневий. Що стосується смакових якостей, то вони сильно залежать від того, чим харчується наша курочка. Втім, навіть якщо меню буде дуже скромне, то яйця все одно будуть смачними. Середня вага півника породи Вельзумер становить 2,8 кілограма, курочки ж не виростають більше 2,1 кілограма.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply