Помідори — вирощуємо якісну розсаду

Березень — найоптимальніший час для посіву насіння томатів. Але з чого почати?

Необхідно враховувати, що високорослі сорти томатів, які потребують укриття, сіють в першій декаді березня, низькорослі ж, призначені для відкритого грунту — ближче до кінця місяця.

Передпосівна обробка насіння

Якщо насіння старі, сухі або куплені у незнайомого виробника, бажано їх проростити. Таким способом можна не тільки упевнитися в тому, що насіння не зіпсовані, але і прискорити їх зростання, а також значно поліпшити кінцевий результат. Що для цього потрібно?

В першу чергу, за допомогою 3-5%-ого соляного розчину проводять калібрування. Насіння, які спливли після 2-3 хвилин на поверхню, вибраковують, а решту промивають у проточній воді, і використовують для висіву. Але спочатку слід їх продезінфікувати. Деякі використовують 15-хвилинне прогрівання у воді при температурі близько 50 ° С, після чого насіння 2-3 хвилини охолоджують у холодній воді. Ще одним дієвим засобом є 5%-ий розчин марганцівки.

Далі насіння замочують в розчині будь-якого біостимулятора. Завдяки цьому можна не тільки прискорити сходи, а й отримати більш якісну розсаду. Для розчину підійдуть наступні компоненти (з розрахунку на 1 л води):

0,5 ч. л. деревної золи;
1/4 таблетки мікроелементів;
1 ч. л. коров’яку.

Крім цього, чудовим засобом є і концентрований сік алое. Рослина має бути не молодше трьох років. Листя повинні тиждень полежати в холодильнику, перш ніж видавлювати з них сік.

Підготовка ґрунту

Отримання більш-менш пристойного врожаю просто неможливо без попередньої підготовки грунту, а також відповідних ємностей для посіву. Багато хто користується виключно грунтовим субстратом власного приготування. Використовують при цьому різні суміші з садової землі, піску, перегною, а також інших компонентів. Але завжди можна значно спростити цю процедуру, користуючись покупним продуктом. Правда, і результат тоді багато в чому залежить від совісті виробника.

При виборі ємності в першу чергу потрібно враховувати необхідність пікіровки розсади, тобто пересаджування паростків у великий за розмірами посуд. Правда, зараз все більше городників щоб уникнути травмування кореневої системи молодих томатів відмовляються від цієї процедури і проводять посів відразу в окремі ємності.

Коли контейнери вже наповнені субстратом, пора висівати насіння. Робити це потрібно акуратно, вкладаючи по 1-2 штучки в кожну ямку і присипаючи шаром грунту. Причому попередньо потрібно полити землю і зробити в ній поглиблення в 1,5-2 см. Після закінчення даної процедури, ємності необхідно промаркувати.

Поради по догляду за розсадою

Вирощування розсади помідорів вимагає певної температури в приміщенні. Так, оптимальною для проростання насіння помідорів вважається 25 ° С. Якщо ж температура опускається нижче 18 ° С, даний процес значно сповільнюється.

Якісний догляд за розсадою залежить і від належної системи поливу, а також періодичній підгодівлі, які використовують при необхідності.

Молоді сходи може погубити як пересихання верхнього шару землі, так і надмірна вологість. Адже, якщо земля під розсадою постійно сира, це загрожує різними захворюваннями томатів.

Щоб розсада томатів не витягувалась, з першого дня сходам треба забезпечити гарне освітлення, а також, по можливості, загартовування на свіжому повітрі.

Якщо молоді паростки зблідли і витягнулися — це свідчить про нестачу азоту. Заповнити його недолік можна, підгодувавши рослини розчином сечовини (1 ст. л. сечовини на 10 л води).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply