Індичата — клопіт окупиться

Серед птахівників побутує думка, що доглядати за індичатами — справа дуже клопітка. Дійсно, доросла індичка — птах досить міцний і невибагливий, але от малюки безпорадні і перший час потребують особливо ретельного догляду. За кілька років вирощування цієї птиці я придбала деякий досвід, яким хочу поділитися з читачами.

Потрібно пам’ятати, що індички самі по собі чудові квочки і вихователі. На перших порах головне — їм не заважати. Потрібно тільки забезпечити постійну наявність свіжого корму, чистої води, золи або піску. Вони самі будуть вставати на годівлю і гігієнічні процедури. Ні в якому разі не можна змінювати місце насиджування, інакше птах буде залишати кладку і повертатися до колишнього гнізда.

На самому початку заняття птахівництвом я ретельно стежила за появою перших індичат і відбирала їх від матері. Тепер же, знаючи приблизний час виведення, я спеціально не чіпаю індичку, а приходжу трохи пізніше. Тоді, піднімаючи її, я виявляю жовту і вже пухнасту кулю. Але тут важливо не спізнитися, адже затримка з годуванням індичат на 20 годин може погано відбитися на їх здоров’ї.

Читайте також: Годування індичат з першого дня

В якості першого корму даю пташенятам зварені круто яйця з розрахунку 4-5 г на кожного. Потім додаю свіжий сир, пшоно, суміш з трьох-чотирьох круп (кукурудзяної, манної, пшеничної, крупно розмеленого геркулесу).

У перші 10 днів годувати індичат потрібно через кожні дві години, потім до місячного віку п’ять разів на день. Потім число годувань можна скоротити до трьох разів на добу.

Потрібно врахувати, що ці маленькі «страусята» (перший час вони схожі) мають слабкий зір. Годівниці їм потрібно ставити в добре освітлене місце і додавати в корм яскраво забарвлені компоненти: кукурудзяну крупу, варений жовток, терту моркву, різаний зелений лук. Подрібнену соковиту зелень можна вводити в раціон вже з третього дня, індичата її із задоволенням поїдають.

Коли малюки підростають, їм обов’язково потрібен вільний вигул на траві. Тоді крім зеленого корму вони отримують ще й білковий, у вигляді комах. До того ж на волі вони знаходяться в активному русі, а це тільки на користь. При закритому утриманні хороших результатів домогтися важко.

Думаю, що мій досвід знадобиться початківцям птахівникам, які планують розводити індичат.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply