Власний досвід вирощування індиків

Після опублікування мого матеріалу про вирощування індичок на мою адресу надходять не тільки телефонні дзвінки, але й листи з проханням поділитися досвідом вирощування цих птахів.

Одна читачка з Миколаївської області розповіла про те, що у 2011 р. з 40 індичат у неї вижило тільки 10, а в 2012 р. — усього троє. На запитання, чому так сталося, ветлікар сказав, що ці птахи дуже складні у вирощуванні. За ними потрібний догляд, як за маленькими дітьми, тобто багато турбот, ліків. Я у даній публікації поділюся досвідом вирощування індичок у своєму господарстві й сподіваюся, що дам відповіді на всі дзвінки й листи, які надходять до мене.

Добових індичат від розвідника перевозимо в утепленій коробці із грілкою. Під час транспортування індичата зазнають стресу, стомлюються, заколисуються. Вдома обережно вибираємо їх по одному з коробки, тихо з ними розмовляємо, зважуємо й робимо на них мітки йодом: ставимо крапку на певному місці, тобто — одному на крильце, іншому — на спинку, третьому — на хвостик, і т.д. Записуємо кожного до зошита під своєю кличкою — «крильце», «хвостик», ну, й далі за списком. Вага одно-дводобових індичат 60-70 грамів. По одному підносимо їх до напувалки, занурюємо дзьоб, щоб індича попило, потім поміщаємо пташат до затіненої частини вольєра на електрогрілку, де вони заспокояться, зігріються й відпочинуть.

Основні вимоги під час вирощування індиченят: світловий і тепловий режими, сухість і чистота, якісний комбікорм, профілактика захворювань, своєчасне застосування лікарських ветпрепаратів для профілактики захворювань. Хворобу, звичайно ж, легше попередити, ніж лікувати.

Зважуємо індиченят перші 2 місяці через кожні 10 днів. Зважування допомагає стежити за станом кожного птаха. Якщо якийсь із них відстає від нормативних показників живої маси, з’ясовуємо причину та вживаємо заходів. Вага індиченяти залежить від комбікорму, фізичного стану та умов утримання.

Тепловий режим

На першому тижні життя індиченятам потрібно забезпечити температуру 36°. Тепло у наших умовах створюємо за допомогою електрогрілки, а надалі — теплої лежанки із шиферу, що обігрівається двома електролампами потужністю 25 ВТ. Частина вольєра, яка обігрівається, затінена, а над напувалками та годівницями змонтовані електролампи потужністю 60 або 40 вт.

За такого режиму в приміщенні немає парильні, індичата перебувають у задовільних умовах. Їдять вони в тій частині вольєра, де є обігрів та освітлення лампами, а після їжі сідають грітися на теплу лежанку. Тепло для індичат бажано підтримувати два місяці, тому що переохолодження призводить до сповільнення росту, збільшення ймовірності виникнення захворювань.

Особливо хочу звернути увагу читачів журналу на нічний тепловий режим для індичат віком до 30-40 днів. Якщо вдень їх утримують у теплі, то на ніч оселяють до коробки, в ній вони перебувають усю ніч без обігріву. Це ще одна причина переохолодження та схильності до захворювань. Вночі індичата мають перебувати за температури + 37°С. У нас вночі вони гріються на шиферній лежанці.

У своєму господарстві перші 5-10 днів ми тримаємо індичат в картонному вольєрі, де підлогу застелено пелюшками, а з 6-го дня підлога ґратчаста. З 11-го дня індичат поміщаємо в металеву клітку із ґратчастою підлогою, там же розташована шиферна лежанка. Якщо погода тепла, сонячна, клітки виносимо надвір і ставимо в захищеному від вітру місці, або обкутуємо три боки клітки плівкою. Тепла лежанка знаходитиметься у клітці. Індичата гріються на сонечку, але варто набігти хмаринці, відразу ж усі збираються на лежанці. У клітках індичат вирощуємо два місяці. Потім переносимо до вольєра на земляну підлогу. Підлогу у вольєрі прибираємо двічі на день. Індичата ростуть без проблем, не хворіють.

Світловий режим

Світло індичатам необхідне так само, як і тепло. Перші дні вирощування освітлення потрібне для того, щоб індичата, які ще погано орієнтуються на місці, змогли знайти годівниці та напувалки, почали їсти й пити воду. Два тижні освітлення має тривати цілодобово. В міру підростання індичат світловий режим зменшуємо до 14 годин. За цілодобового освітлення частина вольєра, яка обігрівається, повинна бути затінена, щоб індичата могли відпочивати.

Напування

Перші дні використовуємо вакуумну напувалку, але ставимо її у тарілку, аби індичата не замочили лапки. Поїлки із пластикових пляшок так само підвішені на стінках вольєра: індичата цікаві й згодом знайдуть їх, а вакуумну можна буде забрати. Першу-другу добу напуваємо кип’яченою водою з вітаміном С (аскорбінова кислота) і цукром: 1 л води й 1 ст. ложка цукру. У 3-4-5 добу напуваємо антибіотиками на вибір: байтрил, енроксил, трисульфон, флосан або інші. Доза препарату зазначена в інструкції. Після застосування антибіотиків індичат рекомендується напоїти полівітамінами. 6-10 діб напуваємо водорозчинними вітамінами на вибір: нутрил-селен, аміновіт, чик-тонік або інші. У дні напування антибіотиками або вітамінами воду індичатам не даємо. В міру росту індичат поїлки піднімаємо, щоб верхній край їх перебував на рівні плечей індичат. Вода в поїлках має бути безперебійно. Мити поїлки треба 2-3 рази на день.

