Як виростити розмарин з насіння. Особистий досвід

Не можу встояти перед запахами пряних трав. Заради них я навіть готова відмовитися від ліні. Іноді.

Розмарин пахне як… Як розмарин. Його смолистий, трохи хвойний запах важко з чимось переплутати. Як пряність він входить в суміш прованських трав. Розмарин — це Середземномор’я. Ну, в крайньому випадку, Південний берег Криму. Сонце, море… Але де Прованс, і де Київ?.. І все ж!

Розмарин на підвіконні

Здоровий, темно-зелений, пахучий кущ розмарину в горщику я купила в квітковому магазині, де він ховався серед кімнатних рослин. Що мене і збило з пантелику. Промучившись пару років, мій кущик тихо зачах. Мабуть, розмарин не можна вирощувати, як звичайну кімнатну квітку. Світла йому не вистачає або волі. Однак спроб заманити до себе цього запашного капризулю я не залишила…

Чи можна виростити розмарин з насіння?

Можна, але, зізнатися, непросто. Я зробила три спроби, перш ніж отримати маленький та досить кволий кущик.

Пророщування насіння розмарину. Стратифікація?

Чи потрібна розмарину стратифікація насіння, залишилося для мене загадкою. Різні насіння по-різному реагують на зимовий холод. Лаванда без цього не зійде, а от гарбуз, навпаки, не зійде після переохолодження насіння (гарбуза, огірки — тропічні рослини).

З пакетика стратифікованих в морозилці насіння розмарину не проклюнулося жодне. З двох стратифікованих пакетів проклюнулися тільки дві насінини. Статистики явно недостатньо, щоб робити висновок про вплив холоду на схожість.

Пророщування насыння розмарину

Насіння я замочую у вологому ганчірочці.

Розмарин прокльовується болісно довго. Може пройти місяць, перш ніж ви помітите якісь зміни. І весь цей час треба підтримувати оптимальну вологість ганчірочки — щоб і не висохли, і не загнили. Але вже коли насіннячко прокинулося, вважайте, що у вас вже є кущ, якщо не наробите грубих помилок, звичайно.

Насіння розмарину яке проклюнулось я садила, як і лаванду, неглибоко, практично не прикопуючи в грунт. Головне накрити горщик поліетиленовим пакетом, щоб не засушити слабку рослину.

Висновок: якщо ви фанат вирощування розмарину з насіння — прапор вам у руки, можливо, якісь спеціальні агротехнічні методи дозволяють помітно збільшити схожість. Простіше, звичайно, купити готовий кущ в магазині. Це я теж зробила, тепер є можливість порівняти.

Вирощування розмарину в кліматичній зоні України

На сонці. Влітку. Зимівлю ж у наших умовах це південна рослина навряд чи перенесе. Рослини Гірського Криму — лаванда, самшит — можуть зимувати в центральних регіонах України, якщо їх добре вкрити.

Читайте також: Агротехніка вирощування розмарину

Але розмарин в Гірському Криму не росте, тільки на Південному Березі, де клімат м’якше. І у нас, під Києвом, я не зважилася залишити його взимку на вулиці — занесла в будинок.

Маленький кущик розмістився між склом, де температури вище нуля він легко перенесе. Великий кущ між склом не доречний, довелося залишити його в кімнаті на підвіконні. Видно, що в теплі гірше — сохнуть листя. Маленький кущик інакше зреагував на ув’язнення — все листя на місці, але нові пагони витягуються і бліднуть.

Дотягнемо до весни — і знову на волю, в сад. На майбутній рік збираємося запустити опалювальну веранду, де прохолодніше і світліше, ніж у кімнаті. Там буде замовити не тільки розмарин, але і лимони.

Бабушкин сад has written 1695 articles

2 thoughts on “Як виростити розмарин з насіння. Особистий досвід

  1. В більшості випадків це буває через нерегулярний полив і особливо погано переносить розмарин коли його заливають. Обережно зробіть перевалку вашої рослини, якщо коріння повністю обплело земляний ком. Розмарин добре себе почуває в прохолодному приміщенні, добре освітленому. Землю не любить кислу.

Leave a Reply