Чому вигідно тримати цесарок на домашньому обійсті

Ефективність звичайної галузі фермерського господарства, як правило, не перевищує 40% при стандартному догляді за птицею або тваринами. Цесарки, утримання та догляд за якими не вимагає особливих зусиль, можуть приносити фермеру до 80% прибутку за сезон. Дізнайтеся, що потрібно робити, щоб досягти такої цифри.

Розводити цих пташок не тільки цікаво, а й вигідно, оскільки вони приносять непоганий прибуток, не вимагають особливого догляду, дуже стійкі до багатьох захворювань і перепадів температури. Вони мають масу переваг над звичайними курми або гусьми. Розглянемо найбільш помітні «плюси».

М’ясо користується великим попитом, воно дієтичне, смачне. Вихід до 85%, що є непоганим показником, причому 22-25% — це грудинка – найбільш цінний продукт. Однією з основних переваг м’яса є його аромат, смак дичини, якого просто не існує у звичайних курей або качок. Воно містить 23% білка і лише 4% жирів.

Читайте також: Як приборкати цесарку

Несуть багато яєць. У середньому з 1 цесарки можна брати до 120 штук, причому вага кожного досягає 40 грам (куряче яйце 55-60 грам, наприклад). Вони дуже корисні для здоров’я людини, містять велику кількість каротину, лізину, марганцю, магнію. За своїми смаковими якостями вони набагато краще будь-якого відомого яйця, з ними можуть конкурувати тільки перепелині. Зберігаються кілька місяців і навіть років, тому використовуються на багатьох суднах далекого плавання як «вічний» продукт.

Відмінна пристосованість і стійкість до погодних умов. Виживаність молодняка 98%, витримують морози до -35 градусів в неопалювальному пташнику.

Швидка скоростиглість. Можна реалізовувати вже через 45-50 днів, набирають 1.3-1.5 кілограма живої ваги. Самки на 25-30% більші за самців, вони можуть досягати до 2.8 кг у віці 1 року.

Відмінний зовнішній вигляд. Є не тільки прибутком, але й гідною прикрасою вашого двору. Багато їх заводять саме з цією метою.

На сьогоднішній день відомо більше 20 різновидів даної птахи, які поділені на: білих цесарок, блакитних, сірих. Найбільшу кількість яєць несуть білі цесарки, вони здатні принести 120 яєць на рік. Сірі, блакитні породи красивіше на вигляд, трохи крупніше, розводяться переважно з метою отримання делікатесного м’яса.

Що потрібно щоб розводити цесарок

Першим ділом, треба придбати здоровий молодняк, який буде рости не по днях, а по годинах, і вже через пару місяців буде готовий до реалізації. Для цього треба скористатися послугами авторитетних компаній-постачальників птиці або інкубаційних яєць, які легко можна знайти на таких сайтах як agronovator.ua, ua.all.biz, dich.kiev.ua, prom.ua. Інкубаційні яйця цесарок весною 2015 коштують від 8 до 14 грн. за штуку. Після того, як молодняк буде закуплено чи виведено в інкубаторі, переходимо безпосередньо до його вирощування. Для того, щоб птах був завжди здоровим, відчував себе комфортно, ріс швидко, потрібно обов’язково дотримуватися таких правил.

Читайте також: Основи розведення цесарок

У приміщенні, де утримується птиця, не повинно бути ніяких протягів — це обов’язкова умова для утримання цесарок. Вони можуть застудитися навіть при температурі +15 градусів, якщо в пташнику буде «гуляти» вітер. Тому проконтролюйте цілісність приміщення і наявність у ньому отворів різного роду.

Дезінфекція пташника проводиться кожні 3-4 тижні, тому бажано робити стіни і стеля гладким, щоб було його зручно чистити. Догляд за цесарками не може виключати цей пункт, оскільки молоді пташки досить чутливі до деяких інфекційних захворювань і паразитів. Їх можуть атакувати гельмінти, сальмонели, кишкова паличка.

Сітка в клітці повинна мати суцільне покриття, але не гладке, щоб вони могли нормально ходити. Не можна використовувати сітку з очком більше 10 мм для птахів віком від 3 тижнів, а для менших особин взагалі не рекомендується сітка — вони часто ламають пальці, коли по ній бігають. Все робиться, як при вирощуванні бройлерів — нічого придумувати нового не треба.

Не можна часто «перемішувати» птицю різних груп. В одній клітці не можуть розміщуватися білі і чорні цесарки, утримання має бути роздільним, або треба привчати їх до сусідів з малого віку, інакше вони будуть битися. Набір маси і хороша несучість просто неможливі в такому випадку.

Годівля цесарок

Основні правила, як утримувати цесарок ми розглянули, тепер перейдемо безпосередньо до процесу їх годівлі, вирощування, реалізації. Насправді, годувати можна їх чим завгодно, тримати теж в будь-якому приміщенні і клітці — вони легко приживаються, не вередують і можуть перебувати взагалі без пташника. Але якщо потрібно отримати яйця від них, слідуємо цій інструкції.

Щільність посадки цесарок повинна бути не більше 10 голів на 1 квадратний метр. До віку 3 тижні можна садити 15 голів на один метр, але не більше. Цей птах вільний, добре росте тільки в умовах вільного простору, якщо не надати його, масу буде набирати дуже довго, а також може взагалі відмовитися нестися. На кожну клітку повинна бути 1 годівниця і 1 поїлка, не можна поєднувати кілька груп птахів на одній території для харчування — вони будуть битися за їжу, травмуватися.

Потрібно зробити спеціальні солярії, тобто освітлені місця, на які виходитимуть погрітися молоді цесарята. У них у вольєрі повинна бути також тінь, щоб вони могли самі регулювати температуру тіла і вибирати для себе оптимальні умови для кладки яєць. Обов’язковою умовою є постійна наявність води, особливо влітку. Якщо їм буде жарко, вони повинні в будь-який момент підходити до поїлки. Якщо рівень рідини в організмі буде низький при високій температурі навколишнього середовища, вони можуть отримати тепловий удар.

Найбільш невибагливої до їжі птахом є цесарки, утримання та догляд не складе багато праці, оскільки вони їдять практично весь підніжний корм. Їх можна утримувати на «зеленій дієті», або давати борошнисті, концентровані корми, крупи, коренеплоди та фрукти, ягоди, відходи зі столу — вони їдять все.

Перші 5-9 днів курчат треба годувати яєчним жовтком із зеленою цибулею, як при годуванні маленьких каченят або гусенят, тільки от цибулі треба трохи більше і на різнотрав’я можна переводити вже через 5 днів, головне, дрібно різати корм. Води потрібно багато, причому корм бажано замочувати в ній перший час, оскільки молоді пташки дуже погано сприймають борошнистий корм, вони можуть вдавитися. На борошно, висівки, інші відходи зерна їх можна підсаджувати поступово, на 5 тижні зростання переводять повністю на гусячий раціон, щоб набирали швидше вагу.

Бажано годувати птицю 3-4 рази на день як мінімум, ще краще, якщо у вас будуть годівниці, постійно заповнені кормом, щоб при бажанні цесарки могли підійти поїсти, коли захочеться. Можна давати вітаміни, особливо корисний риб’ячий жир і вітаміни групи В, щоб їжа краще засвоювалася і переварювалася.

Температурний і світловий режим для утримання цесарок

Маленькі курчата люблять дуже високі температури, тримати їх треба при 34-35 градусах перший тиждень, потім можна знизити до +30 градусів на другому тижні, а коли птах досягне місячного віку і буде мати нормальне оперення, їй можна залишити +18 градусів. Дорослі цесарки легко переносять низькі температури, але при холодах різко знижується вага. Щоб цього не сталося потрібно тримати їх в опалювальному пташнику, підтримувати + 10-15 градусів протягом всієї зими.

Визначити, холодно вашим вихованцям чи ні, ви можете за їх зовнішнім виглядом: якщо вони скручуються, збиваються в купи — треба підвищувати температуру в приміщенні. Якщо вони сидять окремо, здаються дуже млявими, треба їм надати нормальні умови, трохи охолодити. Білі цесарки завжди розставляють крила, відкривають дзьоб, часто дихають, якщо їм занадто душно.

Цесарці необхідно трохи більше світла, ніж звичайній домашній птиці, особливо, якщо ви розраховуєте на інтенсивне вирощування. Перші 2-3 тижні потрібно підтримувати світловий день 20 годин на добу, через тиждень можна зменшити до 18 годин, бажано, щоб освітлення не було надто яскравим, на приміщення в 10 квадратних метрів достатньо буде лампочки на 45 Вт, краще — 2 по 20 Вт .

У місячному віці світловий день можна робити до 14 годин на день, а на 3-4 місяці його можна зменшувати до 8 годин. Загалом, особливо контролювати його не доводиться, оскільки вік птиці практично збігається з тривалістю природного світлового дня. Тобто проблема може виникати тільки тоді, якщо вирощування здійснюється в закритому приміщенні і потрібно створювати штучно всі природні умови.

Вночі світло також необхідне, але тільки для того, щоб вони могли орієнтуватися в приміщенні. Тобто на всю кімнату в 25-30 квадратних метрів достатньо буде встановити 1 лампочку на 5 Вт. Більше нічого не потрібно.

Якщо все зробити правильно, то вже через пару місяців у вас будуть здорові і вгодовані цесарки, яких можна буде реалізувати або залишати на наступний рік для кладки яєць.

Бабушкин сад has written 1694 articles

2 thoughts on “Чому вигідно тримати цесарок на домашньому обійсті

  1. Тетянка says:

    Безмуовно цЕсарка, а цісар — це щось з царського, а не з птиці.

Leave a Reply