Виведення молодняку птиці

Для насиджування або інкубації придатні лише свіжі запліднені яйця. Для інкубації збирати яйця від качок починають о 4-5-й годині ранку, курей, індичок, цесарок і гусок — о 7-9-й і продовжують через кожні 2-3 години протягом дня. Інкубаційні курячі та індичі яйця зберігають не більше шести днів у вертикальному положенні тупим кінцем догори, качині — не більше восьми днів у горизонтальному положенні, гусячі — не більше десяти днів. За тривалого зберігання яєць вихід молодняку зменшується на 2-3% за кожний наступний день зберігання. Щоб запобігти зниженню виходу молодняку, тривале зберігання інкубаційних яєць (20-25 днів) забезпечується використанням азоту і періодичним їх підігріванням за спеціальною технологією. Зберігають яйця у сухому, прохолодному місці за температури 4-7°С і вологості 75-80%.

Відбір інкубаційних яєць

Відбирають яйця для інкубаційної мети за масою, формою та іншими ознаками. Від їхньої маси залежить жива маса виведеного молодняку, який у наступний період краще росте і розвивається, якщо виведено його із яєць більшої маси. Залежно від виду птиці середня маса яйця має бути: курячого 55-65 г, качиного 80-90 г, гусячого 150-180 г, індичого — 75-95 г. Яйця повинні бути лише правильної форми, з міцною та чистою шкаралупою, без насічок, вапняних відкладень на її поверхні. У довгих, круглих, сплющених зародок займає неправильне положення, внаслідок чого здебільшого він гине або вилуплення молодняку затягується. Яйця такої форми непридатні для інкубації. Ні в якому разі не можна мити яйця для інкубації. Пори в шкаралупі закупорюються, що призводить до загибелі (асфіксії) зародку. Щоб цього не сталося, необхідно ретельно стежити за підстилкою у гнізді й у міру її забруднення періодично змінювати.

Для оцінки придатності яєць до інкубації їх переглядають на овоскопі. Прилад овоскоп можна купити або зробити самому. Це може бути картонний або фанерний ящик з овальним отвором, куди вставляють електричну лампу. Через отвір переглядають яйця.
Простіший овоскоп можна зробити з картону у вигляді трубки, внутрішню поверхню якої фарбують у чорний колір. До широкого отвору прикладають яйце, а через вузький, з іншого боку, переглядають його, спрямувавши трубку з яйцем на джерело освітлення.
Якщо яйце прикласти до отвору, його вміст добре просвічується. Свіжі яйця мають невелику повітряну камеру — до 1-1,5 см у діаметрі, щільний білок, під час повертання жовток малопомітний, повільно переміщується і не наближається до шкаралупи, тому що градинки, які його утримують, малорозтяжні.

Коли камера велика або її поставлено збоку, жовток змішався з білком, помітні темні плями, кров’яні або м’ясні вкраплення, такі яйця для інкубації непридатні.

Виведення молодняку під квочкою

Інстинкт насиджування у птиці проявляється навесні. Якщо птицю, що затримується тривалий час у гнізді, висадити, вона не тікає, настовбурчує крила, курка й індичка видають гортанні звуки (квокчуть), гуска й качка — шиплять. Це й будуть квочки. Під час їхнього огляду видно, що живіт у птиці оголений, а дно гнізда, в якому сиділа квочка, заслано пір’ям і пухом. Вона намагається знову повернутися до гнізда.

Найкращими квочками є індички, також добре розвинений інстинкт насиджування у курей яйцевого та м’ясо-яйцевого напряму продуктивності. Квочок необхідно відбирати з-поміж спокійної птиці. Ті, що за наближення людини до гнізда тікають з нього, дуже голосно квокчуть і навіть б’ються, непридатні як для насиджування яєць, так і для догляду за молодняком.