Корми, годівля, годівниці

Годівниці для одно-тридобових індичат краще поставити в білі пластмасові одноразові тарілочки. По центру тарілочок встановити перевернені склянки, а довкола них насипати корм. Надалі, в міру росту індичат, для годівниці краще підійдуть дерев’яні корита або із пластикових пляшок. їх необхідно підвішувати по стінках вольєра на висоті рівня плечей індичат.

Перші 5 днів індичат привчаємо шукати корм, оскільки вони погано бачать. До тарілки насипаємо стартовий комбікорм, а зверху нього посипаємо пшоно. Воно яскраве й індичата його бачать. Стукаємо по корму дерев’яною паличкою. Індичата починають дзьобати комбікорм і пшоно, а ми тим часом ласкаво з ними розмовляємо. Поступово індичата запам’ятовують голос і надалі сприймають його як сигнал до їжі. Пшоно сприяє запуску травної системи й нормальному її функціонуванню. Підсипаємо його 5 днів, а надалі індичата добре їдять один комбікорм.

Який комбікорм кращий для індичат

Ринок пропонує великий вибір комбікормів. У своєму господарстві перший місяць ми годуємо індичат спеціальним стартовим для індичат «Мультигейн» або Таращанським. Ці комбікорми купуємо у ветаптеці. На 10 індичат на місяць вистачає 10 кг стартового комбікорму.

Другий і третій місяці годуємо виробничим комбікормом «Щедра нива», «Фідлайф» або Новопокровським. Ці фірми виготовляють комбікорми для бройлерів. Оскільки індичатам потрібно більше білка, до комбікорму бажано додавати 1 кг рибного борошна (на 10 кг комбікорму). Щоб здешевити комбікорм, рибне борошно можна замінити вареними яйцями (потерти їх на тертку й змішати з комбікормом безпосередньо перед згодовуванням). Можна додати свіжий некислий сир.

У тих, хто живе біля моря, є можливість додавати до корму свіжовиловлену рибу, але її потрібно відварювати. Комбікорм можна зволожити сироваткою або свіжопрокислим молоком. Зволожений корм не повинен бути липкий. Готувати його потрібно на одне годування перед роздаванням, щоб він не прокис. 70-денних індичат поступово переводимо на комбікорм домашнього приготування. Рецепт його простий і доступний у кожному господарстві:

1-30 днів: пшениця 1,5 кг; кукурудза 2,1 кг; горох 0,6 кг; макуха соняшникова 3 кг; сухе молоко 0,5 кг; дріжджі кормові 1 кг; рибне борошно 1 кг; одновідсотковий вітамінний премікс 100 г; крейда 200 г.

31-90 днів: пшениця 1,6 кг; кукурудза 2,2 кг; горох 1 кг; макуха соняшникова 2,8 кг; дріжджі кормові 1 кг; рибне борошно 1 кг; одновідсотковий вітамінний премікс 100 г; крейда 300 г.

91-120 днів: пшениця 1,5 кг; кукурудза 4 кг; горох 0,6 кг; макуха соняшникова 2 кг; дріжджі кормові 0,6 кг; рибне борошно 1 кг; м’ясокісткове борошно 0,4 кг; одновідсотковий вітамінний премікс 100 г; крейда — 200 г.

120-180 днів: пшениця 2 кг; кукурудза 3 кг; горох 2 кг; макуха соняшникова 2 кг; дріжджі кормові 0,6 кг; одновідсотковий вітамінний премікс 100 г; крейда 300 г.

Усе зерно має бути розмеленим. Щоб здешевити корм, замість сухих кормових дріжджів у ранкове годування даємо дріжджований корм, приготований звечора. Порцію комбікорму на одне годування зволожуємо дріжджованою закваскою і залишаємо на ніч.

Зелень, овочі й фрукти в раціоні індиків

Зелень у раціоні індичат має бути щодня. Зелені трави, багаті на вітаміни та білки, поліпшують обмін речовин і збільшують апетит. Починаючи з другої доби, зелень даємо в окремій годівниці. Спочатку зелену цибулю й кропиву, а потім конюшину, люцерну, спориш, амарант, зелень вівса, кульбабу. Ці трави багаті на білок, але не забуваймо: на самих лише травах індичата вагу не наберуть. Головне у відгодівлі — збалансований за білками та вітамінами зерновий корм.

Після 60 днів до корму додаємо варену картоплю, перетерту з комбікормом. Норма картоплі на одне індича на добу — не більше 50 г і не в одне годування, а протягом дня. Із збільшенням віку кількість картоплі можна поступово збільшувати. Після 90 днів до корму потроху додаємо кормові буряки, яблука, груші, виноград, сливи, капусту, дині й кавуни. Індики — птахи всеїдні, але у всьому має бути міра.

В окрему годівницю обов’язково потрібно класти гранітну крихту, подрібнені черепашки, а також подрібнену червону цеглу. Ні в якому разі не давайте птахам бите скло! Крім травм внутрішніх органів, «користі” від нього немає.

До окремої коробки насипте попіл наполовину з піском і небагато тютюнового пилу, щоб індичата могли «митися» й звільнятися від пухоїдів.

Д.В. Замотайло, птахівник-практик

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply