Щоб кури неслися взимку


Гадаю, що не кожен господар чи господиня знають, чому кури (та й інша птиця) несуться сезонно. Не знав того і я, аж поки не натрапив на корисну розмову. Відтоді й мої кури, як і інших кмітливих господарів, неслися мало не увесь рік.

Коли нашу сім’ю переселили з хутора до райцентру, виявилося, що в городі ніде розмістити курей. Довелося нашвидкуруч споруджувати курник.

Отож, назбирав каміння, якого до речі, в Придністров’ї досить багато. Вимурував дві стінки (третьою слугувала стіна комори) вмонтував двері та віконце, а зверху курник покрив руберойдом. На 30—40 см нижче стелі закріпив кілька поперечин, як сідала.

Жили кури в тому курнику не один рік. І хоч в людей кури несуться мало не увесь рік — наші неслися сезонно: рано навесні та наприкінці літа. І тільки десь-якась курка ще «приносила» кілька яєць восени. Взимку яєць не мали.


Та одного разу на розмову нагодився сусід Олексій Колесник. Мати ніби поскаржилося йому на курей, мовляв, і годую добре, і доглядаю, а всю не несуться.
Сусід підійшов до курника, оглянув його, а тоді покликав мене та й каже:

— У такому курнику в холодну пору кури нестися не будуть. Він холодний. Запасу тепла немає, а відтак і результати невтішні дарма годуєте курей. Отож, утепли стіни. Підійми стелю або опусти сідала, щоб угорі був запас теплого повітря. Курка, каже, мала, але вона дихає, виділяє тепло. І тим обігріває себе, коли холодно. Температура в курнику має бути не нижчою 12-15°С. Чим вища — тим краще. Але все в міру. Тоді й твої кури будуть нестися взимку.

Зважив я на ті поради і хоч на дворі стояла холодна осінь — все-таки переобладнав курник. Тепер він уже був справді теплим. Настелив навіть дощану підлогу, зробив годівниці, напувалки, поклав кілька ящиків-гнізд. Устелив підлогу піском.

Після того «новосілля» минуло менше одного місяця і хоч у грудні вже були досить відчутні морози — кури почали нестися. Спочатку одна-дві, а згодом — усі вісім.




Поділитись своєю думкою