Якщо у стаді немає квочок, змушують самку насиджувати. Для цього використовують тих, що вже насиджували й водили молодняк минулого року, тобто старих самок. До гнізда кладуть кілька яєць (можна їх імітувати) і садять на них курку, що не несеться, гніздо накривають ящиком з нещільних дощок. Два рази на день самку випускають для годування. Через 2-4 дні вона починає квоктати. Якщо квочка спокійна використовують для насиджування яєць. Під квочку, залежно від виду, підкладають стільки яєць, скільки вона здатна охопити своїм тілом. Це залежить від її величини та величини яєць.
Курей-квочок використовують для насиджування яєць будь-якого виду птиці, індичок — для індичих, курячих і качиних, гусок і качок – для яєць свого виду. Зазвичай, під квочкою повинні насиджуватися яйця тільки одного виду птиці, тому що строки виведення молодняку для різних видів птиці неоднакові.

Потрібна кількість яєць для насиджування під квочкою

Вид квочки
Яйця
курячі качині гусячі індичі
У теплу пору року
Курка 13-17 9-11 4-7 9-11
Качка 13-17
Гуска 11-13
Індичка 21-23 17-19 17-19
У холодну пору року
Курка 11-13 7-9 4-5 7-9
Качка 11-13
Індичка 18-20 15-17 15-17

Найсприятливіший для підсаджування квочок період — з березня по травень. Гніздо обладнують, використовуючи простий дощатий ящик або корзину, які ставлять на підлогу чи на низеньку підставку. В гніздо бажано насипати дерну шаром 5-8 см, на нього покласти суху, щільно прим’яту підстилку й старанно засипати всі кути, щоб до них не викочувалися яйця. У середині гнізда з соломи роблять чашоподібне гніздечко величиною трохи більше за квочку. В нього кладуть м’яку солому або сіно.
Для гуски доцільно використовувати те гніздо, в яке вона несла яйця. Перед насиджуванням гуска сама його застилає пухом і пір’ям, висмикуючи з нижньої частини свого тулуба. Під час перекладання яєць в інше місце вона може припинити насиджування.

Гніздо обладнують у тихому затемненому місці, з помірно вологим чистим повітрям за температури не нижче 12°С. Не треба влаштовувати для квочок кілька гнізд поряд, це буде їх непокоїти. Крім того, після годівлі вони можуть переплутати гнізда.

Садити квочок на яйця краще ввечері, це дає їм змогу швидко опанувати гніздо. Добра квочка відразу після посадки обережно дзьобом підкочує яйця під себе, намагаючись повністю покрити їх своїм тілом, крилами і хвостом. Яйця, не покриті нею, краще видалити із гнізда. Для рівномірного нагрівання квочка періодично перекочує яйця з країв до центру, оскільки найбільше нагріваються ті з них, що притиснуті тілом. Під такою квочкою зародки розвиваються нормально.

Квочка потребує догляду. Біля гнізд необхідно мати годівницю з кормом і напувалку з свіжою водою. Для годівлі використовують лише сухі кормосуміші з відходів зерна, а краще ціле зерно, бо згодовування вологих мішанок може спричинити порушення травлення або пронос. Протягом перших двох днів квочку не слід турбувати навіть тоді, коли вона не залишає гнізда, щоб поїсти. Більшість курей-квочок виходять з нього тільки після 6-7 діб. Отже, таку квочку на третій день насиджування обережно беруть у руки й підносять до годівниці. Роблять це двічі на день і кожного разу не більше як на 10 хв. У наступний період квочка самостійно буде виходити з гнізда. Курка це робить близько десяти разів і більше на добу, залишаючи гніздо на 15-20 хв. У тому разі, коли вона не повертається (25-30 хв.), її обережно беруть і саджають у гніздо. Під час годівлі квочки оглядають гніздо, видаляють з нього розчавлені яйця або з пошкодженою шкаралупою, замінюють забруднену підстилку свіжою.

Читайте також: Як вибрати інкубатор: практичні поради

За період насиджування яйця переглядають на овоскопі двічі. Курячі вперше переглядають на 5—6-й день з початку насиджування, а інших видів птиці — на 7-8-й. Відтак чітко помітно систему кровообігу і зародок. У яйцях з мертвим ембріоном видно кров’яне кільце чи інші кров’яні вкраплення у вигляді рисок, цяток або звивин.

