Відбір, годування та утримання курей-несучок

Кури — несучки за сприятливих умов утримання здатні нестись цілий рік. Насамперед, потрібно правильно відібрати молодняк. Відбирають їх з молодняка п’ятимісячного віку переважно восени. Тільки статевозрілі, добре розвинені молодички можуть бути високопродуктивними несучками.

Оцінюючи птицю, її беруть за крила так, щоб вказівний палець знаходився між ними. Спочатку оглядають голову, потім оперення і ноги, вільною рукою обмацують живіт. Звертають увагу на гребінець, сережки, очі, ніздрі, за станом яких визначають здоров’я і здатність до несучості. Промацуванням встановлюють розмір зобу, розвиток м’язів, довжину і ширину грудної клітки, обсяг живота. Оглядають також клоаку.

У господарстві доцільно утримувати тільки хороших несучок. Тому потрібно весь час видаляти з стада курей, які не несуться. Цим буде досягнуто раціональне використання кормів.

Хороша курка-несучка має яскраве забарвлення, великий гребінець, блискучі очі. Збільшення розміру яйцевода робить її живіт повним і м’яким при промацуванні. Між лобковими кістками і заднім краєм грудної кістки можна вкласти 4-5 пальців. У курей, які не несуться, поміщається між ними лише один-два пальці.

Лобкові кістки у гарної несучки промацуються легко, вони гнучкі та еластичні, жир на них практично не відкладається. Клоака волога, велика, рухлива, тоді як у курки, яка не несеться, маленька, зморщена і суха. Якщо при промацуванні шкура під крилами і з боків грудей тонка, м’яка і еластична — несучка хороша, якщо товста і суха — несучка погана. У несучих курей до кінця періоду несучості пігментація шкіри погіршується. У тих, які не несуться вона не змінюється протягом року, таких курей вибраковують.

Для отримання харчових яєць півнів не утримують, але якщо потрібні запліднені яйця, то на десять курей потрібно мати одного півня.

Найбільш сприятливою температурою повітря в пташнику для дорослих курей вважається плюс 12-16 градусів за Цельсієм. При її відхилення в ту або іншу сторону несучість знижується, а при мінус 10 припиняється. При — 12 кури приморожують гребінь. Навіть у найбільш холодний період року температура не повинна бути нижче нуля. При її зниженні йде більше споживання корму, тому що значна частина поживних речовин раціону використовується для самозігрівання птахів. Тому потрібно завчасно подбати про утеплення пташника та заготівлю достатньої кількості сухої підстилки.

Підстилка має теплоізоляційні здібності, в ній утворюється тепло внаслідок розкладу матеріалу. У глибині підстилки температура може досягати 20-22 градусів. Крім того, вона добре вбирає шкідливі гази і зайву вологу, що добре позначається на санітарному стані приміщення. Для підстилки використовують солому, подрібнені кукурудзяні качани, деревну стружку або тирсу. Перед настилом підстилки підлогу засипають вапном (гашеним) з розрахунку 1 кілограм на 1 квадратний метр. Основу підстилки стелять товщиною 15-20 сантиметрів.

У пташнику, відносна вологість повинна бути на рівні 65-70%. Майже вся випита курми вода видаляється з організму при диханні і з послідом. Птах вживає води в два рази більше, ніж сухого корму. До того ж волога випаровується і з поїлок, і з підстилки. Якщо не видаляти зайвої вологи з приміщення, водяна пара, конденсуючись, осідає на стінках, зволожує підстилку, що негативно позначається на здоров’ї курей. На сирій підстилці і при високій вологості повітря птахи хворіють. Тому приміщення слід регулярно провітрювати, не допускаючи при цьому протягів.

Важливе значення у підвищенні несучості, в осінньо-зимовий період року, має продовження світлового дня за допомогою електроосвітлення. Тривалість його разом з природним світлом повинна бути близько 14-16 годин на добу. Освітлення вранці включають близько 5-6 годин і вимикають на світанку. Увечері його знову включають і вимикають близько 8-10 години пополудні.

Годують птицю через однакові проміжки часу близько трьох-чотирьох разів на добу в зимовий період і 4-5 разів на літній період. Вранці дають третю частину добової норми зерна, на ніч — тільки ціле зерно. Днем переважно годувати вологими мішанками. Добовий раціон на одну курку влітку становить: зерно 50 м, дерть або комбікорм 50, макуха, горохове борошно та інші рослинні білкові корми 12-15, корми тваринного походження 10-12, крейди, черепашок близько 6-7, сіль — до 1, зелень або ж коренеплоди до 30-40 рр.

Влітку курям потрібно багато гуляти на вигулі, там вони їдять зелень, дрібні камінчики, черепашки, равликів. Взимку поряд із зерновими кормами до раціону обов’язково додають мінеральні, вітамінні корми, гравій. Крім коренеплодів, корисно додавати до мішанки трав’яне борошно з люцерни, конюшини або еспарцету, яку попередньо заготовляють на зиму з розрахунку по 2 кілограми на несучку. Суху суміш і вологі мішанки згодовують в окремих годівницях.

У холодну пору вологі мішанки замішують на теплій воді або сироватці (відціджене скисле молоко). З розрахунку на голову дають 65 г зерна ячменю, вівса або зерновідходів, 40- вареної картоплі, 10 — макухи, 7 — трав’яного борошна, 6 — мінеральних кормів, 50 — знежиреного молока, 0,5 г кухонної солі. Сіль розчиняють у воді і додають в мішанку. Кількість вареної картоплі на добу можна збільшити до 100 г на голову. Курям м’ясо-яєчних порід згодовують на 17-20 г більше зернових борошняних і на 3-4 — сухих тваринних кормів.

Велике значення для підвищення несучості мають мінеральні корми. Вони необхідні для росту скелета, утворення яєчної шкаралупи, нормального обміну речовин в організмі. Вирішальну роль у травленні відіграє гравій. При його допомозі кури перетирають корми в шлунку. При відсутності гравію близько 20% кормів не засвоюється. Тому важливо стежити щоб мінеральні корми постійно були присутні в раціоні птиці.

Потрібно уважно стежити за станом курей, не допускаючи їх ожиріння. Щоб попередити це, молодим курям з 80- до 160- денного віку дають малокалорійні корми, скорочують світловий день до 8 годин на добу. Не можна допускати, щоб кури неслися раніше 5-місячного віку, тому що формування організму в цей період не завершено, вони швидко ослабнуть, будуть малопродуктивними, нести дрібні яйця. Молоді кури повинні отримувати повноцінний раціон з пониженим вмістом протеїну. На одну голову на добу дають 40-50 г комбікорму, 60-70- зерна і 40 г зелені. Тільки з початком несучості кількість протеїну поступово збільшують, переходячи на раціон дорослих курей-несучок.

Влітку, особливо в жарку погоду несучість знижується, погіршується якість шкаралупи, вона стає крихкою, іноді курки несуть яєчка без шкаралупи. Посилення годування в такому випадку може привести до ожиріння птиці, вона довше буде відновлювати несучість. Для запобігання цьому, курям забезпечують хороший моціон, вони повинні більше бувати на вигулі. Крім того, на висоті 60 сантиметрів від підлоги підвішують пучок люцерни або конюшини, птиця, підстрибуючи, зможе їх дістати. Такі вправи дуже корисні для курей. Вони перестають жиріти.

Щоб птах був високопродуктивним, своєчасно розгулюють тих курей які хочуть сідати на сідало, які з’являються в стаді з настанням теплої пори року. Перерва в несучості таких курей 1,5-2 місяці. Насідок висаджують у розгульні клітки відразу при появі перших ознак кудкудакання, садовлять їх в сильно освітленому місці пташника, або краще винести клітки у двір під тінь у навіс. Через чотири дні курку знову повертають до стада, і вона починає нестися.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply