Як забезпечити високу несучість курей на домашньому подвір’ї

Безумовно, несучість курей залежить від належного утримання, збалансованого годування та здоров’я птиці. Всі ці чинники однаково важливі й мають вирішальне значення. Якщо хоч одна ланка з цього ланцюга послаблюється, несучість завжди зменшується.

Початок кладки

Молода птиця, якщо не виникає ніяких ускладнень, дозріває для кладки яєць у віці 22-24 тижні і починає нестися. Спочатку це дрібні яйця масою близько 45 г залежно від породи. Яйця молодої несучки дуже високо цінуються знавцями, оскільки жовток у такому яйці більший і яйця дуже смачні. Маса яєць швидко збільшується і досягає маси нормальних яєць 55-60 г. Несучки, котрі з якихось причин почали нестися раніше, ніж подорослішали, тривалий час несуть дрібні яйця.

Тому необхідно стежити, щоб курка починала класти яйця не надто рано й щоб вона мала достатню масу тіла. У середньоважких курей маса має досягати 1400 г. Це лише приблизна вихідна цифра.

Планування періодів кладки

Хто хоче систематично одержувати від свого стада яйця для продажу, повинен одержувати їх цілий рік.

Щоб цього домогтися, має сенс придбати кілька партій молодих курей з певним віковим проміжком. У той час, як старші несучки кладуть лише великі яйця, наступна партія курей тільки починає нестися.

Для продажу доцільно відбирати яйця різної величини, а не тільки великі або дрібні.

Зрозуміло, що в приміщенні з великим поголів’ям старших та молодших курей слід утримувати окремо з гігієнічних міркувань. Тим самим з’являється можливість під час зміни партії або продажу старших курей ретельно вичистити й продезінфікувати курятник.

Зазвичай, несучок, якщо це не кури на розведення, варто утримувати не більше року. Індивідуально такий термін можна продовжити до 16 місяців.

Причини зниження несучості

Після того як кури припинили нести яйця, вони стають чудовим продуктом для страв. Особливо гарні кури середньоважких порід через їхню більшу масу й кількість жиру.

З віком несучість знижується і на тілі курей збільшується шар жиру, шкаралупа яєць стає пористою. Якщо несучість поголів’я курей знижується на 50%, його краще використати для приготування страв.

Крива продуктивності та облік яєць

Несучість поголів’я може бути представлена у вигляді кривої продуктивності, яка з невеликими відхиленнями завжди повинна мати однаковий вигляд. Спочатку ця крива піднімається дуже швидко від 0 до 80-90%, на кілька тижнів залишається на цьому рівні, щоб потім повільно опуститися. Чим повільніше спадання, тим краща несучість.

Для птахівника незалежно від того, має він багато чи мало курей, завжди корисно вести письмовий облік. Це дає йому чітку картину несучості курей.

Освітлення

Природні паузи в несучості (линька) за домашнього утримання курей пояснюються тривалістю дня у кожну пору року. Програма освітленості регулює рівномірність продуктивності курей у будь-яку пору року. Вона вирівнює для птахів тривалість світлового дня навесні, влітку та взимку.

Світло через око впливає на гіпофіз (придаткову залозу мозку), збуджує виділення гормонів, які у свою чергу збуджують діяльність яєчників. Збільшення споживання корму й води також сприяє кращій несучості. Необхідно наступне: за досягнення зрілості курей тривалість світлового дня (10-12) годин збільшують щотижня на 15-20 хвилин, аж поки воно досягне 15 годин. Збільшення тривалості світлового дня понад 16 годин не рекомендується. Кожну програму освітлення нескладно здійснити за допомогою реле (таймера).

Дуже просто організувати програму освітлення у курятниках без вікон. Тут збільшення «світлового дня» вранці або ввечері здійснюють, як зазвичай і відповідно до віку птахів. Трохи складніше це зробити в приміщенні з вікнами. Слід розраховувати кількість денного світла так, щоб кури змогли йти на нічний спокій із сутінками, аби заощадити на освітленні. А це означає, що враховується додаткове освітлення у ранкові години. Наприклад, за тривалості освітлення 14 годин і настанні вечірніх сутінок о 17-й год, увімкнути освітлення необхідно о 3-й годині ранку. Відтак варто мати на увазі, що за зменшуваного світлового дня враховується ранковий час, на який день стає коротшим увечері. Переходи мають бути поступовими, змінюватися на 15 хв. на тиждень. У темні й мрячні дні рекомендується залишати світло увімкненим цілий день.

Якщо кури вже почали нестися, у жодному разі не можна зменшувати освітлення у часі. Наслідком можуть стати линька й припинення яйцекладки.

Порушення ритму яйцекладки

Якщо за систематичного заповнення даних кладки яєць птахівник помітить, що кількість яєць раптом зменшилася, він може бути впевнений: щось не в порядку. Наприклад, кури недостатньо забезпечені водою або можлива причина — якась хвороба. Він тоді зможе швидко організувати допомогу. Тривала літня спека може бути причиною зниження яйцекладки. Допоможуть вітаміни, які зміцнюють опірність організму птиці. Особливо важливий вітамін С, що допомагає за стресів, а спеку можна вважати таким стресом.

Якщо у тварин є вигул, необхідно подбати про тінь. Коли ж кущі не дають тіні, можна виготовити прості накриття від сонця.