Незапліднені яйця зовсім світлі. Яйця з мертвим зародком і незапліднені видаляють з гнізда. Вдруге переглядають яйця у такі строки: курячі на 19-й день, качині та індичі на 26-й, а гусячі на 27-28-й день, тобто за 1-2 доби перед виведенням. Якщо видно темну суцільну масу, а вміст яйця переливається, це означає, що зародок мертвий. У яйці з живим ембріоном добре помітна звивиста межа й навіть, як рухається дзьобик.

Більшість молодняку вилуплюється самостійно, але бувають випадки, коли чути писк у яйці з надзьобуванням, а пташеня не може з нього вийти. В цьому разі обережно маленькими шматочками відламують шкаралупу в місці надзьобування, що допомагає йому вийти з яйця.

Молодняк забирають з-під квочки поступово, як тільки він обсохне. Залишати пташенят під нею до кінця виведення не треба, адже квочка їх може придушити серед яєць, із яких ще не вивівся молодняк. Пташенят переносять у ящик або кошик. На дно стелять м’яку тканину і накривають тканиною. Ящик з молодняком ставлять у тепле місце, де температура повітря становить 25-28°С. Після того, як виведення буде закінчене, пташенят підпускають до квочки. Перед цим вибирають для неї окреме тепле місце. Якщо одночасно виводився молодняк з-під двох квочок, його підпускають до однієї, кращої з них.

Виведення молодняку у домашньому інкубаторі

Виведення молодняку у домашньому інкубаторі дуже зручне, тому що в ньому є всі необхідні умови для нормального розвитку зародка в заплідненому яйці і виведення пташенят. Домашні інкубатори бувають різної конструкції, але вони мають для усіх такі загальні складові частини: камеру для розташування яєць: джерело тепла, терморегулятор, прилад для вентиляції і зволоження повітря, механізм обертання лотків з яйцями.

Строки виведення молодняку птиці

Вид птиці Початок надзьобування Початок виведення Масове виведення Кінець виведення
Кури:
Яєчні 19-та доба 8 год 19-та доба 8 год 20-та доба 6 год 21 -ша доба
М’ясні 19-та доба 12 год 20-та доба 6 год 20-та доба 12 год 21-ша доба 6 год
Індики типів:
Легкого 25-та доба 8 год 26-та доба 12 год 27-ма доба 28-ма доба
Важкого 26-та доба 27-ма доба 27-ма доба 12 год 28-ма доба 12 год
Качки типів:
Легкого 25-та доба 25-та доба 2 год 26-та доба 27-ма доба
Важкого 26-та доба 26-та доба 12 год 27-ма доба 28-ма доба
Гуси типів:
Легкого 27-ма доба 27-ма доба 12 год 28-ма доба 29-та доба
Важкого 28-ма доба 28-ма доба 12 год 29-та доба 30-та доба
Цесарки:
Цесарки 25-та доба 25-та доба 12 год 26-та доба 12 год 28-ма доба

Режим інкубації

Вид птиці Дні інкубації Температура термометра, °С
сухого вологого
Кури 1-11 37,7-37,8 30,5-31,0
12-18 37,1-37,2 29,0
Вивід 36,9-37,1 31,5-32,0
Індички 1-13 37,8 30,0
14-25 37,1-37,2 29,0
Вивід 37,0 32,0-33,0
Качки і гуси 1-15 37,5 28,0-29,0
16-27 37,2-37,3 28,0-29,0
Вивід 36,9 32,0-33,0

Під час інкубації яєць доцільно застосовувати режим змінних температур. З перших днів інкубації курячі та індичі яйця можна охолоджувати два рази на добу протягом 15-20 хв. до 33,0-34,0°С, гусячі й качині — до нижчої температури. Відновлюють температуру за 30-40 хв.

Під час інкубації яйця також, як описано вище, переглядають на овоскопі та видаляють з інкубатора незапліднені чи з мертвим зародком.

Д. Білай, м. Полтава

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply