Лівенська сітцева — м’ясо-яєчна порода курей

Кожен птахівник мріє про рентабельне господарстві. Хочеться, щоб курочки постійно несли великі яйця, та й самі були немаленької ваги. Дивно, але є порода, що відповідає цим, на перший погляд, нереальним критеріям.

Огляд породи

Ще в царські роки Лівенський повіт, який знаходився в Орловській області, славився надзвичайно продуктивністю. Тоді на експорт в далеку Англію йшли курячі яйця, що відрізняються особливо великим розміром. Слава про курей, що несуть ці яйця, прокотилася по всій Росії, і Лівенська сітцева порода швидко поширилася серед домогосподарств.

Походження породи

Стрімкому поширенню цієї породи передувало те, що зараз називається селекція. У той час схрещування проводилося не так скрупульозно, як зараз, але тим не менш результат вийшов відмінним. Селяни, які в той час не могли похвалитися особливими статками, прагнули вивести породу, яка б швидко набирала вагу і мала би високу яйценоскість. При цьому кури повинні були бути невимогливі до годівлі, тому що найчастіше денний раціон складався з жменьки зерна.

Як показують роки, селяни домоглися поставленої задачі. Лівенська сітцева порода невимоглива у догляді, швидко набирає вагу і не збавляє темпи несучості навіть взимку, коли більшість курей беруть собі «відпустку». Крім того, вона має незвичайне сітцеве оперення, яке є характерною ознакою чистокровності.

У 60-х роках минулого століття власники місцевих птахофабрик вирішили, що є більш продуктивні породи курей. Вибір припав на Леггорн, і лівенські кури почали масово знищуватися. Залишалися вони лише в приватних господарствах, де утримувались разом з іншими породами. Порода стрімко вироджувалася і шансів на свого роду «реінкарнацію» залишалося все менше.

Зовсім недавно схожі кури були знайдені на Полтавщині. Пройшли роки, перш ніж експерти змогли прийти до єдиної думки, що ця порода повністю відповідає критеріям Лівенській сітцевій. З тих пір поступово відбираються найкращі екземпляри, які дають повноцінне потомство, і можна вже з упевненістю говорити, що незабаром лівенські курочки повернуть собі колишню славу.

Зовнішній вигляд

До моменту затвердження певного стандарту пройшло багато часу і кури мали різний вигляд. Наприклад, з однаковою періодичністю зустрічався листоподібний і розовідний гребінь. До 50% поголів’я мали оперені ноги.

Лівенська сітцева

Дана порода була затверджена лише в 1990 році. Тоді ж були зафіксовані критерії, яким повинен відповідати стандарт. Типових представників ви можете побачити на фото.

На даний момент Лівенська сітцева порода має затверджений стандарт опису. Дорослий птах Лівенської породи має велику, масивну статуру з горизонтальною поставою. На середнього розмірі голові красується невеликий гребінь, переважно листоподібного типу. Дзьоб має середню величину і пофарбований в жовтий колір. Сережки середнього розміру, овальної форми і яскраво-червоного кольору. Шия товста і коротка, має добре розвинену гриву. Груди і спина широка.

Гарного півня можна визначити по хвосту. Він повинен бути коротким, при цьому косиця добре розвинені. Хвіст зі спиною повинен утворювати практично прямий кут. Важливим критерієм є і забарвлення оперення. У чистокровних птахів переважають пір’я чорного і жовтого кольору, а розбавляти їх можуть сріблясті і золотисті вкраплення.

Продуктивність

Лівенські кури дуже продуктивні. Несучки несуть порядку 200-220 яєць в рік практично без зимової перерви. Середня вага яйця близько 60 г, хоча дуже часто їх маса може досягати і 90 г. Лівенська порода відрізняється швидким ростом, і вже з п’яти з половиною місяців молодки починають нестися.

Більшість яєць має кремовий окрас шкаралупи. Зустрічаються випадки, коли яйця можуть бути з двома жовтками. Це варто рахувати не відхиленням, а радше підтвердженням високої продуктивності. Лівенські сітцеві є прекрасними квочками, тому з виведенням потомства у вас не буде жодних проблем.

Варто відзначити і вагу курей. Жива маса дорослого півня може досягати 4,5 кг, а курка виростає до 3,5 кг. Це усереднені показники, і при хорошому годуванні вони можуть бути більшими.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply