Андалузька блакитна — м’ясо-яєчна порода курей

Багато любителів фермерської справи воліють розводити курей м’ясо-яєчних порід. За ними легко доглядати і вони досить красиві.
Явно виділяється серед всіх Андалузька блакитна порода курей, про яку й поговоримо в цій статті.

Огляд породи

Дана порода курей вважається екзотичною, і її не часто можна зустріти на подвір’ях звичайних українців. Це м’ясо-яєчна порода. Андалузький птах привертає увагу фермерів, в першу чергу, своїм зовнішнім виглядом. Ця порода більше підходить для невеликих приватних угідь, адже представляє скоріше декоративний інтерес.

Особливу цінність ці кури мають завдяки своєму ніжному м’ясу і непоганій несучості. Правда, вони також мають значний мінус — слабкий материнський інстинкт, тому розведенням традиційно займаються професійні фермери.

Походження породи

Ця порода досить рідка в Україні. Вперше її вивели в Іспанії. Щоб створити таку курку, були використані батьківські пернаті виду Мінорка чорного і білого кольору. Їх схрещували з півнями блакитного забарвлення інших видів. Подібне схрещування проводилося, щоб досягти яскравого і незвичайного виду курки і її високої продуктивності.

Зовнішній вигляд

Півні породи «Андалузька блакитна» привертають увагу і потужною статурою. Вони мають голову видовженої форми, на якій великий дзьоб. Він пофарбований у сірий колір і трохи загнутий вниз. Андалузький півень має одиночний гребінь, який високо стоїть і має характерні зубці. У курки він звалений набік.

Андалузька блакитна

Обличчя ж у птахів червоне, на ньому розташоване жорстке пір’я. Очі цих курей можуть бути як червоними, так і карими. Вони мають сірі мочки і довгі сережки, м’які на дотик.

Ця порода має подовжену шию з невеликим вигином. Оперення густе, з вираженими синюватими відтінками. Такий же відтінок сильно помітний на лапах. Вони ж відрізняються чорним кольором у молодняка.

Андалузька блакитна має крила, які розташовані майже на спині. Хвіст цього птаха досить розвинений і відгинається назад. Істотним мінусом у цих птахів є відсутність насиченого забарвлення оперення у несучок.

Продуктивність

Дорослі особини курей в середньому досягають 2 кг, а півні 2,5 кг. У перший рік життя Андалузька блакитна порода курей дає до 180 яєць. І вони дуже великі, так як одне яйце досягає 60 грам. Статева зрілість поголів’я настає у віці 6 місяців, тому яєць вони встигають знести багато. За період росту пташенята виживають на 93%, а вже дорослі особини мають виживаність в 87%.

Особливості годування

Молодняк цих курей відмінно пристосований для живлення їжею, багатою на протеїн. Його можна давати у великій кількості, оскільки Андалузькі птахи не вимагають жорсткого режиму харчування. Їм також можна давати в їжу відходи від зернових або картопляних продуктів. Щоб молодняк нормально ріс, йому потрібно давати в добу не менше 30 г зелені.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply