Що з моїми індиками?

Добрий день, шановна редакція видання «Бабусин сад» Звертаюся до Вас з таким питанням.

Живу я у робочому селищі Кленове на Луганщині. Раніше працювала на шахті. А як вийшла на пенсію, стала розводити та вирощувати індиків.
Всяк бувало: і добре вилуплювалися й росли, і навпаки. Було, що й багато гинуло малят. Та не міняла індиків — усе свої та свої, а з часом і перевелися, — стала зменшуватися їхня маса. Тоді придбала на Чернухінській птахофабриці 20 добових індиченят. Породи не знаю. Сказали, що це якийсь крос. Так от до 6 тижнів усе йшло добре, а потім здохло шестеро у віці до двох місяців. В одного у калі я побачила щось мені не відоме — розміром з мізинчик, жовтого кольору, як зварений жовток, у плівочці, видовжене, не кругле. В останнього теж вийшло таке «диво» завдовжки 10—12 см і в діаметрі 2 см. У ветлікарні мені сказали, що це наслідок порушення інкубації, це мовляв, жовток не розсмоктався.

Індичата у цей час і погано їли, ходили з опущеними крилами і все надувалися та присідали. Ті індичата, в яких вийшли ці «кишечки», залишилися живими, а останнє, яке загинуло, ми з чоловіком розрізали і побачили цю «кишечку» у проході — вона не могла вийти — була велика й жовта.

На другий рік знову там же (Чернухінська птахофабрика) купила З0 добових індичат. Вижило 19 шт. У віці від 6 до 8 тижнів знову понадувалися («кишечок» не бачила) і пропали. Залишила 3 індички з інкубаторських, а індик свійський. Лишила собі 12 індичат. (Здоров’я не дозволяє багато тримати).

Так от, корм готувала сама. Давала багато зеленої цибулі, а терту моркву терла досхочу. Їли добре. І знов з 6 до 8 тижнів здохло п’ятеро. Що за лихо? У ветаптеці порадили з чотиритижневого віку давати їм пити «Метронідадол». Раніше до інкубаторських ніяких ліків не давала, тільки риб’ячий жир та комбікорм, — який купувала на Медвежанській птахофабриці (там вирощують курей-несучок). І от тепер не знаю, де купувати індичат (чи краще своїх виводити?).

Від редакції. Шановна Юліє Михайлівно! З Вашим листом ми ознайомимо ветеринарних спеціалістів і вони на сторінках нашого сайту дадуть Вам вичерпну відповідь, що відбувається з вашими індиками. Водночас ми звертаємось і до господарів, котрі тримають цих домашніх птахів, поділитися своїм досвідом розведення, годування та лікування індиків. Можливо, щось подібне траплялося з індиками і в інших господарів. Обмін досвідом на сторінках сайту «Бабусин сад» буде корисною школою особливо для тих, хто збирається розводити цих не простих для домашніх умов птахів.

Читайте також: Розведення та утримання індиків

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply