Перепели — це вигідно

Ще наприкінці минулого століття стала поширюватися мода на кухонних курочок — японських перепелів. Стоїть на кухні біля батареї металева клітка, а в ній десять птах. Житлоплощу на кожну — з фотокартку 10×15 см. І сам теремок невисокий, сантиметрів 25 від підлоги до даху. П’ють перепілки чисту воду, клюють сухі корми, і ніяких неприємних запахів. Несуться кожен день. Вже в два місяці від народження курочка стає несучкою і справно несе свою службу з виробництва яєць протягом 4-5 років.

За розмірами перепелине яйце не зрівняється з курячим, але воно має більшу калорійність і містить багато корисних речовин. Допомагає від діатезу, виліковує від хвороб шлунково-кишкового тракту. Великі партії яєць стали доставлятися на атомні станції, так як вони виводять радіонукліди. Японці довели навіть, що хворого, який страждає на рак, можна вилікувати, прописавши йому регулярний прийом перепелиних яєць.

Перепелине господарство рентабельно. Витрати на годування птахів не дуже великі. Перепілці вистачає в день 30 грамів комбікорму. Для порівняння: куряча добова норма становить 130 грамів. У невеликій за розміром клітці поміщається до 10 перепілок. Щорічно кожна несучка приносить 220-240 яєць. На відміну від своїх побратимів перепела практично не хворіють.

Ферма Андрія Дьяченко в селі Лаголово — це поки стара, побудована ще в 50-х роках, одноповерхова будівля, та сім працівників на додачу. У місцевої птахофабрики скуповується металобрухт, і йому знаходять безпосереднє застосування: переробляють, перефарбовують і пускають в справу. Клітки і необхідний інвентар не закуповуються, а виготовляються на місці. Аналогів перепелиного устаткування, яке застосовується тут, немає. Використавши досвід перепелиних підприємств Узбекистану та наукову літературу, Дьяченко сконструював принципово нові моделі. Падіж птиці на фермі складає всього 7 відсотків, але він обумовлений лише браком коштів на створення більш сприятливих умов.

Перепелине виробництво стало користуватися величезною популярністю у місцевих садівників, і не тільки у них. Все частіше і частіше приїжджають на ферму з усіх кінців області, щоб придбати перепілок та яйця.

Вирощування і догляд за перепілками — справа нова, незвична для нас, і тому вимагає великої уваги. Але її, без сумніву, чекає хороше майбутнє.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply