Годування та догляд за індичатами

Серед всієї домашньої птиці найскладніше виходити і виростити молодняк індиків. Уважно дотримуючись рекомендацій, проявивши терпіння і турботу, ви зможете впоратися з цим завданням.

Правильно організоване місце утримання, збалансований корм, дотримання температурного режиму і чистоти в загонах — ось запорука успішного вирощування всіх пташенят. Що ж стосується індичат, то тут є деякі особливості, про які слід згадати, але про все по порядку.

Індичат, які щойно вилупилися рекомендується залишати в гнізді до тих пір, поки вони достатньо не обсохнуть, та й інші яйця, завдяки присутності пташенят, не будуть остигати. А тим часом готуємо місце і корм.

Обов’язкове дотримання необхідного температурного режиму для маленьких індичат вкрай важливо, особливо в перші п’ять днів життя. Для організації такого теплого містечка найкраще підійде велика коробка або ящик, з м’якою підстилкою. Найчастіше це звичайна пакувальна тара з щільного картону або фанери. Але зараз фермери успішно застосовують сучасний полікарбонат для обладнання прозорих, теплих ящиків. Інший, ще більш довговічний варіант — невеликі шафки з гратчастими передніми дверцятами і підлогою з дрібної металевої сітки з нижнім висувним піддоном.

Зігрівати пташенят допоможуть підвішені червоні лампи, наближаючи або видаляючи які можна регулювати температуру. У перший тиждень вона повинна зберігатися на рівні 35-37 градусів, у другу — 30-32, і поступово знижуючись, до півторамісячного віку індичат температура в загоні залишається близько 18-20 градусів.

Світловий режим також має велике значення, особливо в перші п’ять-сім днів. Все тому, що зір маленьких індичат ще недосконалий і в сутінках їм важко знаходити корм. Тому годування індичат в домашніх умовах проходить при яскравому освітленні, інтенсивність якого знижується в міру дорослішання пташенят.

Статті про розведення індиків:
Особливості розведення індиків в домашньому господарстві
Індик — птах з майбутнього
Чи можна розводити індиків в клітках
Розведення та догляд за індиками на власному подвір’ї

У якості ж підстилки досвідчені фермери рекомендують використовувати звичайну тканину в декілька слоїв (в хід підуть старі рушники, шматки непридатних простирадл і інший наявний у господарстві матеріал). Малюки в такий підстилці не будуть плутатися, на відміну від сіна, і вона не буде застрягати в їх ніжному пуху, як тирса. Єдиний недолік тканини — швидке намокання і необхідність її змінювати два-три рази на добу. Але пізніше, коли индюшата трохи зміцніють, в якості підстилки можна буде використовувати і м’яку суху траву, і деревну тирса.

Пам’ятаючи про поганий зір маленьких індичат, годівниці та поїлки розміщують в самому світлому місці ящика. У малюків що вилупилися ще м’які, ранимі дзьоби, тому звичайні годівниці з твердим дном для них не підходять. Найзручніше розкладати їжу на шматочках тканини, яка до того ж буде вбирати зайву вологість корму, шкідливу для кишечника пташенят.

Розмістивши індичат на новому місці, необхідно подумати про те, чим годувати добових індичат. Звичайно, вилупилися вони не одночасно і не всі відразу, але приблизно до кінця другого дня у більшості індичат зоб вже очищається, і вони готові до прийому їжі. Перше, що їм пропонують покуштувати — це рубане варене яйце з додаванням подрібнених злаків, починаючи з співвідношення 1: 4, доводячи до половини. Тверді шматочки їжі потрібні для того, щоб стимулювати слабкий травний тракт маленьких індичат.

У наступну добу в одне з годувань можна додати терту моркву (вітаміни і клітковина), а в інше — різаний зелений лук і молоду кропиву (профілактика кишкових захворювань). Через особливості будови організму малюків, важливо строго стежити за свіжістю корму. Справа в тому, що довжина їх кишечника у пропорційному співвідношенні з розмірами тіла більше, ніж у дорослих особин, значить, і їжа в ньому знаходиться довше. І варто в організм індичаті потрапити несвіжим продуктам, тут же виникає небезпека кишкових розладів, які нерідко призводять до летальних наслідків. Особливо уважно стежте за молочними продуктами, які додаються в мішанки птахів — нежирний сир, кисле молоко, молочний обрат, саме вони часто порушують тендітну мікрофлору шлунково-кишкового тракту індичат. Що стосується корму насиченого клітковиною, то і тут необхідно проявляти обережність, тому що велика кількість грубих волокон призводить до закупорки кишечника, тому подрібнені трави вводять до складу вологих мішанок поступово, в малих кількостях.

Для розвитку і зростання індичат необхідний збалансований раціон, що включає в себе білки (протеїни), вуглеводи, мікроелементи, жири, клітковину та вітаміни. Продумуючи, чим годувати маленьких індичат до 10-денного віку, необхідно дотримуватися наступних норм складу вологих мішанок:

варені яйця — 10%;
свіжий нежирний сир — 10%;
дроблена кукурудза, пшеничні висівки, борошняна суміш — 65%;
висівки — 12%;
мінеральні добавки (крейда, черепашки, кісткове борошно, деревне вугілля та ін.) — 2%.

Кисле можна додавати в мішанки або наливати окремо в поїлки, щоб індичата могли підкріпитися в будь-який час. Після годування залишки бажано прибирати, тому що при високій температурі повітря, швидко розмножуються хвороботворні бактерії і продукт прокисає.

Для індичат старше 10-ти днів при приготуванні вологих мішанок додають свіжу рубану зелень. Якщо організм малюків добре прийняв траву, то її зміст в комбікормі можна доводити до половини обсягу.

Воду дають чисту, відстояну кімнатної температури. А при виборі поїлок головне, що потрібно пам’ятати це — не допустити можливості намокання пташенят. На перших етапах годування та догляду за індичатами особливо клопітне заняття, так як слабенькі пташенята дуже чутливі до будь-яких змін і недугів. Крім небезпеки кишкових захворювань, індичата бояться можливого переохолодження та застуди. І якщо у намоклих гусенят, каченят і навіть курчат є шанси на виживання, то у індичат вони практично мінімальні. Тому легше попередити простудні захворювання, використовуючи автоматичні поїлки і своєчасно замінюючи вологу підстилку.

Перш, ніж годувати індичат зерном, потрібно знати яке з них включають в корм в першу чергу, і яке пізніше. Отже,

крупа кукурудзяна — можна давати, починаючи з перших днів життя до 3-х місячного віку від 3-х до 10г;
пшенична крупа — з 5-го дня по 15г, поступово збільшуючи до 3-го місяця до 35г;
ячмінна — з першого дня від 12г, збільшуючи норму до 35г до 120 дня життя індичат;
пшоно — дають тільки в перші три тижні по 10г;
овес — тільки з третього місяця від 10 до 30 г;
пшениця — з другого місяця, починаючи від 10г, збільшуючи дозу до 20г до трьох місяців життя;
подрібнена кукурудза — в якості переходу від круп дрібного помелу до цільних зерен, приблизно з 60-денного віку індичат до 80-денного;
висівки — включають до складу мішанок з другого місяця по 20 г.

Організувавши правильне і збалансоване харчування і знаючи, коли і як годувати індичат, не забувайте забезпечувати їх необхідними мінеральними речовинами. Серед таких добавок частіше використовують: крейду, шматочки річкових черепашок, крупний пісок, деревне вугілля, кісткове борошно або золу, а також невелику кількість кухонної солі. І якщо маленьким пташенятам їх додають в мішанки, то вже з 2-х-тижневого віку зручніше виділити окремий посуд. Індичата самі знають, скільки і чого їм треба з’їсти з якої годівниці, а вашим завданням буде тільки стежити за тим, щоб її вміст не намокав і своєчасно поповнювався.

Бабушкин сад has written 1694 articles

2 thoughts on “Годування та догляд за індичатами

  1. Галина Петрівна Сивкіна says:

    Я б порадила вирощувати індиків разом з курчатами. Курчата більш жваві і швидше знаходять корм та воду, а вже індичата дивлячись на них й самі починають їсти. А ще варто відзначити жагу індичат до зеленої цибулі — вони за нею ладні розірвати один одного.

  2. Про часник зелений також не забувайте, а ще в перший день запихую до рота кожного індича чорний перець одну горошину, він пече і покращує апетит у індичат. Та й мити ноги індичат в самогонці також має сенс, хочаб раз таку процедуру, вважаю, варто зробити. У такий спосіб ви продезинфікуєте лапки індичатам.

Leave a Reply