За утримання курей у приміщенні, слід забезпечити гарну вентиляцію, аби температура залишалася оптимальною. За всіх умов необхідно уникати протягу.

Небажане висиджування

Іноді виникає неприємність через небажане висиджування курей. Це явище з’являється, зазвичай, у тих порід, які не призначені для висиджування.
За необхідності виведення курчат, раннє висиджування бажане. Рекомендується починати висиджування у березні або квітні, аби використати найсприятливіший час для виходжування курчат. Якщо є можливість вибору, то краще вибрати для цього середньоважку птицю. Це вигідніше, ніж легкі породи, бо середньоважка птиця покриває більше яєць.

Важливо своєчасно розпізнати схильність курки до висиджування яєць. Звертає на себе увагу в цьому разі їхнє постійне прагнення сидіти й кудахкати. Їх не можна просто залишати на увесь день у гнізді, необхідно також чимало часу для відвикання, і вони «випадають», як несучки.

Існує простий засіб для відвикання. Квочку садовлять до «килимка’ відвикання. Він складається тільки із дроту й брусків, його підвішують так, щоб квочка бачила інших курей. Квочка не може знайти тут ні теплого місця, ні достатньо теплого повітря, яке надходить знизу. Ця охолоджувальна дія відбиває у неї бажання сидіти на яйцях.

Одночасно не слід годувати квочку тільки багатим на білки кормом (борошном для несучок), залишаючи багато води. Через кілька днів бажання висиджувати курчат зникає, і вона знову починає нестися.

Передчасна линька

Передчасна линька теж може стати причиною порушення циклу яйцекладки. Дуже неприємна шийна линька, яка негативно впливає на несучість. Вона виникає з різних причин, наприклад, неспокій у приміщенні, зміна корму, нестача води й світла. Линька кількох курей одночасно, тоді як їхні інші однолітки регулярно несуться, свідчить про передчасну втому птиці. Отож, усе поголів’я потребує уваги упродовж періоду кладки яєць і курей, які не несуться, слід вилучити, бо вони тільки пригнічують поголів’я і використовують корм, тоді як інші несуться тривалий час і зрідка призупиняють кладку.

Гарні й погані несучки

Аби відрізнити гарних несучок від поганих, існує кілька ознак. Якщо вони вам відомі і ви вже маєте певний досвід, то ці ознаки допоможуть підтримати несучість курей на високому рівні. За цими якостями відбираються також кури на забій.

Зовнішній вигляд однієї курки або всього поголів’я дає деякі відомості. Якщо хочуть відсортувати окремих поганих несучок, їх необхідно взяти в руки й перевірити за певними ознаками.

Живіт несучки розташований у нижній частині тулуба. Він має бути великим і м’яким, як губка.

Важливо, щоб простір між ногами курки був еластичним і м’яким. Ця відстань має бути такою (її можна виміряти пальцями), щоб там умістилося 2-3 пальці; все залежить від товщини пальців і величини курки. Ноги мають бути по можливості поставлені прямо й не «вказувати всередину», як кліщі, щоб яйце щодня виходило тут назовні.

Друге важливе зауваження: відстань між основою ноги й основою грудини вже від природи ширша не менше як на палець, тому за здатності живота розтягуватися від кладки вона становить 3-4 пальці.

Коли курка перестає нестися, змінюються і зовнішні ознаки. Живіт після кладки стає твердішим, поступово втягується. Існують також «обманщики», які мають належний вигляд, у них червоний гребінь і гортанні гребінці, жовті ноги й гладеньке оперення, але вони ніколи не будуть нестися. Живіт у них маленький і твердий. Але такі кури трапляються рідко.

Птахівник сам вирішує: тримати далі курей, які не несуться, чи забити їх. Зазвичай, курей, що раніше строку припинили нестися, вибраковують. Якщо ж усе поголів’я зменшило несучість і причина відома, і якщо це неприродна линька, необхідно вжити необхідних заходів, тобто дати вітаміни або лікувати їх медикаментами. Іноді краще позбутися усього поголів’я і завести молоде. Трапляється, що кури несуть яйця з подвійним жовтком. Частіше це буває у молодих несучок. Це відбувається, коли два жовтки одночасно або відразу один за одним виходять із яєчника й покриваються разом шаром білка в яйцепроводі, а потім і шкаралупою. За затримки появи на світ такого яйця може статися запалення яйцепроводу або його випадання. Це можна помітити по брудному оперенню біля анального отвору. Таку птицю варто забрати від інших курей і годувати кормом, який містить мало білків. Часто таке явище нормалізується саме собою.

Вилов курей

Ловити окрему курку або все поголів’я треба дуже спокійно, щоб птиця не злякалася й не розбіглася, розмахуючи крильми. Рухатися необхідно спокійно, аби уникнути стресового стану птиці. Одну курку зручно ловити гачком для лову, яким курку захоплюють за ногу й повільно тягнуть до себе. Для лову кількох курок використовують раму для лову, яка складається з багатьох рухомих, зв’язаних між собою рамок із дроту. За їхньою допомогою зганяють курей усіх разом і найкраще до якого-небудь кута курятника, а звідти їх можна брати окремо. Варто стежити, щоб птахи не задушили одне одного.

Несучки дуже чутливі й легко піддаються стресу, на який вони відповідають зниженням несучості.

Галина Коваленко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply